Vreme čitanja: oko 4 min.

Pesme i priče Novice Uroševića: "Život mi prođe u četiri zida - u studiju i u kafani"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vrhunac pevačke karijere Novice Uroševića nesumnjivo je album iz 1985. godine sa vodećim pesmama "Gde si život potrošio", "Ustaj, sine zora je", "Moj drug i ja", "Pitaš se, pitaš"

  • 0
Muzička apoteka Novica Urošević Foto: Promo

"Šta si mojoj duši učinila,

pa ne mogu da te zaboravim,

otkad si me poljubila,

srce si mi zarobila.

Kad toliko lepih žena ima,

a srce mi ne da da živim sa njima.

Ti u sebi imaš nešto

što nemaju druge žene,

i kad prođu godine života,

najlepša ćeš ostati za mene.

Pokušavam da te zaboravim,

scakog dana sa sobom se borim,

drugovima ne govorim

da jedino tebe volim.

Šta da kažem kad i oni znaju

da nesrećnog drugara imaju.

Vreme sreće za mene je stalo,

samo tmurni oblaci me prate,

nikad sunce da zasija,

ti mu ne daš najmilija.

Možda će se oblaci

razići sa zracima sunca

ti ćeš meni prići."

(Novica Urošević)

Ovo je jedan od prvih pevačkih hitova Novice Uroševića, legendarnog "Ujka Noleta", najkomercijalnijeg kompozitora u istoriji narodne muzike. Više od 40 godina pravio je hitove i zvezde, a stigao je da snimi i 60-ak pesama kao pevač kantautor.

- Ja sam u jednom periodu i zaboravio da sam snimao ploče i kao pevač kantautor. O moj Bože, mislio sam da sam snimio jedno pet singlica, a sad vidim da ih ima petnaestak. Ima tu i totalnih promašaja, a ima i singlova koje sam prodavao u sto hiljada, što je ravno ovim današnjim polumilionskim tiražima. Ima ovde i nekih ploča koje ne prepoznajem i uopšte se ne sećam da sam ih snimio - pričao je Novica Urošević (1945 - 2009) u radio emisiji "Sabor" Studija B.

- Da se razumemo, ja sam na prvom mestu kompozitor, suđeno mi da od drugih pravim zvezde sa mojim melodijama i stihovima. Zato sam uporedo pisao nešto i za mene, za moju dušu, bez razmišljanja o komercijalnim efektima.

Vrhunac pevačke karijere Novice Uroševića nesumnjivo je album iz 1985. godine sa vodećim pesmama "Gde si život potrošio", "Ustaj, sine zora je", "Moj drug i ja", "Pitaš se, pitaš". Bila je to ulaznica velikog "Ujka Noleta" i na najveće koncerte, rame uz rame sa zvezdama koje je stvorio upravo svojim hitovima.

- Sve te pesme koje sam komponovao za druge ja sam prvi otpevao. U stvari, sve ove godine ja sam i pevač i kompozitor i tekstopisac, ali sam tek od ovog albuma shvatio da me šira publika prihvata i kao pevača, naročito na koncertima. Kad sve to uporedim, vidim koliko je lakše biti pevač.

- Napravio sam album sa sentišima i veselim pesmicama, kombinaciju dvojki i modernih ritmova, uz maestralne aranžmane Tomice Miljića i Novice Nikolića Patala. Toliko mi se svidelo moje pevanje, da sam sledeći album ("Ne idi grlom u jagode", "Ne padam na ženske suze", "Ulicom glumim srećnika") snimio posle samo nekoliko meseci.

Legendarni hitmejker stigao je da snimi 15 singlova i tri albuma sa desetinama pesama koje je ovekovečio i kao pevač: "Ko je on, šta je on", "Ti si vatra, ti si oluja", "Ti u sebi imaš nešto", "Jedno srce moli", "Izdao sam samog sebe", "Ona samo tebe voli", "Takav je život"...

- Desetak godina nisam znao šta je to odmor. Moj radni dan je počinjao u jutarnjim satima i trajao do narednog svitanja. A onda čujem kako me ogovaraju - pa taj i ne zna koliko zarađuje. Bogami, još više od mene zarađuju moji pevači i produkcije ploča. Diskos je od mene zaradio milijarde, a i poreznici su se ovajdili o moje pesme.

- Od države sam dobio stan, a sam plaćam staž i socijalno. Kad malo bolje razmislim, život mi prođe u četiri zida - u studiju i u kafani. Nemam plaćenog odmora, ne znam šta je to regres i bolovanje.

Novica Urošević je skoro svakom svom pevaču podario makar jedan hit, nekima i desetine. Samo za Mitra Mirića je komponovao 117 pesama!

- Od mene su odlazili i oni kojima sam najviše dao. Jedan od razloga za prekid saradnje je odlazak pevača u druge diskografske kuće ili kod drugih kompozitora u jurnjavi za hitom. Ja sam ostao veran Diskosu, a nezahvalnost je osobina od koje boluje više od devedeset odsto pevača. Nekima sam napravio toliko hitova da ceo život mogu da žive samo od mojih pesama.

- Dok su pevači u senci, poslušni su i veliki radnici. Kad se vinu u visine, drže i meni predavanja. Nisam im dozvoljavao da na meni ispoljavaju hirove. Ja trebam pevačima, a ne oni meni. Bez hita pevač je kao invalid.

I pored glasa da je nezgodan za saradnju, Novica Urošević je komponovao za stotine znanih i neznanih pevača sa ovih prostora. Govorilo se, a tako je i bilo - Novica Urošević je mašina za pravljenje hitova.

- Ja sam vrhunski profesionalac, i kao takav ne mogu da budem nezgodan za saradnju sa pravim ljudima. Oko svakog pevača imam obaveza na sto strana: jurim studio, reklamu, radio, TV, novinare, menadžere. Više od polovine pevača nije u stanju da priča sa novinarima, pitaju mene šta da kažu. Pored pesama za mnoge pevače, pišem im i intervjue za novine. Sve u svemu, skoro svi moji pevači odlazili su od mene sa velikim mirazom.

"Ujka Noleta" je bio glas da je svoje najveće hitove napisao pijan. Voleo je kafanu više nego kuću, društvo je bilo preče i od porodice.

- Tačno je jedino da mi boemija služi kao inspiracija. Ali tu je i fudbal. Volim da igram fudbal sa Šabanom i Slobodanom Vučkovićem Kukom. Mislim da smo nas trojica među najboljim u našoj branši. Ovi ostali su samoreklameri.

Legendarni "Ujka Nole" preminuo je 11. novembra 2009.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA