Vreme čitanja: oko 4 min.

Evo šta je sve napisala Mirjana Ilić, službenica PGP-a i pesnik Obrenove snage: "Šta bi ljubav bez nas dvoje"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teško je naći tekstopisca koji je napisao ovoliko večitih i uvek potencijalnih hitova,

  • 0
Muzička apoteka Mirjana Ilić Foto: Promo

"Kažu ljudi da te zaboravim,

ali kako kad sam te voleo,

kad bih mog'o kao što ne mogu

možda bih te nekad preboleo.

Dan za danom proći će godine,

ali ti ćeš živeti u duši,

nikad neću dati drugoj ženi

da sećanje na tebe poruši.

Što me zoveš kad si srećna žena,

kad za drugu ljubav sada živiš,

možda misliš da ćeš prijateljstvo

mostavljenog lakše da umiriš.

Ostavi me da živim u bolu,

sudba svakom svoju stranu piše,

al' ti meni nisi napisalad

a l' me voliš il' ne voliš više."

(Ljubo Kešelj - Mirjana Ilić)

Teško je naći tekstopisca koji je napisao ovoliko večitih i uvek potencijalnih hitova, a o kome se tako malo zna. Ovaj tekst je jedna mala zahvalnica za stotinak prelepih sentiša i zavičajki koje je napisala Mirjana Ilić.

- Teško je objasniti koji je to impuls krvi, kakava je to poteba da se kroz stihove izrazi najintimnija poruka dragoj osobi, posveta prijatelju ili zavičaju - napisala je Mirjana Ilić na omotu svog autorskog albuma za Diskos produkciju iz 1980.

Ime Mirjane Ilić izgovara se sa velikim poštovanjem u svetu prave narodne muzike. Na Mirine stihove komponovali su najveći kompozitori: Ljubo Kešelj, Rade Vučković, Dragan Aleksandrić, Aca Stepić, Radoje Mitrović Barajevac, Ilija Spasojević, Perica Zdravković, Time Petrov.

- U diskografiji sam od sredine 70-ih. Mislim da je moje estradno kršetenje bilo 1975. na Ilidžanskom festivalu sa pesmom "Šumadijo, zelena livado" koju je na moje stihove komponovao Pera Tanasijević, a pevala Dušica Bilkić. Osvojila sam za tu pesmu i prvu nagradu stručnog žirija, a kasnije nagrade nisam ni brojala.

Najviše hitova na stihove Mirjane Ilić komponovao je maestro Ljubo Kešelj. Sve su to uglavnom pesmetine od pet minuta, ubitačni sentiši i zavičajke.

- Mirjana je jedan od najboljih pesnika među tekstopiscima narodne muzike. Mirjanine šumadijske zavičajke mogao bih jedino da uporedim sa najlepšim pesmama Obrena Pjevovića. Pisala je na nivou najvećih pesnuka, a živela je tako skromno i povučeno. Zaista ne pamtim da je neki novinar napisao neko slovo o njoj, niti pamtim neki njen intervju. Iskreno, ne znam ni da li je živa, a čuo sam od nekolicine kolega da je umrla pre nekoliko godina - kaže maestro Ljubo Kešelj.

- Mirjana Ilić je moja generacija, radila je kao službenica u PGP-u. Pamtim je kao veoma krhko, bolešljivo i emotivno stvorenje, koje se jelo zbog nepravde. Sećam se, dala mi je pesmu "Sviraj, sviraj, frulo" koju sam komponovao za Eru Ojdanića. Kad se pojavila ploča, Mira nije mogla da dođe sebi od besa - Era je na ploči potpisao sebe kao kompozitora!

Impresivan je spisak Mirinih večitih hitova i pesama sa snagom evergrina: "Ostanimo prijatelji" (Milan Babić), "Ne ostavi suze na mom pragu", "Dan za danom proći će godine", "Dušo moja, zoro moga jutra" (Mitar Mirić), "Ti si moje najmilije", "Nit' me voliš, nit' me drugom daješ" (Zorica Brunclik), "Što je lepo kad se neko voli", "Gde da krene žena ostavljena" (Merima), "Jača sam od tuge, jača sam od bola", "Juče sam ti milovala sina", (Vida Pavlović), "Hoću ljubav, neću prijateljstvo", "Još te volim, još te sanjam" (Ljuba Aličić), "Kćeri moja, milija od zlata", "Kad bih znala da me sanjaš" (Lepa Lukić), "Sve ću tuge poneti sa sobom" (Keba) "Šta bi dao za mene" (Živkica), "Ko te uze iz mog srca" (Marinko Rokvić), "Sviraj, sviraj, frulo", "Mala moja, vodo iz bokala" (Era), "Vrelo srce jelek raskopčava" (Sneža Đurišić), "Voli me, voli", "Ti ne živiš u mom srcu" (Kemal Malovčić), "Šumadinka ječam žela", "Čija li je ono mala" (Ljuba Nedeljković), "Oj, Jelice, ljubav nije šala", "Da sam mala ružica rumena" (Milena Petrović), "Da li si me možda poželela", "Voli me voli" (Alija Pekić), "Dragi, dragi, zlato moje" (Branka Ručnov, Goca Stojićević), "Piši sine, piši majci" (Safet Cimirotić), "Odavno si otišao sine" (Mira Bajraktarević), "Šumadijo, zelena livado" (Dušica Bilkić), "Drugarice, uteši mi majku" (Anđelka Govedarović), "Već godina dana ima" (Milanče), "Ti si moja ljubav i stara i nova" (Zorica Grba), "Šta da radim, nana zapretila" (Vera Matović), "Moj Obrade, požuri s livade" (Goca Stojićević)...

- Kad hoću da se isentimentališem, pustim i neke moje zaboravljene sentiše koji nisu stigli da se zavrte od "Putića" i "Violine". Sećam se, snimamo u studiju "Kćeri moja milija od zlata" i "Kad bih znala da me sanjaš", muzičari sviraju a ja plačem. Tada sam od mog kompozitora Pere Tanasijevića saznala i za Mirjanu Ilić, damu koja mi je napisala neke od najlepših pesama. Zato sam ih i stavila na neke od mojih najnovijih kompilacija - kaže Lepa Lukić.

- Jednu ovako rasnu i vragolastu Sremicu nije lako rasplakati. Obično kad spremam ručak volim da se rasplačem uz pesmu "Drugarice, uteši mi majku" koju mi je napisala Mirjana Ilić. O toj ženi ne znam ništa, a ne znaju ni moje kolege kojima je napisala megahitove - kaže prva dama vojvođanske pesme Anđelka Govedarović.

Teško je naći pesmu Mirjane Ilić koja nije dobila neku nagradu ili nije postala slušana u narodu. Zato su se i pevači i kompozitori otimali o Mirine stihova, a Mira je sve ove godine osatala u totalnoj senci svojih pesama. Ostala je Mirjana i u senci hitmejkera sličnog imena i prezimena. Na omotima mnogih ploča potpisana je kao M. Ilić, što je kod mnogih izazivalo asocijaciju na dva Miodraga Ilića (legendarnog tekstopisca i osnivača "Južnog vetra" koji se u diskografiji razlikuju po srednjem slovu "Ž" i "M").

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA