Vreme čitanja: oko 3 min.

Sećanje na Acu Matića: Veseljak ozbiljne fasade

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aca Matić je rođen u Kragujevcu 1939. godine

  • 1
Muzička apoteka Aca Matić Foto: Promo

"Krčmarica rumena k'o ruža,

najlepša je čaše kada pruža,

vita stasa kao bela vila

lepotom je krčmu začinila.

Hej, krčmarice,

još vina natočida pijemo

sve dok traju noći,

život teče, život brzo prolazi,

posle svake noći zora dolazi.

Tvoje vino greje naše grudi

i u život novu nadu budi,

nek' za ljubav svako noćas pije,

rujno vino srcu najmilije.

Pune čaše zoru dočekaju

jer za brige i tugu ne znaju,

a sudbina svakom deli sreću,

krčmarice za tobom umreću."

(Radoskav Graić - Predrag Kojdić)

Pesmom "Hej, krčmarice" iz 1970. godine narodna muzuka je dobila kafanski hit za sva vremena. Narodna muzika je dobila i pobednički tandem - hitmejkera Radoslava Graića i njegovog udarnog pevača Acu Matića.

- Aca Matić je bio idealan za te moje lepršave pesmice koje su postajale pravi letnji šlagerčići. Aca je pevao opušteno, ležerno, jednostavno, bez preteranih ukrasa i visina.

- Na omotima ploča je izgledao jako ozbiljno, a u životu je bio boemčina, pravi veseljak zaljubive prirode. Venčavao se tako rado, a teško mu bilo da se razvede od prethodne - govorio je Acin kum i hitmejker Radoslav Graić Graja.

Imao je sreću da već na samom početku diskografske karijere snimi pesmu "Hej, krčmarice". Kakav je to bio hit - krš i lom! Bio je to hit koji je zasenio svog pevača. Prva verzija "Krčmarice" iz 1970. godine je sporija, snimljena uz ansambl Danila Blagojevića, a druga je brža, snimljena trinaest godina kasnije uz ansambl Dragana Aleksandrića.

- "Krčmarica" je preko noći postala veliki hit, i to u godini kada je Safet snimio "Hanku", Šaban "Utjehu", Hoki "Pijem da je zaboravim", Silvana "Šta će mi život"... Naravno, pesmu je svojim stihovima podigao moj verni tekstopisac Predrag Kojdić. Ne samo da je napisao megahit, nego me i upoznao sa Acom Matićem. Snimili smo dvadesetak ploča, pedeserak pesama, bio sam mu i kum na venčanju - pričao je Graja u Muzičkoj apoteci.

Aca Matić je rođen u Kragujevcu 1939. godine. Bio je nemirnog duha pa je brzo napustio školu, počeo da igra fudbal, ušao u kafanu, počeo da peva. Prvu ploču je snimio 1969. sa pesmom Dragana Bendekovića "Dođi, dođi, pa kaži" uz ansambl Radojke Živković. Pesma je ubrzo ušla u kafane, pa i u kultnu seriju "Muzikanti".

Diskogragsku karijeru Ace Matića obeležio je jedana kompozitor - Radoslav Graić. Snimili su nekoliko ubitačnih hitova: "Hej, krčmarice", "Biljana", "Pred tvojom školom", "U malom parku", "Volesmo se samo jedno leto"... Snimio je Aca i nekoliko hitova sa drugim autorima: "Fato, mori dušmanke", "Šeherzada", "Šta je život".

Aca Matić je bio boem od duše i intelekta. Kada sam ga početkom ovov veka zamolio da snimimo plejbek za pesmu "Pred tvojom školom čekam te ja", odbio je sa obrazloženjem: "Mogu ljudi svašta pomisliti - ja deda, a pevam kako čekam devojčicu ispred škole."

Ovaj boem i buntovnik skupo je platoo svoj geađanski nemar. U jeku komunističke kampanje protiv šunda u narodnoj muzici i bahatog bogaćenja estradnih delatnika, optužen je i osuđen za neprijavljibanje godišnjeg poreza. Istine rada, estrada je bila puna takvih poreskih izgrednika, ali Aca Matić je jedini zaglavio iza rešetaka.

Kada se zaratilo u bivšoj Jugi, Aca Matić odlazi "preko bare" i otvara svoj restoran u Torontu. Okupljao je naše ljude, kolege i prijatelje iz celog sveta, mnogo više trošio nego što je zarađivao. Preminuo je 29. oktobra 2009.

(Goran Milošević)

Video: Džejla Ramović kao boginja! Pojavila se kao gost na Prijinom koncertu, od lepote publika ne trepće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    31. oktobar 2023 | 10:42

    Aca Matić, legenda i pevačina. Takvih danas nema.Na žalost . Laka ti crna zemlja ljudino.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA