Vreme čitanja: oko 2 min.

Danka Stojiljković, sećanje na Vukasa i album prvenac: "Kasnim tokom čitave karijere, kasnim ali stižem"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kad popunjavam mesto rođenja, upisujem da sam rođena u kući, u Alibunaru. Dva dana pre porođaja moja majka je usnila kako govori komšiji da sam se rodila i da se zovem Slobodanka"

  • 0
Muzička apoteka Danka Stojiljković Foto: Promo

Pesma "Ne pitajte zašto plačem" označila je početak diskografsko-estradne karijere Slobodanke Danke Stojiljković (u to vreme dvadesetogodišnjeg devojčurka sa prezimenom Popović).

"Zakleh se tebi,

što je moje biće tvoje sve,

to su reči moje zakletve.

Anđeli moji,

dve me noći ne odbraniše,

sve sam dala, suze ostaše.

Ne pitajte zašto plačem,

svako svoju tajnu ima,

svaki biser ima školjku

da ga nosi u grudima.

Zima života

hoće snegom da me zaveje,

neće sunce da me ogreje.

Za moju sreću,

što joj neko stablo posek'o,

makovo je zrno veliko."

(Predrag Vuković Vukas)

- Kad popunjavam mesto rođenja, upisujem da sam rođena u kući, u Alibunaru. Dva dana pre porođaja moja majka je usnila kako govori komšiji da sam se rodila i da se zovem Slobodanka.

- Kad sam se rodila, žestoko sam pustila glas, a babica je primetila: "Ova će biti pevačica" - priča diva narodne muzike Danka Stojiljković.

Dankin diskografski prvenac objavlljen je 1992. godine za PGPRTB sa osam pesama hitmejkera Predraga Vukovića Vukasa: "Ne pitajte zašto plačem", "Julska kiša", "Kome ćeš me dati majko", "Za tebe", "Četiri oka", "Nema mene bez tebe", "Caruj care", "Jagnje moje".

- Vukasa sam upoznala na Studiju B. Nastupala sam kod Ace Kostića sa dve-tri pesme, i to kao solista ansambla "Kolo". Vukasu se to svidelo, čak je našao i moj broj telefona (sa roditeljima sam živela u Pančevu) i odmah mi je ponudio da snimamo ploču. Moj otac se plašio u šta će to da preraste, ali je ipak dozvilio.

- Odlazila sam kod Vukasa i njegove divne supruge Slavice. Spavala sam i hranila sam se kod Vukasa, uvežbavala pesme, prihvatio me kao najrođeniju. I moj prvi ulazak na Radio Beograd je bio sa Vukasom, i to u "Studio 13" gde smo snimili sve pesme.

I danas kad preslušava pesme sa albuma prvenca, Danku hvata neka tiha jeza. Pesme su stilski raznovrsne, uz vrhunski orkestar i aranžmane Bobana Prodanovića, ali nisu dobile priliku da se zavrte. Čak ih nema na zvaničnom kanalu PGP-a na Jutjubu!

- Vukas mi je rekao, onako između redova, da je hteo da komponuje nešto u stilu "Ja nisam rođena da živim sama", pošto već neko vreme nije snimao sa Anom Bekutom. I baš u tom tempu, sa sličnim dinamičkim nijansiranjem, snimili smo pesmu "Ne pitajte zašo plačem". Nesreća je što sam jednu vrhunsku pesmu snimila kao početnik. Da je tu pesmu snimila Bekuta, ubeđena sam da bi bila megahit. Ali, ko zna, možda je presnimim.

- I danas mi je žao što te pesme nisu prošle, a prelepe su. Sve smo pogodili sem trenutka - ploča se pojavila kad se u Jugi već uveliko ratovalo i kad su ploče završile svoju eru i kad su prestale da se štampaju. Imam utisak da tokom čitave karijere kasnim - kasnim, ali stižem.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA