Vreme čitanja: oko 3 min.

Pobednička pesma sa "Ilidže '82" snimljena je i na engleskom: Zekerijah Đezić i "Sarajevo grad"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Po svemu viđenim ovo je jedna od poslednjih "Ilidža" sa koje je ostalo nekoliko pesama za sva vremena

  • 1
Muzička apoteka

Foto: Promo

"Nekad nas je puna kuća bila

k'o roj pčela kad sleti na cvet,

kako kome ojačaše krila

kao ptići krenusmo u svet.

Oprosti mi majko mila

za otetu rumen s lica,

jer znam da sam uvek bila

tvoga srca mezimica.

S tugom pamtim dan kad si mi dala

svoj amanet za moj srećan put,

rumen ti je sa lica nestala,

a ruka ti drhtala k'o prut.

Veruj majko u snu te dozivam,

željno čekam svaki susret drag,

kad god zore svog detinjstva snivam,

na jastuku ostade mi trag."

(Ljubo Kešelj - Braća Boljanović)

- "Mezimica" je moja prva pesma u saradnji sa Ljubom Kešeljom. Sećam se, dobili smo i prvu nagradu novinara na Ilidžanskom festivalu. Pesmu je mnogo volela i moja majka. Kad god sam je pevala, ona je plakala. Danas plačem samo ja, pa zato i izbegavam da je pevam pred publikom - pričala je Merima u Muzičkoj apoteci.

- Kada sam spemala solistički koncert u Sava centru, uvrstila sam u repertoar i "Mezimicu". Na probi, krenem da pevam, pa se zaplačem. Boki Milošević to primeti, pa mi priđe da pita da li sam dobro. Tada sam rešila da je skinem sa repertoara jer sam znala da neću moći suze da krijem. Ovo je inače vreme foliranja i skandala, pa sam htela da izbegnem svaku pomisao da je u pitanju lažna emocija.

Bio je to drugi nastup Merime Njegomir na Ilidžanskom festivalu (prvi je bio 1980. ispred Jugitona sa pesmom "Uspomena još si samo") i prvi nastup kao pevača PGP-a. Beogradski diskografski gigant nastupio je u veoma jakom sastavu. Marinko Rokvić je nastupio sa pesmom Doce Ivankovića "Odlazi jedno leto", Lepa Lukić sa pesmom svog muzičkog oca Pere Tanasijevića "Uspomene, uspomene", Sejo Pitić sa pesmom Zaima Imamovića "Verovo sam ja u ljubav tvoju". PGP su predstavljala i dva dueta: Selimova-Želčeski sa pesmom "Razdelba" i Duško Kostić-Goca Stojićević sa pesmom "Čiča s Trebevića". I Kosovo je imalo svog predstavnika ispred PGP-a: Špresa Gaši sa pesmom "O bilbil fratrat".

Legendarni spiker i pevač Radio Sarajeva Zekerijah Đezić nastupio je sa pesmom "Sarajevo grad" i osvojio prvu nagradu stručnog žirija. ("Prođe mnogo stoleća, ti još živiš tu, prođe mnogo proleća u nemirnom snu. Ali, ko je došao, nekad ili sad, srce mu je otvorilo Sarajevo grad.")

- Imao sam u karijeri i mnogo većih hitova, ali "Sarajevo grad" je moja autobiografska pesma. Kao dečak sam došao u Sarajevu iz mog rodnog Zvornika i tada sam osetio dobrodošlicu i tih ljudi i tih pesama i tih planina - pričao je čuveni advokat Selver Pašić, autor pesme "Sarajevo grad".

- Pesma "Sarajevo grad" je dobila prvu nagradu stručnog žirija i često se emitovala preko radija i televizije. Kako se probližavala Olimpijada u Sarajevu, tako se došlo do spoznaje i zaključka da bi ta pesma mogla biti upotrebljena i u olimpijske svrhe. Došli smo na ideju da je snimimo i na engleskom jeziku i da time poželimo dobrodošlicu sportistima iz celog sveta.

Prvu nagradu publike osvojila je pesma Mijata Božovića "Stani mala kraj mene", poznata i po nazivu "Merhaba" ili "Op, kalo, Ćuprikalo", u interpretaciji Mileta Kitića.

Drugu nagradu publike osvojila je pesma Blagoja Košanina "Ja te volim od života više" u izvođenju Hamida Ragipovića Beska. Ova pesma je i dan-danas veliki hit.

Debitantski nastup na Ilidžanskom festivalu ostvario je Duško Kuliš sa pesmom Omera Pobrića "Sreli smo se kad zažuti lišće" i osvojio prvu nagradu za tekst.

Prvu nagradu u konkurenciji instrumentalista odneo je Ljubiša Pavković sa "Nevestinim orom". Sve izvođače pratili su Narodni orkestri RTS-a i RTVSA pod upravom Ljubiše Pavkovića i Slobodana Vidovića.

Po svemu viđenim ovo je jedna od poslednjih "Ilidža" sa koje je ostalo nekoliko pesama za sva vremena.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    20. mart 2023 | 12:19

    Odlican tekst koji vraca lepe uspomene. Ilidza je obnovljena i treba je vise popularisati u Srbiji. I prenositi preko televizije i sire, a ne samo lokalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA