Vreme čitanja: oko 3 min.

15 godina od smrti Raleta Ćajića: Kantautor sa pečatom emotivnog i urbanog

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Tu pesmu sam bukvalno naručila od mog prijatelja Raleta Ćajića, slušajući jednu pesmu na albanskom jeziki ("Da šuri"). Raletu nije trebalo mnogo, pa je u trenutku inspiracije prosuo pesmu od koje sam se naježila. Taj kosmetski melos, taj zov starine, inspirisao je mog dragog Raleta da stvori nešto avangardno", priča Goca Stojićević za Muzičku apoteku

  • 1
Muzička apoteka Rale Ćajić Foto: Promo

Kakav je ovo hit! Kakav je ovo sentiš sa snagom evergrina! Uostalom, takve su skoro sve pesme koje je pevao ili komponovao Rale Ćajić (1944 - 2008).

"Ostao je bele zore trag,

odlaziš a tako si mi drag,

mirim se sa tim,

s tobom gubim sve,

još me peku zadnje reči te.

Zagrli me ti i oprosti mi,

stegni srce nemoj plakati,

jedno drugom smo bili sve,

prva ljubav, sreća i proleće,

sada prošlo je, shvati molim te.

U tvom srcu umrlo je sve,

nema više mesta za mene,

ljubavi će znam biti i bez nas,

nisi tu a još ti čujem glas.

Umorna i budna čekam dan,

k'o da s tobom ode i moj san,

tužne pesme stih sad mi znači sve

i kroz pesmu čujem reči te."

(Rale Ćajić)

- Tu pesmu sam bukvalno naručila od mog prijatelja Raleta Ćajića, slušajući jednu pesmu na albanskom jeziki ("Da šuri"). Raletu nije trebalo mnogo, pa je u trenutku inspiracije prosuo pesmu od koje sam se naježila. Taj kosmetski melos, taj zov starine, inspirisao je mog dragog Raleta da stvori nešto avangardno - priča Goca Stojićević za Muzičku apoteku.

- Ta je pesma vaskrsla tek u 21. veku, a snimljena je na mom "Južnovetrovskom albumu" iz 1983. Pitam se zašto je ćutala tolike godine, a danas je istinski evergrin narodne muzike. Sudbina je tako htela - pesma je postala najslušanija baš kad je Rale otišao. Tih dana me Aca Lukas pozvao kao specijalnog gosta na svoj solistički koncert, upravo zbog pesme "Zagrli me i oprosti'. Nekoliko minuta pre izlaska na scenu Mile Bas mi je javio da je umro Rale. Pesmu sam otplakala pred najvećim brojem ljudi u mojoj karijeri.

Ratko Rale Ćajić je Šumadinac sa kosmetskim genima. Rođen je 1944. godine u Slavkovici kod Ljiga. Svirao je gitaru, pevao zabavnjake, a u diskografiji je od početka 70-ih. U saradnji sa Borisom Bizetićem snimio je svoj najveći pevački hit "Nisi znala da te volim" u duetu sa Mirom Beširević.

- Rale je snimio moj najveći narodnjački hit. Bilo je to 1975. kada sam povezao dva zabavnjaka Raleta Ćajića i Miru Beširević u jedan neponovljiv duet i narodnjak sa šlagerskim prizvukom. Pre toga su i Rale i Mira snimali moje zabavnjake u solo varijanti - kaže Boris Bizetić.

Od 80-ih Rale je počeo da piše i komponuje narodnjake. Sve što je snimio kao kantautor i narodne i zabavne muzike ima jednu zajedničku nit - urbano i emotivno. Posle desetak snimljenih singlova ("Nisi znala da te volim", "Sine, sine", "Sad sam opet u tuđini", "Ne laži me", "Ostale su u očima suze", "Za mene si cveće brala"), snimio je Rale i ciklus solunskih rodoljubivih pesama. Snimio je i najveseliju pesmu ranjenog Solunca:

"Moj doktore, glava me bole.

Pipni dole, pipni gore,

pa da vidiš šta me bole, moj doktore.

Moj doktore, srce me bole.

Od ljubavi nema leka,

ne pomaže apoteka, moj doktore."

Rale Ćajić je jedan od prvih pevača Mileta Basa. Na prvom koktel albumu "Južnog vetra" iz 1980. godine snimio je dve Miletove pesme "Sećanje na Eminu" i "Ja ostavih momu kraj Vardara".

1986. godine u duetu sa suprugom Marijom Ćajić snimio je pesmu "Nije lako druže moj" sa kojom je odneo apsolutnu pobedu na Ilidžanskom festivalu. Bila je to najurbanija posveta gastarbajterskoj nostalgiji za kaljavim sokakom.

Rale Ćajić je bio izraziti šlageraš, pravi sentiš majstor. Raletov markantan glas znao je i da zajeca i da zadrhti. Raletove pesme, i kad ne znate reči, možete da zviždućete i "lalaišete":

"Plakala si s kišama septembra,

plava ženo ljubav si mi bila.

Osta buket belih hrizantema,

trag od jeseni, tužne ljubavi.

La, la, la, la, la, la, la, la, la..."

Ratko Rale Ćajić preminuo je 4. novembra 2008.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    6. novembar 2023 | 11:21

    Legendarnog Raleta Ćajića sam upoznao davnih osamdesetih godina preko mog dobrog druga ( na žalost počivšeg) Miroslava Jovanovića- Švabe, koji je svirao flautu u velikom orkestru RTS-a. Tada sam snimao prve snimke za moju prvu ploču. Drugi glas na Švabinu preporuku otpevao mi je Rale. Kada se završilo snimanje, ja sam pitao Raleta koliko treba da platim za njegov trud i pomoć. On mi je rakao, ne treba ništa , da sam mlad pevač na početku karijere i poželeo mi je puno sreće. Ja sam ostao prijatno iznenađen i zatečen. Popili smo par pića i otišli svojim kućama. Pesma je bila dobra i slušana po radio stanicama. Ovo je jedna lepa uspomena na velikog čoveka i umetnika Raleta Ćajića. Rale ljudino , laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA