Vreme čitanja: oko 4 min.

Mitar Mirić, 50 godina od prve ploče: Sećanje na prve pesme, uzore i autore

J. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Od mene je ljubav jača" je pesma sa prve singlice Mitra Mirića iz 1975. godine u izdanju produkcije "Diskoton" iz Sarajeva.

  • 1
Muzička apoteka Mitar Mirić Foto: Promo

"Bilo gdje, makar pošla na kraj svijeta,

bilo kad, srcu mome ti ćeš doći.

Čuj reči što te zovu, što te traže,

jer me bol i tuga dušo neće proći.

Od mene je ljubav jača,

još te moje srce zove,

tuga prođe pa se vraća

isto kao noći ove.

Ljubi me, tvoje sunce nek' me grije,

ljubi me, jer bez tebe sve je tuga.

O, kako boli, boli duša moja,

najteži je život kada nemaš druga.

Voljena, drugu ljubav ti ne traži,

ljubljena, ova pjesma nek' ti kaže.

Ja želim, želim tvoje oči plave,

zaljubljeno srce nikada ne laže."

(Zaim Imamović - Miodrag Ž. Ilić)

"Od mene je ljubav jača" je pesma sa prve singlice Mitra Mirića iz 1975. godine u izdanju produkcije "Diskoton" iz Sarajeva. Tako je osamnaestogodišnji grlati Semberijac ušao u svet diskografije i to sa pesmom Zaima Imamovića na stihove Miodraga Ž. ilića i uz harmoniku i ansambl Ismeta Alajbegovića Šerbe.

- Ko bi to rekao i ko bi u to poverovao - Mitar Mirić snimio pesmu sa Zaimom!? U stvari, ja sam Zaimovo otkriće. Kažem to sa ponosom. Zaim je tada, kao bard sevdaha i ikona Radio Sarajeva, bio u potrazi za novim pevačima. Ja sam tada bio učenik srednje mašinsko-tehničke škole i član KUD-a "Veljko Lukić Kurjak" u Brčkom - priča Mitar za Muzičku apoteku.

- Bio sam pri glasu, Zaimu se to svidelo, popili smo čaj i zakazali snimanje. Ploča je štampana u beznačajno malom tiražu za tek otvoreni "Duskoton", ja sam bio početnik, tako da se pesme sa moje prve singlive skoro i nisu čule. Ipak, ja se i dan-danas ponosim što sam prvenac snimio sa Zaimom, najboljim čovekom koga sam upoznao na estradi. A da ne pričam kakav je pevač bio.

Mitar Mirić je dete rudara. Rođen je 16. januara 1957. godine u Bogutovcu kod Ugljevika. Kad je prešao "s ove strane Drine", eksplodirao je i u kafani i u diskografiji.

- Moja starija braća su preferirala Safeta, ali moj uzor je bio Nedeljko Bilkić. Kao klinac sam upijao svaki njegov hit, a naročito "Ne pitaj me stara majko" i "Sviće, sviće rujna zora". Brat me sa petnaest godina doveo kod Buce Jovanovića, ali sam bio premlad za neko ozbiljno snimanje. Kasnije, kad sam se definitivno preselio u Beograd i postao zvezda, stanovao sam kod Buce i u toj čuvenoj kući u Šumadijskoj 6 upoznao mnoge velikane.

- U kafani sam stekao pevačku rutinu, proširio repertoar i upoznao najbolje pevače i autore tog doba. Tada su i najveće pevačke legende dolazile u kafanu da uživaju u pesmi i boemiji. Tako sam upoznao Bucinog violinistu Veroljuba Jovanovića sa kojim sam snimio nekoliko veoma slušanih pesma "Dođoh srećan da me vidi majka", "Ne pitaj me kad ću sutra doći", "Otišla si neka ti je srećno").

- Upoznao sam i Šabana, Radeta Vučkovića, Meha Hrštića. U kafani "Kod Teče" u Jarku harao sam nekoliko godina, upoznao sam i čuveni tandem Radoje Barajevac i Miodrag Ž. Ilić sa kojima sam snimio dva singla i večiti hit "Ne zaboravi ovaj grad".

Pobedama na Ilidžanskom festivalu krajem 7O-ih Mitar Mirić se i definitivno vinuo u zvezdano jato.

- 1979. godine pojavio sam se kao debitant na "Ilidži" sa pesmom "Poslednja stranica osta za kraj". Ni slutio nisam da će me publika pet puta vraćati na binu i to sa pesmom koja traje više od šest minuta.

- Ova pobeda mi je otvorila i vrata drugih kompozitora, živnula i neke pesme sa prethodnih singlica, omogućila da osvojim nagradu i na sledećoj "Ilidži" sa pesmom "Umreću bez tebe nevero moja".

Pesmom Ljube Kešelja i stihovima Đure Boljanovića "Voli me danas više nego juče" Mitar Mirić je za sva vremena zakucao svoje ime u mravinjaku ljudi ovoga sveta.

- Koliko znam tu pesmu su odbili Angel Dimov, Zorica Brunclik, Ljuba Aličić. Kolege su se plašile da neće proći - što bi u mladim godinama pevali o "kosi sedoj", a i Šaban je bio aktuelan sa megahitom "Dođi da ostarimo zajedno".

- Na jednom koncertu za rudare u Tuzli, dok smo se spremali za nastup, čuo sam kako Ljubo Kešelj pevuši tu pesmu. Odmah sam je "nanjušio" i osetio da je kao poručena za mene.

A onda je usledila dvadesetogišnja saradnja sa mašinom za pravljenje hitova Novicom Uroševićem. Rezultat: 117 snimljenih pesama i desetine večitih hitova, što je apsolutni rekord u narodnoj muzici.

- Ima neke simbolike u tom našem uspehu. I Novica je rudarsko dete. Izgleda da nas je sirotinja naterala da uspemo.

(Goran Milošević)

Video: Radnički slavi pobedu u svlačionici pevajući Mitra Mirića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • &

    17. januar 2024 | 07:28

    Mitar M je iz Bogutovg sela kod Ugljevika . 🤷‍♀️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA