Vreme čitanja: oko 4 min.

Ismet Alajbegović Šerbo i sevdah koji se živi: 36 godina od smrti legendarnog sevdalije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tako veliki umetnik, a tako nepoznat široj javnosti

  • 1
Muzička apoteka 36 godina od smrti legendarnog sevdalije Foto: Promo

"Tebi majko misli lete

preko polja i planina,

izdaleka primi pozdrav

od jedinog tvoga sina.

Daleko sam majko sada,

daljina nas razdvojila,

da li ću te ikad više

ja videti majko mila.

Zaboravit' nilad neću

tvoje oči blage, mile

i ručice majko tvoje

koje su me othranile."

(Ismet Alajbefović Šerbo - Nikola Škrba)

"Tebi majko misli lete je jedna od najlepših sevdalinki 20. veka i najpevanija i najsnimanija pesama legendarnog sevdalije Ismeta Alajbegovića Šerbe (1925 - 1987).

- To je moja prva snimljena pesma sa mog prvog singla iz 1963. Tu pesmu sam dobio od legendarmob Šerbe, snimio sam je još "61, a ploča se pojavila tek dve godine kasnije. Pesma je bila kao poručena za mene i moju majku Kosavku koja je odgajila i na put izvela nas šestoro dece. Sve što sam postigao u životu dugujem moojoj majci i mom prvom kompozitoru Šerbi - kaže legendarni Nedeljko Bilkić.

Ismet Alajbegović Šerbo je iskonski Sarajlija i sevdalija. U mladosti je osetio i miris kafanskog dima i miris baruta. Aprilskih dana 1945. godine, pravo sa fronta, iz Kulturno-umetničke grupe Trećeg korpusa Šeste armije upućen je u tek osnovano Radio Sarajevo.

- Sa mnom je bio i moj drug i veliki pevač Zaim Imamović. Zaim i ja smo prvi muzičari koji su se oglasili na Radio Sarajevu, pune tri godine bili smo jedini koji su svirali u emisijama narodne muzike - pričao je legendarni Šerbo.

- Bilo je to vreme neponovljivog zanosa, vreme u kojem smo srcem svirali u tek oslobođenoj zemlji. I sve uživo! Tu smo snimili i naša prva kola (Zaim je svirao i frulu i harmoniku) i prve pesme za naše prve ploče.

Impresivna je lista pesama koje je komponovao Šerbo i pevača koji su snimali njegove pesme: "Tebi majko misli lete" (Zehra Deović, Nedeljko Bilkić, Safet Isović, Meho Puzić, Tozovac), "Bulbul pjeva okolo Mostara", "Stara staza", "Kraj pendžera Jusuf stari", "Vratnik pjeva", "Vraćam ti se draga" (Zaim Imamović), "U baštici ruža vene", "Kraj bagrema prođoh starog", "Jednog divnog dana u Mostaru gradu", "Jedna ode, druga dođe", "Oj, Zekija", "Moj ahbabu" (Safet Isović), "Plačem već tri dana", "Ljubavi mi daj", "Nemoj da ti duša tugom pati", "Izigrana ljubav" (Vida Pavlović), "U čaršiju poslala me nana", "Oj meseče, bekrijo", "Stalno lutam i proklinjem sebe" (Zora Dubljević), "Na dar tebi draga moja", "Sivi oblak, lutalica stara", "Odavno te moje oči traže", "Lijepa Šahza" (Meho Puzić), "Tugo moja", "Ja bolujem mlada od sevdaha", "Dođi mi proleću, mladosti" (Beba Selimović), "Kad ne dođem do u gluho doba" (Emir Dedić), "Sevdalinko, pjesmo najmilija" (Nedeljko Bilkić), "Sada je svemu kraj" (Šaban Šaulić), "Izmamilo sunce", "Zašto mi ne dođeš" (Zehra Deović)...

- I ja sam počeo uz Šerbu, kao i čitava plejada bosanskih svirača i pevača. Od Šerbe sam i kupio prvu klavirku koju i danas sviram. Sećam se, prodavao je klavirku za milion dinara. Ja mu ponudim devetsto devedeset devet hiljada, on me pita zašto toliko, a ja kažem da malo trgujemo. Veli, neka bude devetsto devedeset hiljada. Ja kažem kupljeno, ali imam jedan problem, nemam para dok ne prodam staru harmonuku, a Šerbo mi kaze ko te pita za pare - govorio je Omer Pobrić, jedan od Šerbinih najboljih učenika.

- Ja sviram a Šerbo je živeo sevdah. Šerbo je odrastao u srećno vreme za sevdalinku kada se slušala sasvim sruga vrsta muzike. Svirao je po sijelima, teferičima i kafanama, kasnjje na radiju i koncertima, svuda poštovan i uvažavan. Svirao je Šerbo i romanse, szarografske, mađarske, rumunske, vranjanske. Bio je i velemajstor animir muzike.

Tako veliki umetnik, a tako nepoznat široj javnosti. Ispod zatamljenih naočara i namrgođenog pogleda krio se gospodin aristokratskog duha, uvek u službi melodije i pevača. Šerbo je svirao poravno, bez napora i strasti, bez rasturanja harmonike. Kažu da je prilikom sviranja pravio čudne krugove sa prstima, kao da mu je malo bio jedan registar.

- Sve je kod Šerbe bilo sevdalijsko: i njegova svirka koja nas podseća na saz i šargiju, i njegov način života ispunjen ljubavnom čežnjom, i njegov odnos prema kolegama ispunjen dobrotom - pričao je Safet Isović.

Šerbina harmonika je prepoznatljiva u svakom vremenu. Prvi snimak napravio je još 1948. u Njegoševoj ulici u Sarajevu. Jugoton je tek počeo da radi, poslao ekipu sa jednim magnetofonom i mikrofonom. Snimljeno je kolo, duet harmonika Zaim i Šerbo, a sa druge strane snimljena je pesma "Sedamdeset i dva dana".

Pedesetih je snimao kola i pesme u duetu sa Jovicom Petkovićem, sa kojim je godinama šefovao Velikim narodnim orkestrom Radio-televizije Sarajevo. Šezdesete i sedamdesete obeležio je pesmama i svirkama na pločama i festivalima. Komponovao je pesme na stihove najvećih bosanskih pesnika: Safeta Kafedžića, Alekse Šantića, Nikole Škrbe, Hilme Mujića.

Preminuo je na današnji dan, 28. jula 1987. godine u Sarajevu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    28. jul 2023 | 08:33

    Predivna zivotna prica. Treba vise ovakvih tekstova. Nas starije da podseti na divna vremena, a mlade necemu da nauci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA