Vreme čitanja: oko 4 min.

Tako je pisao i pričao Mladen Nikolić: "Specijalizovao sam se za pevače sa prigušenim glasom"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mladen Nikolić je svojim rođenjem i genima predodređen za pesme iz lipovičko-šumadijskog ciklusa

  • 0
Muzička apoteka Tako je pisao i pričao Mladen Nikolić Foto: Promo

"U noćima dok ti mirno spavaš

pusta čenja moje grudi para,

i dok jesen šapće tvoje ime,

s vetrovima srce razgovara.

Naše divne uspomeme stare

da l' još čuvaš ti u srcu svom,

voliš li me isto kao nekad,

nadaš li se još povratku mom.

Da sam mesec što po nebu luta,

iznad tvoga prozora bih stao,

ne bih dao zori da zaluta,

zrakom bih ti kose milovao.

Tebe sam se poželeo silno

kao cveće sunca posle kiše,

jednog dana kad se tebi vratim

stara ljubav bol će da izbriše."

(Danilo Živković - Mladen Nikolić)

24. oktobra 2021. preminuo je Mladen Mlađa Nikolić, tekastopisac i kompozitor desetina večitih pesana. Da je napisao samo dve pesme - "Još me peku suze tvoje" i "Voliš li me isto kao nekad" - zaslužio je ovaj skroman pomen.

-Voliš li me isto kao nekad je moja najgospodskija pesma i jedan od prvih hitova. Danilo Živković je napisao melodiju koja se može pevati u svakoj situaciji, a Žika Ivković je mekano i toplo doneo pesmu uz prateći vokal svoje sestre Vere Ivković.

- Pesma je ušla u narod bez ikakve reklame i traje više od pola veka. I danas me pitaju ispisnici: "Jao, što je meni ne dade!" - pričao je Mlađa Nikolić u Muzičkoj apoteci.

Mladen Nikolić je svojim rođenjem i genima predodređen za pesme iz lipovičko-šumadijskog ciklusa.

- Rođen sam 1949. godine u Šiljakovcu, na samom početku legendarne Ibarske magistrale. Rođen sam u blizini Buce Jovanovića, Doce Ivankovića, Radoja Barajevca, Ilije i Milije Spasojevića, Milančeta Radosavljevića. Uz takve majstore sam zavoleo i dobre pesme i dobre pevače.

- Sećam se, kad je Zoran Kalezić na samom početku karijere snimio moju pesmu "Uzalud te tražim, uzalud te čekam", direktor Jugotonovog predaravništva u Beogradu je rekao: "Ljudi, mi smo otkrili novog Šabana." Tada sam shavtio da je za uspeh u diskografiji bitno ne samo pevanje nego i način donošenja pesme i prepoznatljivost na prvu.

Snimio je Mlađa oko 700 pesama. Neke potpisuje samo kao tekstopisac, a neke i kao kompletan autor: "Još me peku suze tvoje" (Ljubo Đurović), "Voliš li me isto kao nekad" (Žika Ivković), "Uzalud te tražim, uzalud te čekam" (Zoran Kalezić), "Ako drugog voliš, ne pitaj za mene", "Sad kako je tako je", "Ti ode zauvek" (Milanče), "Kako ću suze da skrijem", "Polomiću sve pred sobom" (Angel Dimov), "Oko Niša kiša" (Usnija), "Noćas majko oboje smo budni" (Šeki Turković), "Ustaj sine, ustaj rano moja" (Miško Pavić), "Rasli smo pod istim krovom" (Raća Radojičić) "Jedna majka svom se sinu nada" (Aleksandar Stanojević Bokan), "Sad sam opet srećna žena" (Rosa Osmanović), "Što se praviš da me ne poznaješ" (Gvozden Radičević), "Tebi noćas daću sve" (Milivoje Đurišić)...

- Nekako sam se specijalizovao za pevače sa prigušenim i promuklim glasom. Nisam preferirao grlatu gospodu. Kad sam pokazao Radoju Barajevcu moju pesmu "Poslednje pismo" (prvu pesmu koju je snimio Ljuba Nedeljković), upitao me: Imaš li ti uši? Gde si našao ovog buldoga?" Samo dve godine kasnije Ljuba Nedeljković je postao vodeći pevač Radoja Barajevca.

- Jako sam ponosan na pesmu "Još me peku suze tvoje". Pesma je kao poručena za Ljubu Đurovića. Nije stigla ni da se zavrti, a Ljubo je premunuo u svojoj tridesetoj godini. Nisam mogao da ga prežalim, a nisam ni bio svestan kakav sam hit napisao. Ljubo je pesmu doneo najlepše na svetu, Aca Stepuć je komponovao vanvremensku melodiju i aranžman. To je u 21. veku moja ubedljivo naslušanija pesma za koju dobijam 2000 dinara od SOKOJ-a. Srećom, pisao sam i za Micu Trofrtaljku, pa sam nešto i zaradio od pisanja.

Mladen Mlađa Nikolić je profesionalni mašinac, dogurao je do strojara unutrašnje plovidbe prve klase. Ploveći na najvećim brodovima, u trenucima samoće i inspiracije, napisao je najlepše pesme. Kad nije bio na vodi, obično je bio u kafani, u potrazi za pevačima svojih sentiša.

- Milanče je i pre snimanja prvih pesama bio jedan od najtraženijih kafanskih i svadbarskij pevača, ali je karijeru započeo zahvaljujući meni. Sve je počelo tako što je moj pevač Mile Maksimović poželeo da mu neki Milan Radosavljević svira drugu harmonuku u studiju. Predložio mi da odemo u restoran "Park" gde Milan svira.

- Na moje iznenađenje, taj Milan je i pevao i svirao. Kad je otpevao turu Bucinih pesama, ja sam se zaledio. Uključio sam diktafon i snimio ga kako peva. Kome god sam pustio taj snimak - svi su se zaledili. Na kraju sam otišao kod mog dragog Ace Stepića, pustio mu snimak - i on se zaledio!. Aca je bio siguran da će od Milančeta biti velika zvezda, komponovao mu je prvih šest pesma na Lakijeve i moje stihove.

Pisao je Mlađa i najtužnije i najveselije pesme. Svojim stihovima vratio je u život i posnulu "Davoriku", legendarnu Micu Ostojić "Trofrtaljku".

- Mica se proslavila kao drumska pevačica, ali je 80-ih dospela u krizu. Tražila je od mene da joj napišem nešto još šaljivije od "Davorike", da uđe u želje i čestitke. Tako su nastale pesme "I labavi ume da zabavi", "Nema loših, sve se troši", "Hoće deda malo meda". Ipak, meni najdraži stihovi za Micu su: "Vedrim, vedrim i oblačim, hiljadama volti zračim, ne zovu me džabe Dara, Dara Dara, Nijagara."

- Ne prihvatam kolege koje se hvale da su svaku pesmu napisali u jednom dahu. Nijednu pesmu ne smataram zauvek završenom, na svakoj se može poraditi i tražiti sve lepši izraz. Svaka pesam koja ostane u narodu je delo više ljudi. Tekstopisac je postavio temelj, kompozitor je dozidao, a pevač udario fasadu - govorio je Mlađa Nikolić u Muzičkoj apoteci.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA