Vreme čitanja: oko 4 min.

77. rođendan Pere Grubića: Pevač savršene dikcije, plemenite emocije i stidljivog osmeha

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Povukao sam se kad sam osetio da ne delim iste muzičke vrednosti sa onima koji nameću masovni ukus. Kad sam 1984. snimio moj najnoviji i poslednji album, snimio sam, verovli ili ne, pesmu o Lepoj Breni. Tada sam uvideo kuda ide muzika i shvatio da je moje prošlo", priča Pera Grubić za Muzičku apoteku

  • 0
Muzička apoteka Petar Grubić Foto: Promo

Pevao je bolje i od najškolovanijih radio pevača. Snimao je sa Acom Stepićem, Žarkom Pavlovićem Valjevcem, Bucom Jovanovićem, Acom Krnjevcem, Zoranom Dimićem, krajem 60-ih i početkom 70-ih bio u top 10 pevača na prostorima bivše Juge, a onda je batalio mikrofon. Ovo je priča o Peri Grubiću, pevaču od plemenite emocije i savršene dikcije.

"Na prozor zamagljen spustih 'ladno čelo,

dok napolju vetar okna šiba jače,

pogled mi zastade na brezama belim

kao da se smeju čoveku što plače.

Ti prolaziš, sneg polako pada

i nečujno tvoje stope briše,

srce tužno k'o da mi šapuće

ne traži je i ne moli više.

Ponekad mi dođe u besane noći

žena s kojom često dočekivah zoru,

a zašto večeras drhtava mi ruka

njeno lepo ime piše po prozoru.

Večeras ću opet u neku kafanu

da sedim s ljudima koji tugu blaže,

s tugom u srcu da prošlost prizivam,

a drhtave ruke k'o da njene traže."

(Duško Nikolić - Aca Marjanović)

- Povukao sam se kad sam osetio da ne delim iste muzičke vrednosti sa onima koji nameću masovni ukus. Kad sam 1984. snimio moj najnoviji i poslednji album, snimio sam, verovli ili ne, pesmu o Lepoj Breni. Tada sam uvideo kuda ide muzika i shvatio da je moje prošlo - priča Pera Grubić za Muzičku apoteku.

- Nisam se mirio ni sa pojavom nekih novih nosača zvuka. Ploče su zamenili CD-i, sad je cela diskografija na Jutjubu, pa i ona moja. Sve češće me zovu prijatelji i otkrivaju svu lepotu nekih mojih zaboravljenih pesama. Tako ispade da je pesma "Ti prolaziš, sneg polako pada" slušanija danas nego kad sam je snimio pre 40 godina.

Petar Grubić je rođen 3. decembra 1946. godine u Obrenovcu. Rano je počeo da peva, naučio mnogo pesama, zacario u kafanama oko Obrenovca, Šapca i Valjeva.

- Takvu boju glasu i takvu dikciju nije imao nijedan moj pevač. Pera Grubić uđe u studio, proba jednom i odmah ide snimanje. A snimao je uvek iz prve, bez ispravke i ponavljanja. Ti naši snimci od pre pola veka zvuče kao trajni radio snimci - pričao je legendarni Aca Stepić, prvi kompozitor u opusu Pere Grubića.

Čim se pomene Pera Grubić, prva asocijacija kod muzičkih gurmana je stih iz legendarne vojničke pesme "jesenje su kiše počele da liju". Kompozitor Aca Stepić je maestralno upakovao 30 stihova Doce Ivankovića u pesmu koja je vojnu obavezu podigla na nivo svete dužnosti.

- Imao sam sreću da već na prvoj ploči snimim moj najveći hit, i to iz"druge ruke", kao zamena pevaču Mići Srećkoviću. Mića je pevao Zaimovim stilom, a ja sam preferirao Safeta. Kompozitor Aca Stepić, moj komšija iz Velikog Polja, tražio je pevača sa malo kristalnijim glasom. Izbor je pao na mene.

- Pesmu sam snimio na singlici za jednu malu i lokalnu diskografsku kuću ("Spotska knjiga"), a postala je moja lična karta i jedan od najvećih hitova narodne muzike. Kasnije sam snimio još 60-ak pesama, možda i lepših i bolje otpevanih, ali džaba - ostao sam upamćen po ovoj prvoj, namenskoj pesmi.

Publika je prepoznala u Perinom glasu čoveka plemenite emocije i prelepe boje glasa. Diskofili ga pamte po stidljivom osmehu sa trouglastog lica, a prijatelji i kolege kao skromnog i duhovitog čoveka.

- Mogao sam da živim samo od mog prvog hita. Ta legendarana namenska pesma otvorila mi je mnoge kafane, domaćinske kapije, vašare. Petnaestak godina sam pevao u duetu sa mojim kumom Nikolom Uroševićem Gedžom. Usledili su pozivi čelnika najvećih diskografskih kuća. Potpisao sam petogodišnji ugovor sa Jugotonom, snimao sam i za Diskos, PGP, Beograddisk, Radio Kruševac, Šumadiju iz Batočine.

-  1968. godine stigao mi je poziv da pevam na Ilidžanskom festivalu, i to kao jedan od vodećih pevača Jugotona. Rekli su mi samo da treba da pevam pesme kompozitora koji je bio i urednik festivala. Danima sam očekivao pesme, a dobio sam ih dan uoči festivala. Shvatio sam da su me minirali, a trebalo je da pebam "Ah, ljubav, ljubav" i "Sve je samo varka". Prijatelji su me nagovarali da po svaku cenu odem na Ilidžu, da ću pesme naučiti u vozu. Nisam otišao, a bio sam svestan šta propuštam (Ilidžanski festival je tih godina prenošen uživo na televiziji).

Diskografska karijera Pere Grubića trajala je od 1967. do 1984. Snimio je 18 singlova i dva LP-ija sa 60-ak prelepih pesama: "Dobio sam poziv za armiju", "Ti prolaziš, sneg polako pada", "Srećan ti put i doviđenja", "Devojčice digi, digi, daj", "Čitav život propiću", "Prijatelja nema", "Bili smo nekad mladi i lepi", "Povedi kolo Miloje", "Pokraj stare česme", "Ako dođeš u svanuće", "Hajde curo za mene", "Povedi kume šareno kolo", "Šumadijo moja"...

- Lepo sam živeo od pevanja, a mogao sam isto talo lepo da živim i od mog mlinarsko-pekarskog zanata. Počeo sam da pevam u vreme kad su samo vrhunski pevači mogli da snimaju na pločama i na radiju. A danas svako može da snima, i antisluhista može da se "ispegla", a malo ko ima dušu i osećaj za pesmu.

- Kad sam snimio moju poslednju ploču "Srećan ti put i doviđenja", zaposlio sam se u Obrenovačkim elektranama i sa punim stažom otišao u penziju. Danas živim od lepih uspomena i uz pomoć pejsmejkera.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA