Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahar o pesmi "Vidovdan": "Sa malo reči rekao sam mnogo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

- To mi je najdraža pesma - pričao je Zahar

  • 0
Muzička apoteka Zahar o pesmi Vidovdan Foto: Promo

"Vidovdan!

U nebo gledam,

prolaze vekovi,

sećanja davnih

jedini lekovi.

Kud god da krenem,

tebi se vraćam ponovo,

ko da mi otme

iz moje duše Kosovo.

Vidovdan!

K'o večni plamenu

našim srcima

Kosovskog boja

ostaje istina

.Vidovdan!

Oprosti, Bože,

sve naše grehove,

junaštvom daruj

kćeri i sinove."

(Milutin Popović Zahar)

Napisao je Zahar i narodnjačku himnu bivše Juge ("Od Vradara pa do Triglava"), komponovao je i narodnjačku himnu Šapca ("Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza"). Komponovao je i napisao i pesmu "Vidovdan", himnu Kosovskog zaveta, rimovanu dramu našeg trajanja, narodnjačku poemu duše jednog naroda.

- To mi je najdraža pesma, rezultat moje ljubavi prema srpskom trajanju i velikanima naše svetle istorije. Posle svih ovih godina to više i nije moja pesma. Tu pesmu mi je, kao i mnoge druge, prisvojio narod. Najviše mi imponuje kada mi neko kaže da je mislio da je pesma izvorna a ne moja. Naravno, veliki je kompliment i kad čuješ kako "Vidovdan" pevaju i ruski monasi i monahinje, - pričao je Zahar u Muzičkoj apoteci.

- Nije kompliment samo kada zgrneš lovu na nekom sezonskom hitu i kada napraviš neku zvezdu koja te šutne posle prvog hita. Kompliment je kada za pesmu "Vidovdan" dobiješ blagoslov patrijarha Pavla i kada ti pesma postane svojina naroda. Imam utisak da sam u "Vidovdanu" rekao mnogo sa malo reči, i to u danima moje najveće tuge i očajanja. Moje najlepše pesme napisao sam posle emotivnih i životnih trzavica. Zato pesma i jeste bezvremenska i svevremenska.

Pesma "Vidovdan" prvi put se pojavila 1989. godine na koktel albumu PGP-a "Za Vidovdan" povodom obeležavanja 600 godina od Kosovskog boja.

- Kad sam je konponovao, uopšte me nije zanimalo da li će postati hit. Jednistavno, dobio sam ponudu od PGP-a da povodom šest vekova od Kosovskog boja komponujem deset pesama za deset "najboljih" pevača. Najboljih pod znacima navoda, jer je pevače birala produkcija ploča.

- "Vidovdan" sam napisao poslednju u nizu, bukvalno za par minuta, dva dana uoči snimanja, kao da mi je neko izdiktirao.

Pesmu je trebalo da snimi Vesna Zmijanac, tada vodeća zvezda narodne muzike. Međutim, Vesna odbija pesmu u dogovoru sa produkcijom, i to sa obrazloženjem da neće proći kod publike.

- " Vidovdan" se posrećio Goci Lazarević. Iskreno, Goca je to izvanredno otpevala - ističe Zahar.

Na kokel LP-iju "Za Vidovdan" iz 1989. nalazi se još nekoliko Zaharovih pesama: "Hej, Milice" (Aca Ilić), "Kasno Marko na Kosovo stiže" (Marinko Rokvić), "I u zlu i u dobru" (Goca Srojićević), "Olivera" (Merima Njegomir), "Frulo moja" (Milan Babić), "Bog se dragi na Srbe razljuti" (Nikola Karović).

Na ovom svečarskom albumu našla se i prva verzija pesme "Kosovski božuri" koju je snimio Rade Jorović:

"Šest vekova i još malo više,

cveta božur, a duša uzdiše."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA