Vreme čitanja: oko 2 min.

20 godina od najnovijeg CD-a Goce Stojićević: "Moje pesme se zalaufavaju polako a traju dugo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Gocinom najnovijem CD-u (snimljenom pre 20 godina) su i tri izvorne vlaške pesme: "Nadojna", "Tu nu vrjej", "Fećica mja".

  • 0

"Dobro došli prijatelji,

dobro doš'o rode moj,

dođite u moje srce

k'o u topli kutak svoj.

Nek' nas ljubav prati,

dobro zdravlje služi,

a sreća sa vama

neprestano druži.

Dobro došli prijatelji,

dobro doš'o rode moj,

sunce jarko nek' vas greje

nek' vas prati ptica poj.

Dobro došli prijatelji,

dobro doš'o rode moj,

Bog sa neba nek' vas čuva,

blagoslov nek' pruži svoj."

(Goca Stojićević)

"Dobro došli prijatelji" je pesma sa najnovijeg (nadamo se ne i poslednjeg CD-a) pevačke dive Goce Stojićević. U Gocinom diskografskom opusu od nekoliko stotina snimljenih pesama (na tridesetak malih i davadesetak velikih ploča i arhivskih traka Radio Beograda) ovo je retka pesma za koju je Goca napisala i tekst i melodiju.

- Ovu pesmu sam napisala posle višedecenijskog bavljenja najlepšim i najtežim poslom, koji je u stvari mnogo više od posla. Jer i ja se radujem svačijem povodu za radost - priča Goca za Muzičku apoteku.

- S obzirom na to koliko smo često i u ličnom i u kolektivnom bedaku, želela sam da se svim poklonicima moje pesme odužim sa jednom optimističkom pesmom, da to bude nešto kao zdravica bez mnogo mudrovanja.

2003. godine PGP je objavio retko diskografsko izdanje sa 20 pesama Goce Stojićević. Na CD-u je pet starih hitova, tri izvorne vlaške pesme i dvanaest novih pesama: "Čik ako smeš", "Marko i Milica", "Večera od lekovitog bilja", "Sećaš li se", "Dobro došli prijatelji", "Glava luda", "Zbog rastanka i ljubavi", "Nekom krivo, nekom pravo", "Balada o majci", "Komšije", "Opet volim".

- Bogatstvo je kad na jednom CD-u imaš pesme takvih majstora i prijatelja kao što su Cale Mitrović (aranžer svih pesama), Nedeljko Bilkić, Mirko Glišić, Mića Živojinović, Mikica Antonić.

- Naročito mi je draga duetska pesma "Marko i Milica" sa nezaboravnim kolegom Dobrivijem Topalovićem. Doduše, on je i tada već bio okačio mikrofon o klin i pevao baš onako na škrge. I u takvim izdanju Dobrivoje je milovao pesmu najlepše na svetu.

Na Gocinom najnovijem CD-u (snimljenom pre 20 godina) su i tri izvorne vlaške pesme: "Nadojna", "Tu nu vrjej", "Fećica mja".

- Jednostavno, ja sam naturalizovana Vlajna. Na vlaškom pevam kao i na srpskom, a naročito me prati ta "Nadojna". Otpevala sam je i na mom prvom singlu, čak sam je snimila na srpskom i napisala stihove:

"Dođi dragi meni ti, jedina ljubavi,

dok te tihi čeka dom, ti si melem srcu mom.

Ej, voljeni dragane, budi uvek uz mene,

ej, ljubavi, ljubavi, živi večno u meni."

Kao i sva prethodna Gocina izdanja i ovo je prošlo bez velike pompe i sa gotovo beznačajnom reklamom.

- S jedne strane, uverena sam da sam snimila dobre pesme. S druge strane, svesna sam da se pesme nisu mnogo slušale u vreme objavljivanja. Neka bude kao i sa prethodnim albumima: moje pesme se zalaufavaju polako a traju dugo.

- Nijednu pesmu nisam snimila u jurnjavi za hitom. Birala sam samo ono što prija mom ukusu. Nisam pravila nečasne kompromise i skandale, iako znam da bez sive ekonomije nema ni bele ekonomije.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA