Vreme čitanja: oko 2 min.

A sad nešto iz duše Vuleta Jevtića: "Još litar jedan"

J. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najpoznatija i tezgaroški najskuplja pesma iz opusa legendarnog Vuleta Jevtića (1913 - 1981), najlepša posveta vinu i kafani.

  • 0
Muzička apoteka Vule Jevtić Još litar jedan Foto: Promo

"Još litar jedan

dobrog vina dajte nama vi,

da krenemo s pesmom složno svi.

Uzmi čašu vina, do dna popi',

zagrli svoju dragu, pa se sam istopi,

čaša vina, puno srce svima.

Jer kad su nam pune čaše,

pa još kad se na nas smeše snaše,

čaša vina, puno srce svima.

Uzmimo violine, klavir il' gitare,

zapevajmo pesme, dobre stare,

jer danas jesmo, sutra ko zna gde smo.

Pa kreni kolo,

skoči brale, nemoj samo solo,

pa ko vas onda tak'e ne bi vol'o."

(Vukašin Vule Jevtić)

Ovo je najpoznatija i tezgaroški najskuplja pesma iz opusa legendarnog Vuleta Jevtića (1913 - 1981), najlepša posveta vinu i kafani.

- Moje prvo suočavanje sa kafanama beše baš u Beogradu, na Čuburi, u "Mladoj Bosni". Bilo je to omiljeno mesto okupljanja mnogoh muzičara uz gitaru, roštilj i župska vina.

- Tu sam i napisao pesmu "Još litar jedan", danas toliko popularnu. To je pesma koju moje kolege i pevaju i snimaju i doživljavaju kao starogradsku - pričao je legendarni Vule Jevtić.

I legendarni pevači iz Vuletove generacije, pa i oni najpopularniji, bili su zatečeni saznanjem da je pesmu "Još litar jedan" i napisao i komponovao Vule Jevtić.

- Ne ljutim se što su kolege snimale pesmu "Još litar jedan" i potpisivali je na pločama kao narodnu. Uostalom, kad sam ja počinjao, nije ni bilo novokomponovanih pesama. U mojoj mladosti sve pesme su bile narodne.

Niko ne zna koliko je zora lepa kao onaj ko zoru dočeka - govorio je legendarni Vule posle neprospavanih kafanskih noći. Vuletov glas daleko se čuo, i na radiju i u kafani. U Carevčevoj ekipi radio pevača bio je mera lepog pevanja. Svojim astalskim pevanjem ostavio je traga u najelitnijim beogradskim kafanama: "Varoš kapija", "Madera", "Toplica", "Trandafilović", "Kalemegdanska terasa"...

Uvek elegantan, u odelu sa kravatom i izvučenom belom maramicom, pevao je tako lako, onako astalski i sevdalijski. Poslednji javni nastup začinio je upravo pesmom "Još litar jedan".

- Imao sam čast da prisustvujem snimanju TV emisije u kojoj je poslednji put nastupio Vule Jevtić. Moj san se ostvario - sedeo sam za Vuletovim astalom dok je zakivao "Još litar jedan". U pesmi je bio tako strastven, a u životu mek i dobar čovek - pričao je Novica Negovanović u Muzičkoj apoteci.

Veoma zapaženu verziju pesme "Još litar jedan" ostvario je 1967. godine Aca Trandafilović na singlu pod nazivom "Vinske pesme".

- Pevaš kao Vule Jevtić - bio je najveći kompliment pevačima moje generacije. Poređenje sa Vuletom prijalo je i Cunetu i Tozi i svakom pevaču koji ima meru u intetpretaciji - pričao je Aca Trandafilović.

Pesma "Još litar jedan" ušla je i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama" u interpretaciji Zvonka Bogdana i Milana Prunića.

(Goran Milošević)

Video: MUZIČKA APOTEKA: Gost Mirko Rondović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA