Vreme čitanja: oko 2 min.

40 godina hita "Bato, Bato": Ono kad Brena vežba kod Vukasa u Čačku, a deca prave "Ćele-kulu" na prozoru

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Mnogima je iznenađenje da je Vukas komponovao za Lepu Brenu - kaže Vukasova supruga Slavica Vuković

  • 0
Muzička apoteka Bato, Bato Lepa Brena Foto: Promo

"Zlato, zlaćano,

slatko luče, slatko, slađano,

mnogo vrediš, zlatni dečko moj,

naše usne u poljubac spoj.

Cmokni me, cmokni me,

cmokniu obraščić rumeno beli,

stavi mi, stavi mi,

stavi na usne poljubac vreli.

Bato, bato, bato,

ti si moje zlato,

na ruci ti spavam,

ja te obožavam.

Ti bi hteo njoj, al' ne vredi,

ti si uspeh moj,

moj si, bato, i jesi da znaš,

drugoj ne smeš ni osmeh da daš."

(Predrag Vuković Vukas)

Kad bi se ovaj tekst izvukao iz melodije, zaličio bi na milione pesmica iz đačkih spomenara. I teško da bi jedan ovakav pesmičak od dva minuta postao hit da ga nije komponovao Predrag Vuković Vukas a snimila Lepa Brena.

- Mnogima je iznenađenje da je Vukas komponovao za Lepu Brenu. Vukas je počeo da komponuje i piše pesme u nekom šumadijskom ruhu, ali je za svoju dušu slušao starogradske pesme i urbane narodnjake. Sa gradskim pesmama je i počeo i završio, a pevačima se veoma uspešno stilski prilagođavao - kaže Vukasova supruga Slavica Vuković.

Brena je bila megazvezda kad je došla kod Vukasa. Već je Imala dva snimljena albuma sa nekoliko Zaharovih hitova i rolom u "Tesnoj koži".

- I naša deca su obožavala Brenu, pa su je sa nestrpljenjem očekivali. Kad je Vukas dogovorao Brenin dolazak u Čačak, naš najmlađi sin je cupkao oko Vukasa i vikao: "Tata, daj mi Brenu". Vukas mu ustupi slušalicu, a on će kao iz topa: "Breno, hoćeš da se udaš za mene?"

Brenin dolazak na probu kod Vukasa, izazvao je opsadno stanje u Čačku, naročito u Amidžinoj broj tri.

- Pored naše kuće u Čačku je i pijaca, pa su žene sa džakovima punim paprike zastajale da bi videle Brenu. Sećam se, Saša Popović je bio u čudu, ceo kvart je bio zakrčen, pa je pomislio da je Vukas razglasio Brenin dolazak.

- Pošto je Brena inače kasnila, dogovorili smo da zaobiđe glavni ulaz i da uđe na deverov ulaz sa druge strane. Čim je Brena ušla u kuću, spustila sam roletne (pošto je kuća do samog trotoara) na dnevnoj sobi. Kad sam jednog trenutka provirila kroz roletne, prizor je bio, neka mi Bog oprosti, kao Ćele-kula! Sve glava nad glavom - slika strave i užasa od Breninih obožavalaca!

- Kad je Brena isprobala pesme, svi smo bili zadovoljni. Napolju se već smračilo, a mnogi Čačani su stajali sa decom u naručju da vide i pozdrave Lepu Brenu.

Posle probe Brena je izašla na terasu Vukasove kuće, prosula svoje sličice, mahnula svima i obratila im se sa par lepih reči. Bio je to znak da je snimanje dogovoreno i da se iščekuje novi album Lepe Brene sa Vukasovim pesmama.

1984. godine pojavio se Brenin album sa čuvenim ”Batom". Snimila je Brena još tri Vukasove pesme: "Pile moje", "Mani zemlju koja Bosne nema", "Šećeru, šećeru".

1987. godine "Bata" se proslavio i u kultnom filmu "Hajde da se volimo".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA