Vreme čitanja: oko 3 min.

Dve godine od smrti Zorana Jovanovića: "Šeftelije" kraljevačkog sevdalije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Safet i Zaim su pevali u Šumadiji kao na domaćem terenu; moji slavni zemljaci Novica, Raša i Šoro pevaju sevdalinke na višem nivou od mnogih pevača iz Bosne; "Čudna jada", "Kona na bunaru", "Moj dilbere" više se pevaju u Srbiji nego u Bosni. Sve to govori i o muzičkoj širini ljidi iz ovog kraja i o našim zajedničkim korenima"

  • 1
Muzička apoteka Zoran Jovanović Zoki Foto: Promo

- Pitaju me prijatelji i ispisnici otkud "Šeftelije" i otkud sevdah u mom repertoaru. Odgovor je jednostavan: uz sevdalinke sam odrastao i na sevdahu sam gradio muzički ukus. Prve pesme koje sam naučio da pevam ("Vrbas voda nosila jablana" i "Kad ja pođoh na Bembašu") bile su upravo sevdalinke, prvi pevači koje sam zavoleo ("Jovo Korićanac i Ranko Stojanić Šoro) snimali su sevdalinke - pričao je Zoran Jovanović Zoki u Muzičkoj apoteci.

"Haj, ja prošetah šefteli sokakom,

haj, sve djevojke beru šeftelije.

Haj, svaka svoga šeftelijom gađa,

haj, mene moja ni kamenom neće.

Haj, baci draga jednu šefteliju,

haj, ja ću tebi burmu i bašliju.

Haj, više vredi moja šeftelija,

haj, nego tvoja burma i bašlija."

(narodna)

- Safet i Zaim su pevali u Šumadiji kao na domaćem terenu; moji slavni zemljaci Novica, Raša i Šoro pevaju sevdalinke na višem nivou od mnogih pevača iz Bosne; "Čudna jada", "Kona na bunaru", "Moj dilbere" više se pevaju u Srbiji nego u Bosni. Sve to govori i o muzičkoj širini ljidi iz ovog kraja i o našim zajedničkim korenima.

Zoran Jovanović Zoki (1961 - 2021) je bio ponosni Kraljevčanin, odbornik u Skupštini grada Kraljeva, čovek od lepog ukusa i lepe muzike, naročito šumadijske i sevdalijske. Igrao je u "Abraševiću", pobeđivao na školskim priredbama, trenirao borilačke veštine, pevao u prestižnim hotelima, ostavio traga i u diskografiji i u biznisu i u politici.

- Erna Perić, etnomuzikolog, dugogodišnji urednik TV Sarajevo i moja saradnica na Melosu, kaže da je sevdalinka srpska gradska pesma iz Bosne. Gradska je svakako, jer se u gradu lepše živelo. I sevdah je rezultat lepog života. Kasnije su mnogi drugi učestvovali u stvaranju sevdaha, ljudi svih vera. Uostalom, ima verzija po kojoj "Mujo kuje konja po mesecu", a ima verzija i u kojoj "Jovo kuje konja po mesecu".

- U mojim rodnim Roćevićima kod Kraljeva u periodu između dva svetska rata bila je jedna ulica koja se prostirala od glavnog puta do rečice u dužini od stotinak metara u kojoj su bili dućani i koja se zvala "čaršija". U tako maloj ulici imali ste opančara, šnajdera, buregdžiju, jorgandžiju, kujundžiju, esperanto.

- Tu su sarajevski trgovci noćivali u jednom hanu, tu je bilo i muzike i veselih devojaka. Tako je sevdah došao i u moj zavičaj i mnogo pre nego što sam osnovao RTV Melos.

Zoran Jovanović je bio vlasnik prve privatne diskografske produkcije u bivšoj Jugi. Bio je i vlasnik Radija Melos, jedne od prvih privatnih radio stanica, i Televizije Melos, najgledanije televizije južno od Beograda.

- Televiziju Melos mnogi zovu sevdah televizijom, i sa pozitivnom i sa negativnom konotacijom. U Bosni kažu sevdah je naš, što je tačno; u Sandžaku kažu naš sevdah je stariji od bosanskog, i to je tačno; tu je i vranjski sevdah, onaj najcrnji, karasevdah.

Ostavio je Zoran i značajnog traga u diskografiji. Snimio je tri albuma, snimio je i jedan novokomponovani hit ("Kune mi se jedna žena") i nekoliko sevdalinki ("Haj, san zaspala", "Haj, ja prošetah šefteli sokakom", "Pokraj kuće male", "Kad ja pođoh na Bembašu").

- Sve su to pesme koje su i pre mene snimali daleko bolji pevači od mene. Trudio sam se da svojom interpretacijom ostanem u duhu i ruhu autentičnog sevdaha, da izbegnem neko "novo tumačenje" sevdaha. -

Svedoci smo, naročito zadnjih desetak godina, totalnog skrnavljenja autentičnog sevdaha, snimanja sevdalinki u nekom etno i džez fazonu. Da budem iskren, ja sam i Safetu zamerao kada je sa Omerom Pobrićem počeo da ubacuje klavijature i elektroniku u neke stare sevdalinke.

Zoran Jovanović Zoki preminuo je na Aranđelovdan 2021.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    21. novembar 2023 | 07:38

    Hvala na jos jednom divnom tekstu o velikanima nase narodne muzike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA