Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je jedna sporohodna pesma podigla Šekija: Policajac napisao, Buca komponovao, a Marinko odbio

Vreme čitanja: oko 2 min.

1985. godine na Diskosovom LP-iju pojavila se pesma "Spomenar", lična karta Šekija Turkovića, poslednji megahit Buce Jovanovića i pesma života jednog saobraćajnog policajca

  • 2

"Ako te upita neko

šta sam ti bio ja,

reci mu prijatelj samo,

ne mora sve da zna.

Ne mora svako znati

da smo se voleli mi

i da su netragom svojim

nestali naši sni.

Ako te rastuži nekad

umilne pesme glas,

prošetaj stazama starim

tamo gde nema nas.

Ljubavi našoj, draga,

gradismo spomenar,

za ljubav dali smo, dušo,

mladosti naše žar."

(Buca Jovanović - Milorad Marinković)

1985. godine na Diskosovom LP-iju pojavila se pesma "Spomenar", lična karta Šekija Turkovića, poslednji megahit Buce Jovanovića i pesma života jednog saobraćajnog policajca.

- To je pesma mog života posvećena mojoj ljubavi, mojoj supruzi Veri. Bile su to godine kad sam najviše voleo, pevao i patio. Mnogo češće sam koristio mikrofon nego pendrek, iako sam radni vek proveo kao saobraćajni policajac - kaže Milorad Mića Marinković, pisac "Spomenara".

- Malo je nedostajalo da ja snimim "Spomenar", ali bičevi sudbine su hteli drugačije. Pesma je sasvim slučajno došla u Šekijeve ruke, budući da je meni umrla majka a odbio Marinko Rokvić.

- Buca je komponovao pesmu na moje stihove, od reči do reči, jedino što je refrenski deo ostavio za kraj, kao poentu, odnosno kao četvrtu strofu. Buca je imao običaj da "zalepi" treću i četvrtu strofu, bez foršpila. Jednostavno, aminujem sve Bucine stvaralačke vijuge. Ispred Buce su i najveće zvezde stajale mirno, kao pred generalom u vojsci.

I posle desetina megahitova Šeki Turković nema dilemu - "Spomenar" ga je podigao i obesmrtio.

- Iskreno, ja uopšte nisam verovao u "Spomenar". U godinama ekspanzije "Južnog vetra" i pesama Novice Uroševića i Dragana Aleksandrića, "Spomenar" mi je zvučao nekako staromodno i presporo.

- Buca je u svom stilu odsvirao lenj foršpil, a i ja sam lenjo otpevao. Zato sam i insistirao da "Spomenar" stavimo na "B" stranu, a da vodeća pesma bude "Neobična". Sad vidim da nisam bio u pravu. A da sam je otpevao žustrije, možda i ne bi prošla ovako dobro - kaže Šeki Turković.

"Spomenar" je tek "iz druge ruke" došao na album Šekija Turkovića. I baš ta pesma u koju je najmanje verovao pogurala ga je u sam estradni vrh.

- I "Spomenar" i "Krčmo stara" trebalo je da snimi Marinko Rokvić. Sećam se, Marinko je u startu odbio "Spomenar", a snimio matricu za "Krčmo stara". Međutim, urednici PGP-a, nezadovoljni pesmom, tražili su da Buca još jednom odsvira matricu. Buca je to odbio, naljutio se i pesmu dao meni.

- Kad se 1985. godine pojavio moj album sa pesmom "Spomenar", Buca i ja igramo šah i slušamo Radio Šabac. Spiker čita pozdrave i želje, čita jedno sat vremena - svadbe, ispraćaji, rođendani, prijatno popodne... Odigrasmo nekoliko partija, spíker i dalje čita, a mi se pitamo koja li je pesma toliko tražena. I kad čusmo prve taktove "Spomenara", Buca mi reče: "Osmehnula ti se sreća, dobio si hit."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili smo na takmice ju u Nisu

    2. mart 2023 | 07:40

    1974 god, na sindikalnim igrama ja sam svirao on je pevao ja sam odvojio drugu nagradu a on nista znam da je dobro pevao ali je losu pesmu izabrao sejmeni babo budjase tako se zvala za takve stare zaboravljene peme kod nas nema mesta sad je ko udari bolji mesanac I peva uspavanke muziku za mlade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA