Vreme čitanja: oko 3 min.

Kad se Toma umori od života: Kako je "estradni Karamazov" prošao kod publike po povratku iz Amerike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuvajući dete dok je Goca radila, rešio sam da se vratim u Jugu, da proverim da li su me zaboravili.

  • 1
Muzička apoteka Toma Zdravković Foto: Promo

"Umoran sam od života,

umoran sam od kafana,

umorno je srce moje, umorno,

jer na njemu leži rana, dugo već,

stare rane iz mladosti što su ostale.

Zatvorite sve kafane,

nek' se moja duša smiri,

da zalečim secu rane

što me bole,

da ne slušam violinu

niti onu pesmu njenu

što je nekad meni pevala.

Ej, kafano, muko,

ej, živote, moja tugo.

Neću s vama da se družim,

ej, pijane moje noći,

idite od mene sada Cigani,

neka ona drugom peva kao pre,

neka drugi o njoj sneva,

kao nekad ja."

(Toma Zdravković - arr. Dragan Knežević)

Kad je 1979. godine Toma Zdravković snimio pesmu "Umoran sam od života", mnogi su bili u neverici - Toma peva o zatvaranju kafana!?

- Dok je moja Goca radila u frizerskom salonu, ja sam nešto malo pevao, kockao se na konjskim trkama i razmišljao o svom životu u Americi koji nije vodio ničemu. Osetio sam umor od takvog života, od nemaštine, od stalnog potucanja, od pića, od kocke - pričao je "estradni Karamazov".

- A onda sam u kratkom roku dva puta operisan, morao sam da idem na te dosadne kontrole i da slušam kako ne smem da pijem, ne smem da pušim, ne smem da pevam, da moram da šetam... A ja sam radio sve suprotno i čekao da umrem. Čuvajući dete dok je Goca radila, rešio sam da se vratim u Jugu, da proverim da li su me zaboravili.

I tako, posle pet godina odsustva iz Juge i sa diskografsko-estradne scene, Toma snima album za produkciju RTV LJUBLJANA sa vodećom pesmom "Umoran sam od života" uz orkestar "Romalen" i briljantan aranžman Dragana Kneževića.

- Ta pesma mi se dugo vrzmala u glavi. Nabacivao sam stihove, mučio se sa rimom, tražio pravu melodiju. A onda sam u "Šumatovcu" otpevušio frazu "Ej, kafano, muko, ej, živote, moja tugo". Srećom, naišao je Sveta Šešić, tadašnji muzički urednik Radio Beograda, i zapisao frazu.

- Prvi put sam je otpevao na "Hitu leta" i doživeo pravi šok - ja pevam, a ceo stadion zviždi. "Majstore, ne očajavaj! Dugo te nije bilo, publika se odvikla od tvojih pesama, ali ovo će biti veliki hit" - govorio mi je Obrad Jovović iz Jugotona. Tako je i bilo - iako se ploča nije kupovala kao neke prethodne, "Umoran sam od života" bila je sve slušanija.

Tomina publika je bila u šoku - zar takav boem da peva "zatvorite sve kafane", zar "estradni Karamazov" kome je uvek bilo malo života da peva "umoran sam od života"!?

- Imao sam čast da snimam sve te pesme na Tominom albumu za produkciju RTV LJUBLJANA. Sećam se, Toma je od slovenačke produkcije dobio avans da ponovo ode na operaciju prostate.

- Kad smo završili snimanje, odemo u jednu kafanu na Čukarici. Osvanusmo i pođosmo kući, a Toma mi veli: "Bale, hajde da se vratimo na još po jednu. Ja mokrim krv, ne znam da li ćemo se više sresti" - priča je legendarni tonski snimatelj Aca Radojičić.

O jednoj od najvećih muzičkih legendi ispričane su mnoge bajke. Međutim, malo je onih koji su otvoreno govorili o Tominim padovima i promašajima u karijeri.

- Nikad neću zaboraviti "Hit leta 1979" na kome je nastupila mešovita ekipa pevača narodne i zabavne muzike. Toma se tek vratio iz Amerike, a ja sam tada još uvek pevao zabavnu muziku. Verovali ili ne, Toma je veoma loše prolazio kod publike. Bilo je tu i zviždanja, negodovanja, dobacivanja, naročito u izrazito srpskim sredinama - pričao je Miša Marković u Muzičkoj apoteci.

- Sećam se, putovali smo istim kolima, Toma je bio jako depresivan i ljut. Počeo je da pije i da se glasno pita: "Šta mi je sve ovo trebalo?" Ni danas mi nije jasno šta se dešavalo sa Tomom i šta je doprinelo da tako loše prolazi kod publike. Odlučio je tada da batali koncerte i da se vrati u svoju poslednju oazu - kafanu!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. april 2023 | 08:11

    Legenda. Jedan od najboljih, za sva vremena. Tomo legendo, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA