Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Novica Negovanović završio na razglednici: Pozdrav iz Sokobanje od "Prve harmonike Jugoslavije"

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Imao sam, sportskim rečnikom rečeno, veoma intenzivne pripreme - pričao je Nole u Muzičkoj apoteci

  • 1
Muzička apoteka Novica Negovanović Foto: Promo

Najveći festival harmonike na Balkanu "Prva harmonika" u Sokobanji obeležio je 60 godina postojanja. Jedan od prvih pobednika harmonikaškog festivala je i legendarni Novica Negovanović (1945 - 2021), i to baš u godini kad je festival dobio Jugoslovensku širinu.

- Imao sam, sportskim rečnikom rečeno, veoma intenzivne pripreme. Jedno dva meseca, svaki dan po desetak sati, nisam skidao harmoniku. Ručavao sam preko harmonikre, i u komšiluk sam išao sa harmonikom - pričao je Nole u Muzičkoj apoteci.

- Uvežbavao sam tri numere: Krnjevčevo "Žetelačko kolo", "Hajdučko kolo" Mikana Obradovića i jednu pesmu. Hteo sam da popravim utisak sa prethodne Sokobanje na kojoj sam zauzeo treće mesto.

Tako je i bilo: Novica Negovanović je 1966. godine pobedio u Sokobanji i postao "Prva harmonika Jugoslavije".

- To mi je možda i najdraži uspeh. Za jednog dvadesetogodišnjaka nije mala stvar kada se okiti titulom "Prve harmonike Jugoslavije". Nikad neću zaboraviti tu scenu: bina pored potoka pod otvorenim nebom, a svuda oko bine po okolnim brdima načičkala se publika (oko 30.000). Mislim da i kasnije, kad sam postao pevačka zvezda, nikad nisam nastupio pred toliko ljudi.

- Tad sam prvi put zasvirao pred Mijom Krnjevcem, mojim idolom i ocem naše harmonike. Krnjevac je bio jedan od članova žirija, zajedno sa Tošom Elezovićem i nekim profesorom sa Muzičke akademije.

U konkurenciji 200 harmonikaša iz cele Jugoslavije Novica Negovanivić je osvojio prvo mesto i započeo profesionalnu karijeru.

- Bilo je tu i nekoliko Slovenaca koji su nastupili sa polkama, ali, pošteno rečeno, nisu imali nikakve šanse pored nas Šumadinaca. Te godine je Branimir Đokić podelio treće mesto sa Vladislavom Hajdvogelom iz Novog Sada. I Kemišev otac se takmičio i zauzeo četvrto mesto.

- Inače, drugo mesto je zauzeo Mile Ivanović iz Niša. Svirao je neka atraktivna bugarska kola, imao je veliku podršku publike i osećao se kao favorit na domaćem terenu.

U 60 godina dugoj istoriji Sokobanjskog festivala harmonike Novica je jedini koji je na istom takmičenju osvojio prvo mesto i solo i u duetu.

- Moji Kraljevčani su me tih dana poredili sa Titom, a pojavile su se čak i razglednice sa mojim likom. Tako sam svoj život vezao za omiljeni instrument i stopio sam se sa harmonikom kao sastavnim delom mog tela i duše.

- Izgleda da mi je harmonika sudbinom predodređena. Sećam se, još kao dečkič, upitah strica šta bi bilo bolje: da l' da pevam ili da sviram. "A bogami ćeš oboje" - primetio je stric. Ispalo je i više od toga.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA