Vreme čitanja: oko 4 min.

Tako je pričala Dragoslava Genčić: "Kad vidim ko sve peva, žao mi je što sam ikad zapevala"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na putujućem festivalu "Jesen 69" Dragoslava Genčić snima pesmu svog života "Pusti me majko"

  • 5
Muzička apoteka Dragoslava Genčić Foto: Promo

"Pošla Vlajna iz Krajine

s kotarčetom u kupine,

vid'o momak sa planine

pa joj viče ...

Op, ša, op, ša,ša,

Vlajnica je sad tvoja

i kotarče i kupine

i Krajinka iz Krajine,

o, ho, o, ho, o, ho...

Sakrila sam u kotarče

jedno ime u maramče,

ime jednog momka to je

kom' poklanjam dane svoje.

Kupine su slatke, probaj,

ali mene ti ne odaj,

sa gornjaka gorska vila

dušu bi ti poklonila."

(Zoran Pejković - Miodrag Milutinović)

3. septembra 2023. godine preminula je Dragoslava Gaga Genčić, legenda stare vlaške pesme i nove srpske pesme sa vlaškim prizvukom i temperamentom. 60-ih i 70-ih godina prošlog veka bila je jedna od najpoularnijih pevačica narodne muzike, a onda se naglo povukla. Ovo je sećanje na nastup Dragoslave Genčić krajem prošlog veka u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Dimitrije Mikan Obradović (vrhunski frulaš, etnomuzikolog i urednik Radio Beograda) je moj školski drug iz Negotina. I baš kad je Mikan počeo da zauzima vodeće pozicije na radiju, uspeo je da me nagovori da počnem snimam.

- Mikan je do tada snimao samo narodna kola na fruli, a ja sam pevušila i volela da igram. Ponudio mi je četiri pesme za moju prvu ploču. Vežbala sam nekoliko meseci (to su jedine pesme koje sam zapamtila do današnjeg dana, a mnoge kasnije sam zaboravila iako su bile mnogo slušanije od ovih prvih) i otišla na snimanje.

1967. godine pojavio se prvi singl Dragoslave Genčić sa četiri pesme: "Ciganka", "Uspavanka", "Nadigravnje" i "Kolo u četiri".

- U PGP-u su bili zadovoljni i ako prodam deset hiljada, a moja prva ploča je u rekordnom roku postigla srebrni tiraž. Mikan mi je veoma brzo ponudio i pesme za moju drugu ploču i tako sam poverovala da nisam uzalud zapevala.

Na putujućem festivalu "Jesen 69" Dragoslava Genčić snima pesmu svog života "Pusti me majko". Bogatstvo svog raskošnog alta i umeće dinamickog nijansiranja pokazala je u ovoj zahtevnoj pesmi sa rubatom na početku. Kasnije je snimala i starogradske, romske, vojvođanske, šumadijske, namenske i moderne pesme.

- Na tom festivalu prvi put sam upoznala Bucu Jovanovića. Oduševljen mojim žarom i pevačkim visinama, samo je prokomentarisao: "Eh, što nemam te tvoje krvi i osećaja za vlašku pesmu. Nas dvoje bi napravili čudo."

Početkom 70-ih bila je jedna od najtraženijih pevačica novih temperamentnih narodnih pesama. Usledilo je pravo otimanje diskografskih kuća (PGP, Jugoton, Diskos, RTV Ljubljana, Jugodisk, Jugovideo, Vojvodinakoncert) za Gagin potpis i još veće obletanje kompozitora (Danilo Živković, Radoslav Graić, Mija Krnjevac, Pera Tanasijević, Boris Bizetić, Miša Marković, Zahar, Žarko Petrović) oko "žeravice iz Krajine" (tako sam je najavljivao na radiju).

- Verovali ili ne, za ekskluzivni poptpis ugovora sa tek otvoremom produkcijom ploča "RTKruševac" dobila sam iznos od četiri miliona tadašnjih dinara. Slično je bilo i sa produkcijom Diskos. Kad sam snimala izvorne vlaške pesme dobila sam ponudu o kojoj nisam mogla ni da sanjam.

- Kad sam potpisala ekskluzivni ugovor sa Diskosom, bila sam prva pevačica narodne muzike koja se pojavila u rubrici "Diskorama" u tek otvorenom časopisu "Čik". Na moju čast na sledećoj stranici tog časopisa u rubrici "Predstavljamo vam novu knjigu" Borislav Pekić je predstavio roman "Vreme čuda". Svaki čitalac "Čika" na poklon je dobio moju ploču na čijem je omotu pisalo "Čikova ploča".

Svojim vatrenim donošenjem pesama početkom 70-ih postala je zaštitno lice kultne emisije "Autobus u pola šest". Ne pamti se da je ijedna radijska špica bila toliki mamac za slušaoce kao ono čuveno "stara kola, novi drum, dumba, rumba, dumba, dum..."

- I to je osmislio moj školski Mikan Obradović. Sveta Vuković je napisao stihove, a Mikan je iskomponovao kolo sa pevanjem. Bila sam u toj ekipi "raznosača veselja" sa Tozom, Cunetom, Bilkićem, Lepom i Mirom Vasiljević.

- I danas se naježim kad čujem tu špicu. Setim se ljudi iz publike koji su mi prilazili sa pitanjem šta mi to pevamo. Kažu, mnogo lepo, a ne razumeju baš sve reči. Onda se klade ko tu šta peva... Bilo mnogo lepo, pravi dani pesme i razbrige.

Diskografska karijera Dragoslave Genčić trajala je od 1967. do 1989. Snimila je 20 singlova i osam albuma sa desetinama pesama za sva vremena: "Pusti me majko", "Ne budi me rano", "Pošla Vlajna u kupine", "Svadba", "Ej, doktore", "Ajmo Jovo nanovo", "Ilija", "Neka se i tuga deli", "Čuvam ovce kraj zelene Jove", "Ja sam Jovicu šarala, varala", "Širok Dunav, ravan Srem", "Ciganka mi gatala na trabi", "Čoček za čiču", "Mojim šorom prošao je dika", "Trandafir", "Maračinje", "Asta larna"...

- Počela sam da pevam u vreme kada su samo pevači sa sertifikatom soliste radija mogli da snime ploču. Ušla sam u krug odabranih, postala član "Beogradske estrade", i to u vreme kad se reč pevač izgovarala sa velikim slovom "p".

- Zaim, Safet, Bilkić, Cune, Toza, Silvana, Lepa, Braća Bajić... To su pevači koji su bili uzori i mera, reprezenti naše narodne pesme. A kad je došlo vreme da baš svako može da snima i da se zove pevačem, zažalila sam što sam ikad zapevala i što nisam ostala domaćica. Na nagovor muža snimila sam za njegovu diskografsku kuću "Jugovideo" nekoliko izvornih pesama i mojih starih hitova. I to je bilo sve od mene što se tiče snimanja i muzike.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    6. septembar 2023 | 10:13

    Imao sam posebnu čast i zadovoljstvo da na jednom od poslednjih LP ploča, legenda narode muzike, velika umetnica i pevačica Dragoslava Genčić otpeva pesmu koju sam ja napisao a ona se zove " Garavuša ". Muziku je napisao poznati kompozitor,( inače moj drug) Bora Runić. Dragoslava legendo, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

  • Rajko

    10. septembar 2023 | 21:02

    Dragoslava je bila divna umetnica sa raskosnim glasom i lepim repertoarom. Pored toga je bila divna osoba i volelea svoje kolege i radovala se njihovim usmesima. Kada j Mira Vasiljevic osnovala Djerdan bila medju privima da joj cestita. Rekla je, "gledala sam koncerte ansambla Djerdan i iskreno se divim MIri Vasiljevic sto je na vreme shvatila kako treba jedan program osamisliti. Pocivala u miru.

  • Nedeljko

    8. septembar 2023 | 03:32

    Laka crna zemlja Dragoslavi negotinki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA