≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šest decenija pesme "Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo": Ono kad se Sajo postideo što peva o samom sebi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki kažu da se Dragan Toković i prešaltao u narodnjake zahvaljujući Buci

  • 1
Muzička apoteka Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo Printskrin: Youtube/Safet Isović

"Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo,

a što si se bolan zaljubio?

Safete, dilbere, žao mi je zbog tebe.

Kako ne bi, bona, komšinice,

kad stalno ti gledam bijelo lice.

Sarajko, dijevojko,

komšinice, ljepojko.

Stani malo, Sajo, Sarajlijo,

a zašto si svoju ljubav krio?

Safete, dibere,

žao mi je zbog tebe.

Odvešću te, kono, domu svome,

da u njemu naše pjesme zvone.

Safete, dilbere,

ovako više ne mere!"

(Dragan Toković)

Ovo je tekst najpopularnije verzije legendarne pesme "Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo" u duetsko-dijaloškom izvođenju Nade MamuleSafeta Isovića sa Jugotonove singlice iz 1975. godine. Doduše, pesma je za sve ove decenije doživela nekoliko veoma uspešnih verzija, i pre i posle Safeta.

- To je jedna od prvih kompozicija u duhu narodnog melosa koja je meni posvećena. Pesmu je krajem 50-ih napisao sjajni Dragan Toković, jedan od naših prvih i najsvestranijih kantautora - pričao je legendarni Safet Isović.

- Kad sam snimio "Saju, Sarajliju", bilo je i zluradih komentara mojih kolega: "Malo mu je što je snimio toliko lepih pesama, evo ga sad peva i o samom sebi." Priznajem, bilo mi je lakše kad sam čuo i neke druge, takođe jako lepe verzije ove divne pesme jednog briljantnog autora.

Pesmu "Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo" svakako je podigao i Jovica Petković svojom maestarlnom svirkom i aranžmanom. Jednu od prvih verzija pesme snimio je 1963. godine Aca Trandafilović sa ansamblom samog autora Dragana Tokovića. Bilo je to jedno od prvih izdanja tek otvorene produkcije Diskos iz Aleksandrovca. 1965. godine pesmu snima i Muhamed Pašić Mašura sa ansamblom Ismeta Alajbegovića Šerbe. Veoma slušanu verziju "Saje Sarajlije" snima počerkom 80-ih i Meri Miljković za produkciju "Suzi" uz ansambl "Bijele strijele".

- Dragan Toković i Buca Jovanović su početkom 50-ih služili vojni rok u Zagrebu u auto jedinici. Neki kažu da se Dragan Toković i prešaltao u narodnjake zahvaljujući Buci. Uglavnom, kad se pojavila pesma "Oj, Safete, Sajo", Toković pušta pesmu, Buca je sluša i kaže: "Dragane, mnogo ti lepa ova pesma, kao da sam je ja uradio." "Možda i jesi", odgovori mu Toković.

- Sluša Buca i milo mu, uzvrpoljio se, nešto mu mnogo poznata pesma, kao da liči na neku njegovu. "U bre, Dragane, ovo mi mnogo poznato." Toković ga mesecima provocirao, ali Buca nikako da se seti. "Daj molim te, reci mi, hoću da poludim. Pitam i kolege, niko nije mogao da mi kaže." I tako Toković reši da pomogne Buci: "Reci mi, Buco, koje je tvoje najpoznatije kolo?" "Gocino", kao iz topa će Buca. "E, pa, izbaci tekst iz 'Safeta' i eto ti 'Gocino' kolo" - priča Miloš Jovanović, sin slavnog Buce.

Tokovićeva pesma "Oj, Safete, Sajo, Sarajlijo" ušla je i kao trajni snimak u arhive Radio Beograda i Radio Sarajeva. Tako je narod "ukrao" još jedan biser iz opusa Dragana Tokovića (1932 - 2002), prvog kantautora i narodne i zabavne muzike na prostorima bivše Juge

- Bez obzira što sam završio Muzičku akademiju i radio kao muzički urednik na Radio Beogradu, mnogo sam naučio od Dragana Tokovića. Kad amo išli na snimanje, dobro se sećam, na papiru mi raspiše melodiju i ostavi je meni da posluži za ceo orkestar. Taj papir umnožimo za one koji znaju note, a za one koji ne znaju ja odsviram na harmonici i mi smo spremni. I tako, za jednu noć, gotova cela ploča - pričao je Svetomir Šešić Šele.

- Dragan Toković je moj idol. Bio je prvi svestrani kantautor sa ovih prostora. Sreo sam ga u "Topčiderskoj noći" i uverio se u njegovu pismenost i multikulturalnost. Nesebično nam je prenosio i svoja svetska iskustva iz luksuznih klubova i kabarea u Evropi, Americi, Australiji, Africi. Toković je moj muzički otac, a bogami i Arsena Dedića i Tome Zdravkovića i još ponekih koji su imali talenta da pokažu svoje ja u muzici - ističe srpski Jesenjin Rade Vučković.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salence

    4. mart 2023 | 08:20

    Svi iz teksta su usli u legendu. Lepo je podsetiti se kvalitetnih stvaralaca, a mladi nesto da nauce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA