Vreme čitanja: oko 3 min.

Susret zvezda: Mića Stojanović i Azemina Grbić

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Mića je jedan od mojih uzora i jedan od prvih u narodnoj muzici koji je na harmonici pevao i komponovao svoje pesme - pričala je Azemina

  • 2
Muzička apoteka Mića Stojanović i Azemina Grbić Foto: Promo

"U ranama srce moje,

davno lice uvelo je,

zbog ljubavi izgublje

nešto ostavi dragi mene.

Na livadi punoj cveća

voleo me do proleća,

pa ostavi srcu tugu

i zavole dragi drugu.

Često prođem kraj livada,

cveće cveta k'o nekada,

tu provodim tužne noći,

sve se nadam da će doći.

Zalud širim ruke svoje

i dozivam zlato moje,

u zagrljaj da mi dođe

da me jadnu tuga prođe.

Al' uzalud srce sneva,

zalud slavuj pesme peva,

za me više nema sreće,

dragi nikad doći neće."

(Milutin Mića Stojanović - Nada Spasić)

Kakva je ovo pesma, kakav je ovo zalogaj za narodnjačke gurmane! "U ranama srce moje", šumadijski sevdah Miće Stojanovića, već se tretira kao izvorna narodna pesma koja je snimljena u nekoliko vrhunskih interpretacija. Ovo je sećanje na zajednički nastup Azemine Grbić i Miće Stojanovića (1935 - 2020) u radio izdanju Muzićke apoteke.

- Mića je jedan od mojih uzora i jedan od prvih u narodnoj muzici koji je na harmonici pevao i komponovao svoje pesme. Odrastala sam uz "Harmoniko moja", "Zarasle su staze moje", "Kome šumiš oj Moravo", "U ranama srce moje", "Na starom bunaru" i maštala da jednog dana i ja tako nešto zapevam - pričala je Azemina u Muzičkoj apoteci.

- Čim sam došla u Srbiju i počela da pevam u Vrnjačkoj Banji, ukazala mi se prilika da upoznam Miću Stojanovića i da pevam u njegovoj ekipi sa Cigom Milovanovićem, Zoranom Pejkovićem i ostalim majstorima. Zavolela sam sve njegove pesme jer su me neodoljivo podsećale i na naše stare sevdalinke. Pitala sam se šta to ima bosansko u jednom takvom Šumadincu. A onda mi je ponudio da snimim dve njegove pesme.

Početkom 80-ih Azemina je snimila "U ranama srce moje" i "Devojačka tuga" na autorskim koktel albumima Miće Stojanovića pod nazivom "Susret zvezda".

- Azemina Grbić je moja sestra po pesmi. Azeminu ne da volim, nego obožavam! Svojim pevanjem svakako da je produžila vek mojoj pesmi "U ranama srce moje" koju je sredinom 60-ih snimila Radmila Mihajlović. Bez ikakve dileme mogu da kažem da je Azemina produžila vek pesme "U ranama srce moje" - pričao je Mića Stojanović.

- Azeminu znam još iz njene Dervente. Dolazila je kao devojčurak na moje koncerte. Sećam se jednog krupnog gospodina koji je išao od kuće do kuće i prodavao ulaznice za moje koncerte. Uoči koncerta dođe da mi se pohvali kako su mu ostale samo dve ulaznice i da me upita kome će da ih pokloni. Ja mu kažem da ih odnese Azemini, a on mi veli da je prvo bio kod nje.

- Sećam se i jednog naočitog harmonikaša koji je dolazio na moje koncerte u Domu armije u Tuzli. Posle koncerta prilazi mi dasa i kaže: "Čika Mićo, ja sam Riki, bivši muž Azemine Grbić. Viđaš li Azeminu". "Viđam je", velim, "a viđaš li je ti?" "Posle razlaza se ne viđamo", reče Riki i poče da svira i peva "U ranama srce moje". Tada sam odlučio da baš tu pesmu ponudim Azemini da je presnimi. I nisam pogrešio

Početkom 20. veka Mića Stojanović je u saradnji sa emisijom "Pesmarica" Radio Beograda objavio CD sa svojim recitalima i pesmama koje su pobedile vek.

- To mi je jedan od najdražih CD-a u životu gde se nalazi i meni posebno draga pesma "Devojačka tuga". Kad sam pustila mojoj prijateljici Hanki Paldum, nije mogla da dođe sebi od miline. Mislim da mi je to jedna od najboljih interpretacija - pričala je Azemina.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    5. april 2023 | 09:55

    Šta reći. Mića je bio majstor nad majstorima, a Azemina izvanredna pevačica sa lepim i unikatnim glasom. Imao sam čast da sa Azeminom Grbić radim humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Od njenih pesama najviše sam voleo pesmu " Volim te volim i ako ne smem ". Pesma koja u srce dira. Živa bila Azemina i Bog te čuvao.

  • Vera .V.

    5. april 2023 | 17:18

    Azemina dobro zdravlje ti zelim 🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA