Vreme čitanja: oko 3 min.

Sećanje na Savetu Jovanović: Na pločama pevala šumadijske, u kafani zakivala španske

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od 80-ih godina prošlog veka Saveta Jovanović se skućila u Australiji

  • 2
Muzička apoteka Saveta Jovanović Foto: Promo

"Mili brate, svi pitaju za te,

da l' ćeš doći sestri na veselje,

dođi brate da dočekaš svate,

život mi je ispunio želje.

Dođi kući mili brate,

to su sada naše želje,

jer kako bi sestri bilo

da ne dođeš na veselje.

Dođi brate sestru da izvedeš

pred svatove i pred zeta svoga,

nek' se vidi kad kolo povedeš

da ja imam brata rođenoga.

Nemoj brate kad pitaju za te

sestri suze da pođu niz lice,

na venčanju ako suze kanu,

nek" to budu suze radosnice."

(Danilo Živković - Braća Boljanović)

"Dođi brate da dočekaš svate" obeležila je milione svadbenih veselja i programe narodnjačkih radio stanica. Obeležila je i karijeru blaženopočivše i prilično zaboravljene Savete Jovanović.

- Posle izlaska ove pesme otišli smo na turneju u Čikago, moj orkestar i Saveta. Sa oduševljenjem smo primljeni i na "Srpskom radiju" u Čikagu, a uveče smo otišli i u najveći restoran gde su se okupljali naši zemljaci - pričao je u Muzičkoj apoteci Mića Urošević Vidinac, kompozitor i suprug Savete Jovanović.

- Na vrhuncu veselja prilazi mi legendarni Milija Spasojević i kaže: "Eto, šta sam dočekao! Moj učenik došao sa suprugom da mi zatvori kafanu."

Početkom 70-ih, u godinama najvećih hitova i najboljih pevača, narodna muzika je dobila retko topao i milozvučan glas. Već posle prve snimlje ploče i vodeće pesme "Lažno je, lažno, sve što je tvoje", Saveta Jovanović izbija u top 20 najtraženijih narodnjaka.

- Odmah posle prve ploče Saveta je postala član prve postave "Beogradske estrade" i vodeći pevač mog ansambla zajedno sa Miroslavom, Topalovićem, Kalezićem, Braćom Bajić, Burdušem. Baš te godine krenula je i ekspanzija Šabana Šaulića.

- U našoj veseloj ekipi glavni ton je davao Dobrivoje Topalović, naročito posle nastupa pred malim brojem ljudi. U trenucima potištenosti znao je da nam predloži kako da se rešimo najveće konkurencije: "Ljudi, hajde da odemo u policiju i prijavimo Šabana da je psovao majku Titu."

Diskografska karijera Savete Jovanović trajala je od 1971. do 1982. Snimala je za najveće diskografske kuće (PGP, Jugoton, Diskos, Suzi), i po tri singlice godišnje. Snimila je šesnaest singlova i tri albuma sa desetinama prelepih pesama: "Dođi brate da dočekaš svate", "Nasmeši se majci sine", "Udajem se, ne traži me više", "Lažno je, lažno sve što je tvoje", "Hej, mladosti ne žuri se", "Sedam dana ljubila se nisam", "Mutni onlak nebo zaklonio"... Na pločama je snimala dvojke, a u kafani je pevala sve živo.

- Bivši direktor staklare u Paraćinu odvede nas u Pariz i upozna sa vlasnikom najekskuzivnijeg španskog lokala, u kome su pre nas nastupali i Rolingstonsi. Saveta je pevala uz pratnju osam gitarista i jednog harmonikaša. Priznajem, bio sam zatečen - Saveta je pevala čitave ture španskih pesama, i melodijski i fonetski besprekorno. Kad Saveta otpeva turu, svi članovi orkestra stanu ispred nje i klenknu u znak poštovanja.

- Vlasnik je hteo da je vrbuje, nije žalio da odreši kesu, ali Saveta nije htela da izmeveri naše zemljake. Bilo joj dosta i 5000 franaka za veče.

1979. godine Saveta snima i album sa izvornim narodnim pesmama:"Jedva čekam da nedelja dođe", Odakle si sele", "Dođi dragi doveče u selo", "Tekla reka Lepenica", "Na livadi čuva Mara", "Čuvam ovce dole u jasenje", "Moj Milane", "Sa Ovčara i Kablara", "Što grad Smederevo", "Opadaj lišće".

- To je naš ponos album, vrhunac Savetinog pevanja i mog sviranja. To je moj i Savetin diplomski rad. Sve te pesme ušle su u fonoteku Radio Beograda, iako je PGP odbio da nam izda album. Na našu sreću, dobro smo prošli i u Jugotonu.

Od 80-ih godina prošlog veka Saveta Jovanović se skućila u Australiji. Ostavila je muzikalne potomke, ostavila je i sina koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najbrži bubnjar na svetu. Preminula je 2016. godine u Australiji.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. avgust 2023 | 03:55

    Saveta je divna pevacica sa vrlo lepim repertoarom. Saradjivala je sa Mikijem Mitrovicem, Draganom Aleksandricem, Jovicom Simic, Danilom Zivkovicem, sa svojim suprugom Micom Urosevice Vidincem. Imala je i divnu polocu sa izornim pesmama. Neka joj je laka zemlja. Da li je sahranjena u Australiji?

  • nedeljko

    1. jun 2023 | 11:54

    sjajan tekst

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA