Vreme čitanja: oko 3 min.

Zoran Matić o hitovima za kralja: "Posle svake noći sa Šabanom u kafani rodila se neka pesma"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od najsušanijih pesama koju je Zoran napisao za Šabana svakako je i pesma "Manji od makovog zrna"

  • 1
Zoran Matić Muzička Apoteka Foto: Promo

"Žalilo se srce

golubici beloj:

još je ludo volim,

al' joj reći nemoj.

Neka je, neka živi,

neka živi život svoj,

ako je srećnom čini,

ne moram da budem s njom.

Žalilo se oko

jednoj noći tamnoj:

još je budno čekam,

al' joj reći nemoj.

Žale se usne lastavici plavoj:

još žudim za njom,

al' joj reći nemoj."

(Šaban Šaulić - Zoran Matić)

Napisao jeZoran Matić stotine pesama za sva vremena. Neke su prošle na prvu, a neke su ćutale pa vaskrsle. Samo za Šabana Šaulića napisao je desetak pesama, pa i tu prevrtljivu "Golubicu" koja se više sluša u 21. nego u 20. veku.

- Skoro da sam bio i zaboravio tu pesmu. Iskreno, tad kad je snimljena, 1989. godine, nije se nešto posebno slušala. Sa tog albuma se slušala pesma "Eh, što nisam lančić mali" i ona naslovna "Pomozi mi druže, pomozi mi brate".

- "Golubica" je tipičan primer vaskrsle ili kako mnogi kažu povampirene pesme. Danas mi se svi dive kako sam rekao mnogo sa malo reči, a kad smo je snimili niko je nije zapazio. "Golubica" je čekala i dočekala svoje vreme i svoju publiku - priča hitmejker Zoran Matić.

Autorski i diskografski počeci Zorana Matića itekako su vezani za Šabana Šaulića i neke lepe trenutke u kafani.

- I pre naše diskografske saradnje imali smo našu boemsku uvertiru i predigru. Nema lepše inspiracije za pesmu od druženja sa Šabanom. Svi znamo kakav je Šaban u pesmi, a samo privilegovani znaju kakav je bio u boemiji.

- Ne, nisu to bile samo pijane noći. Svaka od tih "noći koje nemaju svanuća" rodila je poneku pesmu. Mnoge od tih pesama isprobali smo u kafani za astalom.

Jedna od najsušanijih pesama koju je Zoran napisao za Šabana svakako je i pesma "Manji od makovog zrna".

- Kada bi naručili ovu pesmu pod nazivom sa Šabanove ploče i sa Jutjuba ("Vreme za zaljubljene"), i najveći tezgaroši teško da bi znali koja je to pesma. Iskreno, Šaban je pogrešio kod naslova. Hteo je da ne dira u naslov kod prve verzije te pesme koju je snimio Munir Fiuljanin Muki. Ispostavilo se da je i naziv pesme veoma važan za njenu prepoznatljivost.

Saradnja Šabana Šaulića i Zorana Matića rezultirala je sa desetak pesama za sva vremena: "Manji od makovog zrna", "Golubica", "Prestaću da verujem u ljubav", "Pomozi mi druže, pomozi mi brate", "Noćna ptico, mala varalico", "Pričuvaj se mala", "Privlačiš me jače od magneta".

- Naročito sam vezan za pesmu "Noćna ptico, mala varalico" sa kojom smo 1988. godine Šaban i ja počeli saradnju. I dan danas se naježim kad vidim poleđinu tog omota i Šabanovu sliku sa njegovim sinom Mihajlom koji je tada imao nekoliko godina.

- Radio sam za Šabana i po porudžbini. Sredinom 90-ih zatražio mi je jednu malo poletniju pesmu u dva-tri tona za malo mlađu publiku. Tako se rodila pesma "Privlačiš me jače od magneta" za koju sam napisao i tekst i melodiju u ritmu devet osmina.

I posle stotina hitova i snimljenih pesama, Zoran Matić veruje u dobru pesmu, veruje u dva-tri povezana tona.

- Dobra pesma je dobra pesma, u svakom vremenu i u svakoj generaciji. Nema ništa lepše za autora nego kada pesma živi zajedno sa njim i, naravno, kada ga nadživi. Ima li lepšeg dokaza da je vredelo pisati i baviti se komponovanjem. Žalosna je sudbina pesama koje su snimljene a nikada se nisu čule ili se zavrtele pa trajale dva meseca.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA