Vreme čitanja: oko 4 min.

Evo šta je sve napisala jedna bivša novinarka: Evergrini Mile Janković i "vruće haljine što mirišu na maline"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mila Janković je dama od pera i lepih reči. Bila je đak odlikaš, kasnije i profesionalni novinar, a od sredine 80-ih počela je da piše i neke nove narodne pesme

  • 0
Muzička apoteka Evergrini Mile Janković Foto: Promo

"Sećaš li se, moj zumbule beli,

kako smo se nekada voleli,

sećaš li se one noći vrele

kad su nam se tople usne srele.

Nekad smo se zaklinjali tiho

da nas neće rastaviti niko,

a sada smo jedno drugom strani,

došli dani, došli dani,

rastasmo se sami.

Sećaš li se, moja pesmo tiha,

onih naših požutelih slika,

sećaš li se kad smo snage smogli

da nam drugi ništa nisu mogli.

Sećaš li se, moja kućo stara,

onih noći, onog ludog žara,

za ljubav smo hteli život dati,

ali nismo mogli izdržati."

(Dragan Aleksandrić - Mila Janković)

- Napisala sam mnogo većih hitova, ali ovo je moja najomiljenija pesma. Ne polažem pravo na stručnu ekspertizu, ovo govorim prema vlastitim emocijama - priča Mila Janković, pisac desetina narodnjačkih evergrina.

- "Došli dani rastasmo se sami" ima sve odlike prave pesme u izvornom duhu. Taj tekst je malo neobičan za moderno doba, Aleksandrić je na taj moj deseterac komponovao izuzetnu melodiju, a Bekuta je to otpevala najlepše na svetu.

Mila Janković je dama od pera i lepih reči. Bila je đak odlikaš, kasnije i profesionalni novinar, a od sredine 80-ih počela je da piše i neke nove narodne pesme.

- Pisanje stihova za narodnjake je moj usputni posao koji sam radila sa delićem snage. Dvadesetak godina sam bila profesionalni novinar u listu "Borba", a onda sam prihvatila onaj čuveni savet da je novinarstvo najlepši posao ako ga na vreme napustiš.

- Teško da bih mogla da zamislim sebe da u u zrelim godinama oblećem oko neke face, da se guram sa klincima za neku izjavu. Doduše, kad pogledam današnje novinarstvo, ko je "zavisan" a ko je "nezavisan", drago mi je što sam batalila novinarstvo.

Posebno plodnu saradnju ostvarila je sa kompozitorom Predragom Negovanovićem: "Žene vole oficire", "Ne priznajem godine", "Nek' me ne zaborave devojke sa Morave", "Vratiću se jednog dana", "Hoću malo rodnog neba", "Jovanović Rada", "Dva sanjara, dva drugara"...

- Kad sam ratne '93. napisala pesmu "Žene vole oficire", profesor Dragutin Gostuški je primetio: "Ovo je primer kako treba pisati tekstove za narodnu muziku." Bez obzita što Rade Jorović ima i drugih pesama koje ga preporučuju, to je ipak njegova lična karta, a to je i moja identifikacija kao tekstopisca.

- I danas me pitaju da li je istina da je Bora Čorba napisao pesmu "Nek' me ne zaborave devojke sa Morave". Dakle, samo taj stih je Borin, a to je i naslov, to je kičma pesme, nešto što nosi pesmu sve ove godine. Zbilja, dopao mi se naslov na koji sam napisala sve tri strofe. Uostalom, na ploči smo i potpisani kao koautori: Dragana Ivić, Borina supruga, i moja malenkost.

Na Miline tekstove komponovali su i Dragan Aleksandrić, Vukas, Miša Mijatović, Time Petrov: "Niko video nije kako sam plakala" (Sneža Đurišić), "Ni aprili nisu što su bili" (Miroslav), "Volim te k'o boga" (Vera Matović), "Moje vruće haljine mirišu na maline", "Kome mene ostavljaš" (Sneki), "Bio mi je dobar drug" (Maja Marijana), "Da li ste me poželeli" (Mitar), "Šta sam ti kriva živote" (Bilja Jevtić), "Optimista" (Angel)...

Mila Janković je pisac i desetina hitova za pevače "Južnog vetra": "Reci sve želje", "Sve je postalo pepeo i dim" (Sinan), "Pusti da verujem", "Simpatija" (Dragana Mirković), "Pristajem na sve" (Šemsa), "Oženi me babo" (Kemal), "Poslednju sam bitku izgubio (Mile)...

- Mile Bas je zaista zatalasao narodnu muziku kao malo ko pre njega. Doduše, i taj zvuk koji mu je spočitavan nije samo Miletovo delo. Ima nešto i u "kreativnom tumačenju" njegovih pevača sklonim orijentalu i zavijanju.

- Sa Miletom sam 1984. godine snimila i moju prvu pesmu i jedan od mojih najvećih hitova "Reci sve želje". Priznajem, dosadila mi u početku, a danas mi drago što je pibedila i mene i vreme. Mile je tih godina snimao moje pesme, a nije ni znao da su moje. Bile su to pesme koje sam potpisivala na ime Zorana Živanovića. Imala sam stroge kriterijume, zanala sam šta je poezija, pa sam se plašila svog potpisa.

Tekstopisci si uglavnom u senci pesme i pevača, i po popularnosti i po tantijemima. Pamti Mila i vreme kad se lepo živelo od tantijema, preživela je i vreme kad na autorska prava nije imala nikakva prava.

- Naravno da je tekst klica pesme. Ali, za uspeh je potreban paket aranžman, sve te kockice. Loša ili neadekvatna melodija može da upropasti i pesničko remek-delo, loša inerpretacija može da upropasti i melodiju i tekst i aranžman.

- Ja sam vrlo stroga u tumačenju reči hit. Napisala sam mnogo lepih stihova koji su ukomponovani u dobre pesme, a koje nisu pistali hitovi. Postoje neke pesme koje planu i traju nekoliko meseci ili godina pa nestanu kao da nikad nisu snimljene. Za mene je hit ono što svi znaju, bez obzira na uzrast i ukus. Znam po imenu mnoge ultrapopularne, a ne znam šta pevaju.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA