Vreme čitanja: oko 4 min.

Tri godine od smrti Dobrivoja Topalovića: "Morava mi pored srca teče"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nikad nije jurio popularnost, a važio je za najomiljenijeg kolegu. Dobrivojeva nenametljivost je bila fascinantna

  • 0

"Ej, da mi je

da jutarnja budem rosa,

ti po rosi gaziš bosa,

da ti gledam bela bedra

i milujem topla nedra,

ej, da mi je, ej, da mi je.

Ej, da mi je

da kraj mene večno stojiš,

rujnim vinom da me pojiš,

da si moja cvetna bašta,

moja ljubav, moja mašta,

ej, da mi je, ej, da mi je.

Ej, da mi je,

da u sunce se pretvoriš,

da mi zore zorom zoriš,

da mi budeš sajna zvezda,

ptica sokolovog gnezda,

ej, da mi je, ej, da mi je.

Ej, da mi je

da livadska budeš trava

tu gde dragi s dragom spava,

da ja travu zrelu kosim,

u naručju da te nosim,

ej, da mi je, ej, da mi je.

Ej, da mi je

da imam krila da okrilatim,

kud god ideš da te pratim,

da poglede pratim tvoje,

da ispunim želje svoje,

ej, da mi je, ej, da mi je.

Ej, da mi je

da u srcu budem tvome

da odoli srcu mome,

da večito budeš moja

i ja večna ljubav tvoja,

ej, da mi je, ej, da mi je."

(Obren Pjevović)

16. juna 2020. godine preminuo je Dobrivoje Topalović, jedan od najunikatnijih pevača narodne muzike i jedan od najomiljenijih kolega u estradnom svetu. O Dobrivojevoj ljudskoj i pevačkoj širini govori i spisak besmrtnih pesama koje je snimio sa desetinama najvećih kompozitora: "Po rastanku", "Pšenica se povila u klasu", "Što te nema" (Buca Jovanović), "Na mramornoj steni", "Ja sam rođen u Srbiji brale" (Vukas), "Progovori sliko", "Kad bih mog'o i umro bih za te", "A tebi se ne žuri" (Dragan Aleksandrić), "Crno vimo, crne oči", "Okreni glavu Milice", "Ostaću ti ja u duši" (Kemiš), "Blago vodi što te mije","Kani suzo, moja uteho", "Ti si bila moja greška", (Miša Mijatović), "Idi mala idi", "A ja sam kriv" (Peda Negovanović), "Sunce jarko jutrom kad se budiš" (Zvonko Bogdan), "Imali smo bašču sljiva" (Raško Spasojević), "Vojsko moja, ne zovi ne sada" (Mita Mićić), "Suza u mladosti" (Futa i Marina), "Kad se lampe pogase u selu" (Doca Ivanković), "Daj, daj Daliborko" (Jozo Penava)...

- Snimao sam mnogo, za moj ukus i previše (25 singlova i 15 albuma). Ali da ne beše one Obrenove pesme, možda bih i batalio pevanje. Kada mi je Obren prvi put otpevušio "Ej, da mi je", dopalo mi se, a u sebi sam pomislio: "Još jedna lepa, a nekomercijalna pesma. Mnogo teksta, bez pamtljivog refrena. To sam već imao kod Obrena." Kada sam je otpevao na "Hit paradi", osetio sam da publika prihvata pesmu - pričao je Dobrivoje Topalović (1944 - 2020) u radio izdanju Muzičke apoteke.

- A onda je usledio šok i za mene i za Obrena - prvi tiraž je štampan sa usporenim snimkom, kao na 78 obrtaja. Neke radio stanice emitovale su i taj snimak sa tehničkom falinkom, verujući da ja baš tako pevam. Obren je intervenisao u PGP-u, ispravili su snimak i dosta se prodalo. Tako sam od Obrena dobio moj prvi i pravi jugoslovenski hit.

Ko bi danas u ovoj bujici Grandovih zvezda i zvezdica snimio pesmu od trideset šest stihova sa šest strofa bez refrena?! Da li bi danas neki novi Obren Pjevović mogao da komponuje večiti hit sa ovoliko teksta i da ga spakuje u pesmicu koja traje manje od tri minuta?!

- Čika Obren me je zarazio poezijom, tom istinom i lepotom Morave i Šumadije. Govorio je: "Tolstoju i Dostojevskom treba i nekoliko hiljada strana da ispričaju svoju istinu života, a ja to učinim sa nekoliko stihova. Kada mi je ponudio "Ej, da mi je", tu gomilu teksta, pomislio sam - a što baš meni "Rat i mir".

- I pre nego što sam upoznao Obrena učestvovao sam na brojnim seoskim takmičenjima pevača amatera i uglavnom osvajao neke druge i treće nagrade. Uspeo sam da pobedim jedino u mojoj rodnoj Preljini. Sredinom 60-ih u jednoj kafani u Mrčajevcima upoznao sam Dragana Aleksića, u to vreme jednog od najmaštovitijih harmonikaša. Ponudio mi je pesme, snimio sam četiri singlice sa Aleksićevim pesmama. Toliko su bile nezapažene, da mi čak ni moji bližnji nisu verovali da sam snimio neke ploče. Zato sam omote prvih ploča nosio u džepu, pa, kad treba da se pohvalim, ja pokažem singlicu sa svojim likom.

Snimio je Dobrivoje još desetak Obrenovih pesama: "Daleko je moj zavičaj mio", "Ranjeno je mlado srce moje", "Majčina čežnja", "Ručkonoša", "Otvori mi prozor mila", "U Milevu svako gledi", "Nedostižna".

- Sećam se, posle koncerta svrtaim kod čika Obrena po neku novu pesmu, a on mi uz čokanj rakije, sir i paradajz izvadi notes i krene da pevuši: "Beograde i Avalo plava, srce ni se s vama razgovara, svakog dana i jutro i veče, Morava mi pored srca teče."

Nikad nije jurio popularnost, a važio je za najomiljenijeg kolegu. Dobrivojeva nenametljivost je bila fascinantna.

- Pevao sam u Novom Sadu kao gost na koncertu mog kuma Miroslava. Posle probe odem da se prošetam gradom. Zaustave me momak i devojka sa fotoaparatom. Ja zauzmem pozu za slikanje, a oni, u stvari, hteli da ja slikam njih dvoje.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA