Vreme čitanja: oko 2 min.

40 godina pesme "Moga Mila pogodila šljiva": Radost koja se peva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva verzija pesme "Moga Mila pogodila šljiva" snimljena je 1986. godine na albumu Zorice Grbe u izdanju zagrebačkog Jugotona

  • 1
Muzička apoteka 40 godina pesme Moga Mila pogodila šljiva Foto: Promo

"Moga Mila pogodila šljiva,

nije s grane nego iz kafane,

pa mi dečko besan,

jer mu sokak tesan.

Joj, Mile, okani se šljive,

joj, joj, Mile, okani se šljive.

Moga Mila pogodila šljiva,

ne s drveta nego iz bureta.

Za sve što mu fali

krivi su ostali,

za sve čega nema

kriva mu je žena.

Moga Mila pogodila šljiva,

ne sušena nego prepečena,

pa ga šljiva terala,

jezik mu je vezala,

pa ga šljiva rodila

gde kopriva rodila."

(Mića Živojinović)

Ovo je pesma koja ima širinu. Emituje se u "Karavnu", ušla je u kafane i na narodna veselja, pobedila je i svog prvog pevača i svog autora.

- "Moga Mila pogodila šljiva" je jedna od mojih najizvornijih i najonarođenijih pesama. Napisao sam je u duhu i ruhu našeg šumadijskog folklora, da bude i poetska i šaljiva i pevljiva - kaže pisac i kompozitor pesme Mića Živojinović.

- Ovaj tekst mi je dao i posebnu inspiraciju za melodiju, udahnuo mi je u dušu neku posebnu živost, neku radost koja se peva. Pesma je dobila i epitet najizvornije pesme nekih prestižnih festivala.

Prva verzija pesme "Moga Mila pogodila šljiva" snimljena je 1986. godine na albumu Zorice Grbe u izdanju zagrebačkog Jugotona.

- Tu pesmu sam prvo pokazao jednom sjajnom harmonikašu Dragoljubu Cvetkoviću Gogi koji me i povezao sa sjanom Zoricom Grbom. Čim je prvi put čula pesmu, oduševila se. Rekla mi je samo: "Mićo, biće to moja autobiografska pesma."

- Velikog udela u ovoj pesmi ima i maestro Branimir Đokić sa svojim prepoznatljivim aranžmanom i ansamblom u studiju. Prvo sam mu otpevušio, a onda sam mu pokazao i notni zapis. A kad Brana nešto odsvira sa osmehom na licu, to ostaje za sva vremena.

Pisao je Mića pesme i za daleko popularnije pevače, ali priznaje da nije sreo tako muzikalno stvorenje kao što beše Zorica Grba.

- Zorica je čula izuzetno, pevala slatko i medeno. Imala je apsolutni sluh, prelepu boju glasa, izuzetan raspon, retku veštinu vladanja gornjom i donjom tercom. Imala je sve što treba za uspeh u pevanju, sve osim smisla za estradu. Šteta za narodnu muziku što je poživela nepunih pedeset godina.

"Moga Mila pogodila šljiva" ušla je i kao trajni snimak u arhivu Radio Beograda. Zadnjih godina snimaju je i znani i neznani, pronalaze se i oni koji se ne zovu Mile.

- Sama reč Mile (sa velikim ili malim slovom) asocira na neku milost i miloštu. Taj naš šeret Mile je oličenje našeg malog čoveka, koji je tako veliki u svojoj razbibrizi. Mile ima širinu, Mile je ustaljen nadimak u našem rodu. Stariji ljudi, često i bez zuba a sa ustima punim dobrote, ako ne znaju čoveka po imenu oslovljavaju ga upravo sa Mile.

- Tom Miletu sam posvetio i aforizam: Pijan od rakije razbije čašu, pijan od vlasti razbije državu.

- Tom Miletu sam posvetio i jednu pouku: Čuvaj se onoga ko ti bez osmeha ide u sretanje, bez radosti prelazi prag i bez ljubavi ulazi u život.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA