Vreme čitanja: oko 3 min.

Pesme sa "Ilidže '77": Trijumf Verke i "Momka veseljaka"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve izvođače na bini i u studiju pratili su ansambli Dragana Aleksandrića, Omera Pobrića i Ace Stepića

  • 1
Muzička apoteka Pesme sa Ilidže 77 Foto: Promo, Pixabay

"Nekad sam srećan bio,

za brige nisam znao

sve dok sam momak bio ja,

cure sam milovao

i s pjesmom drugovao,

bio sam momak veseljak.

Pjevajte pjesme meni,

pjevajte veselije,

neka bude kao ranije,

neću da tugujem,

hoću da ašikujem,

bio sam momak veseljak.

Nekad sam svake noći

u krčmu znao poći

i uvijek bio zadnji gost,

cure sam milovao

i s pjesmom deugovao,

bio sam momak veseljak.

Sad su na čelu bore,

druge me brige more,

al' pjesmu opet volim ja,

srce je moje mlado,

djevojke gledam rado,

bio sam i biću veseljak.

(Buca Jovanović)

1977. godine Marinko Rokvić je ostvario debitantski nastup na Ilidžanskom festivalu. Pevao je pesmu Buce Jovanovića "Momak veseljak" i pobedio i vreme i stručni žiri na "Ilidži". Iste godine "Veseljak" se pojavio i na singlici PGP-a.

- Nikad neću zaboraviti moj prvi nastup na legendarnoj "Ilidži" i to baš sa Bucinom pesmom "Momak veseljak". Bio sam debitant PGP-a, tek sam počeo saradnju sa Bucom i na mom prvom značajnom festivalskom nastupu dobio sam ovakvu pesmu - pričao je Marinko Rokvić u radio emisijki "Sabor" Studija B.

- Buca je poznat u muzičkim krugovima kao jako lenj za foršpile, a za pesmu "Momak veseljak" uradio je možda svoj najduži i najveseliji foršpil. Čim je zagrmeo foršpil na bini letnje pozornice, prolomio se takav aplauz da se skoro i nisam čuo dok sam pevao. Tada sam shvatio da sam dobio veliki hit, iako nisam dobio nagradu na festivalu.

A stručni žiri je rekao svoje: pobednička pesma je "Drugarice, ne diraj u sreću" u izvođenju Vere Matović.

- Sasvim slučajno sam otišla na ovu "Ilidžu", i to kao zamena za kolegu. Nastupila sam sa pesmom Časlava Dokovića "Drugarice, ne diraj u sreću". Iskreno, nisam očekivala uspeh. Pesma je trajala oko šest minuta, pitala sam se ko će to slušati. Ispalo je da sam jedna od prvih žena koja je odnelu pobedu na "Ilidži".

- Ali čim sam zapevala prvi stih "Drugarice, moja jaranice", prolomio se aplauz. Tada sam shvatila koliko jedna reč na pravom mestu može da podigne i pesmu i pevača. Posle nastupa prilazi mi legendarni Safet i peva refren jedne od mojih prethodnih pesama "Ne ostavljaj me samu". Sledila mi se krv u žilama, kao da je vreme stalo - jedan Safet peva moju pesmu! To su trenuci zbog kojih je vredelo pevati.

PGP su pored Marinka predstavljli i: Dođi noćas" (Haris Džinovič), "Ja ne mogu proći kroz taj grad" (Ahmet Bajrić), "Noć jesenja k'o godina duga" (Žika Marinković Šumac), "Kavadarci, Kavadarci" (Esma Redžepova). Veoma zapažen nastup ostvarili su i Diskosovi pevači: "Šumadinka ječam žela" (Ljuba Nedeljković), "Rekla mi je dovođenja" (Miroslav Radovanovioć), "Golubovi Baščaršije" (Milena Petrović). Baš na ovoj "Ilidži" devitovao je i Mile Kitić sa pesmom "O, ženo prošlosti moje".

- Desetine mojih kolega bilo je zatečeno saznanjem da i ja pevam na "Ilidži" pored takvih "razbijača". Pevao sam Barajevčevu pesmu "Šumadinka ječam žela" i ušao u finale. Ovacije publike shvatio sam kao želju Sarajlija i za malo suptilnijim pevačima - pričao je Ljuba Nedeljković.

Jugoton je nastupio sa veoma jakom postavom: "Plakala si sinoć" (Meho Puzić), "Ne pričaj priče" (Slobodan Lalić), "Gde se dvoje vole suvišan je treći" (Nada Obrić), "Ona ne zna da je volim" (Besko), "Dođi, dok te srce zove" (Milena Plavšić), "Lepota je žensko blago" (Vera Ivković).

Sve izvođače na bini i u studiju pratili su ansambli Dragana Aleksandrića, Omera Pobrića i Ace Stepića. U konkurenciji instrumentalista pobedu je odneo Dragan Aleksandrić sa kolom "Šumadijski preplet". Po svemu viđenom, po kvalitetu pesama i pevača, ovo je jedan od najuspešnijih festivala u 60 godina dugoj tradiciji "Ilidže".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    15. februar 2023 | 07:41

    Mladi ne mogu da shvate koliko je bilo dobro. Hvala na podsecanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA