Vreme čitanja: oko 3 min.

Pesma u slavu Radovana iz Petke: "Mislimo svojom glavom da ne bi zatupavili"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pesma "Šta je s tobom Radovane" ušla je i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama" u interpretaciji Danila Živkovića, unuka Vere Ivković i Danila Živkovića

  • 0
Muzička apoteka Pesma u slavu Radovana iz Petke Foto-montaža: Promo

"Šta je s tobom Radovane,

što provodiš tužan dane,

kakvi li te jadi more,

kad si pijan svake zore.

Kako koja zora svane,

a ti iz kafane,

a što Radovanekradeš Bogu dane.

Da l' je možda došlo vreme

da te muče uspomene,

il' ti život nije mio

zato što si ostario.

Zar pod starost Radovane

od kafane do kafane,

a nekad ćeš lepe čase

poželeti da se vrate."

(Danilo Živković - Mića Živojinović)

"Šta je s tobom Radovane" je oličenje šeretske narodne pesme. "Radovan" je reprezent pevačkog i kompozitorskog izraza Danila Živkovića. "Radovan" je i mnogo više - "Radovan" je svako ko se pronalazi u pesmi. "Radovan" je i potvrda misli Mike Antića da je "stvarnost stvarnija ako joj dodaš nestvarnog". E, baš o tom Radovanu, sa i bez navodnika, za Muzičku apoteku priča njegov pisac Mića Živojinović.

- Kao da gledam tog Radovana - starinu koji u jednoj ruci nosi kesu, a drugom rukom gura bicikl. Bilo je to u zlatno doba titoizma, kada su skoro svi lekovi bili besplatni. A moj komšija Radovan, večito u sukobu sa vlastima, često i sa samim sobom, znao je da kaže: "Teško onom koga advokat brani i apotekar hrani."

- E, baš taj Radovan je glavni junak pesme koju je komponovao i otpevao moj prijatelj i muzički učitelj Danilo Živković. Pesmu sam posvetio mom komšiji Radovanu iz sela Petka kod Lazarevca. Voleo je život i ljude, a voleo je i da popije. Kad god ga pitam kako je, a on će ti meni šeretski: "Brine me to što je narod zatupavio. Nekad smo jedva čekali da svane, pa de krenemo u polje i da se ispričamo sa prvim namernikom. A sad pričamo šta smo gledali na televiziji. Niko svojom glavom ne misli." Radovan je bio nadahnuće, da ne kažem inspiracija za pesmu koja će me nadživeti.

1973. godine na singlici Danila Živkovića u izdanju zagrebačkog Jugotona pojavila se prva verzija pesme "Šta je s tobom Radovane" uz ansambl Žarka Josipovića Škule.

- Pesma je kao skrojena za Danila koji je i pre ove pesme već snimio čitav niz tih šeretskih pesama o malom čoveku iz našeg naroda. Danilo je dobio svoj najskuplji tezgaroški hit, a ja sam dobio svog najvećeg učitelja u diskografiji. Malo je poznato da je Danilo bio ne samo izuzetan kompozitor i pevač nego i sjajan pedagog.

- Danilo je vodio školu lepog pevanja i lepog pisanja, a ja sam pohađao i jednu i drugu. Rekao mi je samo: "Kume, kad si naučio trideset slova, možeš i sedam tonova." Tako naučih i notni zapis, što mi je omogućilo da moju inspiraciju pretočim na papir i da moju emociju mogu da pročitaju i najpismeniji muzičari.

2002. godine pesmu "Šta je s tobom Radovane" snimio je i legendarni Duet Andrija i Toma Bajić uz ansambl Slavka Mitrovića Caleta.

- Posebno sam ponosan što su moga "Radovana" snimili i Braća Bajić. To su moje drage komšije, deli nas samo Ibarska magistrala - ja sam iz Petke, a oni su iz Jabučja. Toma je bio redak poeta, verziran da na svaku melodijsku liniju napiše tekst sa snagom filma. Andrija je, s druge strane, bio genijalan u toj jednostavnosti komponovanja i sviranja baziranog na narodnim folkloru - ističe Mića Živojinović, pukovnik, vojno-politički komentator i pisac desetina narodnih pesama.

Pesma "Šta je s tobom Radovane" ušla je i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama" u interpretaciji Danila Živkovića, unuka Vere Ivković i Danila Živkovića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA