Vreme čitanja: oko 2 min.

Legendarni frulaš Velja Kokorić o majstorima uz koje je rastao: "Najviše sam naučio od Krnjevca"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velja Kokorić je jedan od rekoredera po broju snimljenih narodnih kola

  • 0
Muzička apoteka Foto: Promo

Velja Kokorić je oličenje samoukog majstota na fruli. U školi je izučio za ekonomistu, a na fruli je dogurao do legende i narodnog umetnika. Učio je i od svojih ukućana i komšija iz Mustapića, prošao mnoge svadbe i folklore, a ipak je najviše naučio od jednog harmonikaša, i to onog najvećeg - Mije Krnjevca.

- Sa Krnjevcem sam doživeo veliki preobražaj u mojim muzičkim vidicima. Pored vlaškog melosa, koji mi teče kroz vene, sa Krnjevcem sam proširio muzičke vidike i na druge krajeve. Šumadiju sam, mislim, savladao sto posto - priča frulaška legenda Velja Kokorić.

- Zahvaljujući našem slavnom trubaču Miroslavu Matušiću, koji je bio prva truba i Krnjevčevom ansamblu, dobio sam poruku da odem na audiciju kod velikog Krnjevca. Bio je u staroj kući na Banovom brdu, gde je danas vodovod, i za početak mi je postavio najvažniji uslov - da makar jednom nedeljno dolazim na probe njegovog ansambla.

U Krnjevčevom ansamblu od dve harmonkke, dve frule, dva klarineta, dve violine, za Velju Kokorića je bila rezervisana prva frula. Podatak je za nevericu, skoro za Ginisa: Velja Kokorić je kao solista na fruli proveo 27 godina u ansamblu Mije Krnjevca.

- Tada sam bio u stalno zaposlen u računovodstvu jedne firme u Kučevu. Jednostavno, nisam koristio ni godišnji odmor da bih dolazio na probe kod Krnjevca. U početku sam dolazio vozom, da bih kasnije kupio auto.

- Posle pola godine proba Mija Krnjevac sazove sastanak ansambla i kaže: "Velja više ne dolazi na probe, dolazi samo na snimanja."

Usledila su brojna snimanja sa Krnjevčevim ansamblom - radio, televizija, ploče, koncerti.

- Sećam se, recimo, 1969. godine snimao sam u studiju pesmu "Za ljubav tvoju mladost sam dao", prvi hit u karijeri Bore Drljače. Iste te godine snimali smo i čuvenu pesmu "Prolazi jesen, na pragu je zima" koju je prvi snimio maestralni Safet Isović.

Mija Krnjevac je na svoje saradnke širio ne samo muzičke vidike nego i retku vrstu gospodsva u estradnom svetu.

- Mija je bio veliki pedagog. Znao je da me zadrži posle proba i snimanja i da me celu noć uči note. Kod Mije sam savladao prvu fazu mog muzičkog opismenjavanja, sve dok me kasnije moja deca nisu uzela pod svoje.

- Sećam se, ispiše partiture za ceo orkestar, a violinista Zlaja Stevanović je voleo da me sačeka i kad kasnim iz Kučeva kako bismo se zajedno mučili sa notama. A kad stignem, znao je da kaže: "Stigao je moj papagaj."

Velja Kokorić je jedan od rekoredera po broju snimljenih narodnih kola, i to ne samo među frulašima.

- Članstvo u ansamblu Mije Krnjevca nije mi smetalo da sarađjujem i sa drugim ansamblima (Dragan Aleksandrić, Radoje Barajevac) i da 1977. godine osnujem i svoj ansambl.

- Posle mojih prvih snimljenih kola, otvorena su mi bila vrata mnogih diskografskih kuća i koncerata širom sveta. Učestvovao sam na 13 uzastopnih festivala "Beogradski sabor", od prvog do poslednjeg, i kao solista Narodnog orkestra Radio Beograda i kao član ansambla Mije Krnjevca.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA