Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarnu narodnjačku baladu komponovao je bivši roker: 40 godina pesme "Ali pamtim još"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je moja autobiografska i moja najdraža pesma

  • 2
40 godina pesme Ali pamtim još Foto: Promo

Ovo je možda i najemotivnija zavičajna balada u istoriji popularne muzike na prostorima bivše Juge. Pevaju je i okoreli narodnjaci i okoreli zabavnjaci, a pesmu je komponoovao i napisao Miša Marković, rok pevač i folk kompozitor.

"Prolazi moja mladost,

dolaze druga vremena,

ono što je nekad bilo

toga sada više nema.

Ali pamtim još

one livade, one reke,

one šume i puteljke,

staru majku dok se smeje

i ognjište dok me greje.

Sada imam što sam htela,

o čemu sam nekad snila,

trebalo bi da sam srećna,

a ja sam to nekad bila.

Došli su novi dani,

drugim se životom živi,

uzela sam što sam htela,

drugi mi nisu krivi."

(Miša Marković)

- Ovo je moja autobiografska i moja najdraža pesma. Ta pesma je nešto najlepše što može da se dogodi umetniku - da neke svoje emocije i događaje iz detinjstva pretoči u pesmu u kojoj se pronalaze milioni. Jedne večeri sam premotavao slike iz moga detinjstva. Moji roditelji su iz Zapadne Srbije, otac je bliže Užicu a majka je bliže Čačku. Setio sam se moje bake u selu Papratište, koju sam od milja zvao "Majkica". Ta moja "Majkica" je oličenje srpske majke, one naše iskonske čestitosti, jednostavnosti i prostodušnosti. Moja "Majkica" i pevanje tih divnih seljaka na njivi formirali su moj karakter i moj muzički arhetip - pričao je Miša Marković (1949 - 2020) u Muzičkoj apoteci.

- Sa petnaestak kratkih stihova opisao sam svoje detinjstvo, sećajući se saveta moga profesora dizajna koji nam je svaki put kad uđe u učionicu ponavljao: "Lepota je u jednostavnosti izraza." Ta pesma je u stvari posvećena toj mojoj "Majkici" i mojim bezbrižnim danima u selima Papratiše i Gorjani u kojima sam provodio mnoga leta i mnoge zime. Najorniji sam bio kad me probude kosači koji uglas pevaju "Oj, ora je, ora je". Imao sam utisak da se od tog seljačkog pevanja u višeglasju ori ceo Zlatibor.

Pesma "Pamtim još" snimljena je 1984. godine, i to kao vodeća na albumu Hanke Paldum u izdanju produkcije "Jugodisk".

- Sećam se i mnogih zluradih komentara mojih kolega hitmejkera. Jedan mi reče: "Mišo, rešio i ti da odeš dole." Da ne pričam koliko je mojih udarnih pevačica sumnjičavo vretelo glavom. Srećom, Hanka Paldum je prepoznla jačinu ove pesme i jako sam zadovoljan kako je sve to snimljeno u "Studiju 6" Radio Beograda.

- Ja sam odmah znao da će ova pesma ostati za sva vremena jer sam upotrebio malo reči i puno emocija. Slično je osećala i Hanka, ali na našu žalost bilo je dosta muzičkih urednika kojima se ta pesma nije svidela na prvu. I, pošteno rečeno, pesma je mnogo slušanija danas nego kada se pojavila ploča.

1994. godine, deset godina posle Hanke Paldum, pesmu "Pamtim još" presnimava Merima Njegomir.

- Iskreno, uplašio sam se da se pesma totalno ne zaboravi. Kad je pesma snimljena, neki muzički urednici su smatrali da nije vreme za takvu baladicu u godinama dvojke. Kad se zaratilo u bivšoj Jugi, nekim muzičkim urednicima je smetalo što je peva Hanka. Zato sam je dao Merimi, znajući koliko je vezana za svoju majku.

Pesma "Pamtim još" ušla je i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama". Pevaju je i nove i stare nade u Grandovim audicijama, a snimaju je i brojni tamburaški sastavi.

- Ja sam rođeni Beograđanin. Imao sam i starijeg brata, antisluhistu, kome su roditelji kupili harmoniku i još ga dali i na časove a meni su kupili gitaru. Priključio sam se grupi "Mladi lavovi", pevao i komponovao, skidao Bitlse, Rolingstonse, Kingse. Već sa jedanaeat godina imao sam stotinak napisanih pesama, mojih pesama.

- Kad sam počeo da pevam popularnu zabavnu muziku, sve češće sam se pitao kako je moguće da su i te rok pesme tako melodične i da imaju neku melodijsku nit sa našim folklorom. Onda sam shvatio da svi folklori imaju izraženu melodiju, da su i pesme Boba Dilana bazirane na folkloru, uglavnom na kantri muzici. Na tom temelju i na toj spoznaji nastali su i svi moji narodnjaci i zabavnjaci.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    19. septembar 2023 | 07:32

    Ona je pjevala u ratu protiv srba a vi je promovisete, bravo

  • Срб

    19. septembar 2023 | 10:03

    Ханка и мерлин најистакнутији србомрсци Има их још пуно али ови су предњачили и тако до данас

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA