Vreme čitanja: oko 3 min.

Safet Isović o svojim kompozitorskim uspesima: "Publika mi je verovala i kad pevam ženske pesme"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Počeo sam da komponujem iz hira. Jednostavno, hteo sam i sebi i drugima da pokažem da mogu i to. Skoro svaka pesma koju sam komponovao bila je veliki hit u celoj bivšoj Jugi", rekao je on

  • 1
Muzička apoteka Foto: Promo

"Sjaj mjeseče, dolame ti žute,

ne zalazi za tamne oblake,

putuj nebom, obasjaj mi pute,

do prozora najdraže djevojke.

Sjaj mjeseče žut,

blistaj s neba svog,

obasjaj mi put,

fenjera ti tvog.

Ja ću drumom pjesmu pjevajući,

ti me prati s nebeskog vrhunca,

da ne stradam dragoj putujući,

željan sam je kao zima sunca.

Kad probudim moje divno blago

da večeru i konak mi sprema,

putuj nebom kud je tebi drago

da svjedoka mojoj sreći nema."

(Safet Isović - Safet Kafedžić)

"Sjaj mjeseče žut" je pobednička pesma sa Ilidžanskog festivala 1970. godine i jedna od dvadesetak pesama koje je Safet Isović komponovao samom sebi.

- Na svakom festivalu na kome sam učestvovao dobio sam najmanje po jednu nagradu i obično sam pobeđivao. Za pesmu "Sjaj mjeseče žut" dobio sam pet od mogućih šest nagrada - govorio je legendarni Safet Isović (1936 - 2007).

- Mogu da kažem da sam počeo da komponujem iz čista hira. Jednostavno, hteo sam i sebi i drugima da pokažem da mogu i to. Skoro svaka pesma koju sam komponovao bila je veliki hit u celoj bivšoj Jugi.

Dugo je Sajo sumnjao u mogućnost komponovanja nečeg novog, a boljeg od tradicionalnog bosanskog sevdaha. A onda je svemogući Sajo upoznao svog imenjaka i pesnika Safeta Kafedžića.

Prva diskografska saradnja dva velika Safeta bosanskog sevdaha desila se na Ilidži 1966. godine kada je Isović pevao Kafedžićevu pesmu "Kono Fato". I Isoviću i ostalim velikim sevdalijama beše jasno - dobili su najmudrijeg pesnika sevdaha, i to pravo sa robije, posle višegodišnjeg služenja kazne "zbog saradnje sa okupatorom".

- Kada je Kafedžić po izlasku na slobodu pokazao svoje stihove Jozu Penavi (pesniku, kompozitoru i šefu Tamburaškog orkestra RTV Sarajevo), ovaj mu je u šali i oduševljenju rekao: "Zakasnio si 100 godina" - pričao je Safet Isović.

O Safetu Isoviću se malo pričalo kao o kompozitoru. Skoro svaka Sajina kompozicija mogla je da se izvede i u kafani i na koncetnom podijumu i da se arhivira kao trajni radio snimak.

Od sredine 60-ih snimio je dvadesetak pesama koje potpisuje kao kompozitor, ubedljivo najviše na stihove Safeta Kafedžića: "Oči moje kletvom bih vas kleo", "Sjaj mjeseče žut", "Ne ljubi Ciganku", "Kad bi znala šta mi srcu značiš", "Ja u klin, ti u ploču", "Hej, šoferi, znani i neznani", "Kada ti draga otruje ruže", "Sve što mine povratka mu nema", "Doći ću ti lepoto od žene", "Prijatelju moj", "Ah, te žene vile bijele", "Anđelija", "Kono Fato", "Obećanje, ludom radovanje", "Na aleji staroj", "U haremu Aziz Abdulaha", "Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja", "Pjesma Gavrilu Principu", "Nit sa tobom, nit' bez tebe", "Zašto stalno pijem".

- Gde god sam pevao, ljudi su horski prihvatali pesmu "Nemoj sa mnom, ne luduj, jer ja sam Ciganka". Tu pesmu su pevale i moje kolege i koleginice, a publika je bila u transu. I kad nisu znali tekst, onda su makar zviždukali pesmu.

- "Ne ljubi Ciganku" sam snimio u zlatnim godinama "Beogradske estrade" i PGP-a i promovisao je na putujućem festivalu "Hit leta" 1972. Budući da je tekst pesme izrazito ženski, mnoge kolege su mislile da sam malo prolupao pa pevam pesmu iz repertoara neke koleginice.

I pored milonskih tiraža svojih kompozitorskih ostvarenja i desetina zlatnih ploča, Safet Isović je imao veoma stroge kriterijume prema ovdašnjim kompozitorima narodne muzike.

- Od naših Bosanaca kao kompozitora izdvajam Jozu Penavu. Jozine pesme zvuče kao stare sevdalinke iz 19. veka. Moje komponovanje je sporedna stvar u mom bavljenju muzikom. Glavna mi je preokupacija izbođenje i očuvanje tradicionalne bosanske sevdalinke koja je snažan segmemt naše tradicije, budućnosti i opstanka.

- I sevdalinka traži pažnju i negu i zaštitu. Mnogi me pitaju - od koga? Ta naša tanana, urbana i slikovita pesma čeka u redu kod nekih novih urednika. Sve što sačuvamo svojim inatom, mi dovedemo u pitanje svojim nehatom. Izhleda da sami sa sobom najteže izlazimo na kraj.

Legendarni Safet Isović preminuo je 2. septembra 2007. godine.

(Goran Milošević)

Video: Radiša Marković gost Muzičke apoteke: "Narodnjački Džeger" i neznanac što peva "Neznanku"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    4. septembar 2023 | 08:11

    Hvala na divnom tekstu i podsecanju na legendu nase narodne muzike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA