Vreme čitanja: oko 3 min.

84. rođendan Olivere Katarine: Diva iz "Pariskog lokala" u Obrenovom ruhu

J. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

5. marta 1940. godine rođena je pevačka i filmska diva Olivera Katarina

  • 3
Muzička apoteka Olivera Katarina Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Promo

"Ja sam mlada žito žela,

a moj dragi vezo,

vredan bio, žito dizo,

i snoplje pritezo.

A ja mala

pa mu izmicala,

joj vredna mala

pa mu izmicala.

Snažan dika, ko od brega,

kupi klasje, veže,

u krstine snoplje meće

i dobro priteže.

Žito žanjem kao vila

ko da kosom kosim,

belu suknju čipkanicu

do kolena nosim.

Dragi stiže

sve bliže i bliže,

joj dragi stiže

sve bliže i bliže."

(Obren Pjevović)

5. marta 1940. godine rođena je pevačka i filmska diva Olivera Katarina. 40 godina kasnije Olivera Katarina je snimila svoj najnarodnjačkiji album, izrazito dvojkaški, šumadijski, sa vodećom pesmom "Mrčajevci, moje rodno selo". 40 godina posle objavljivanja ovog albuma, kada je bila skrajnuta i sa muzičke i sa filmske scene, Olivera Katarina je došla u Obrenove Mrčajevce. Organizatori "Kupusijade" i "Obrenovanja" dodelili su joj nagradu za životno delo.

- I Obren je bio sličnog duha kao i ja: autentičan, buntovan, izvoran do beskraja. Uživala sam u njegovoj pesmi, u njegovoj mudrosti života, u toj njegovoj seoskoj idili i naivi koju je podigao na nivo narodne umetnosti - pričala je Olivera Katarina u mikrofon Muzičke apoteke na manifestaciji "Obrenovanje".

- Bila sam u životu i gore i dole, doživela i najveću slavu i najveću izolaciju. Sad kada je sve estradno prošlo, evo bar mogu da dođem u Mrčajevce na svadbarski kupus i pečenje, da se najedem bez šminke i perja. Oslobodila sam se estradnih okova i pojednostavila život.

Na Oliverinom albumu u izdanju PGP-a iz 1980. godine snimljeno je sedam pesama Obrena Pjevovića uz aranžman i ansambl Dragana Aleksandrića: "Mrčajevci, moje rodno selo", "Ja sam mlada žito želo", "Nemoj Mile na me da se srdiš", "Obesi venac o drenac", "Nevena", "Mileva", "Zarudela zora na Moravi" (stihovi Dragiša Nedović). Na tom najnarodnjačkjjem albumu snimila je i svoju pesmu "Ti si moje janje".

- Odmah posle pojavljivanja albuma snimila sam novogodišnji TV šou pod nazivom "Zarudela zora na Moravi" u autentičnom ambijentu vodenice u Mrčajevcima. Uz Obrenove "Stare pomeljare" i "Bećare" i pripovedanje Ljube Tadića proključalo je sve ono šumadijsko u meni.

- A onda je izvesni političar izvesnom uredniku savetovao da me treba skinuti sa programa, da je dosta tih "seljačkih pesama". Bilo je to baš u vreme kada sam dovodila brojne seoske pevačke grupe u "Nedeljno popodne". Rekli su mi tada da publika treba da se odmori od mene jedno dva meseca, a onda ćemo nastaviti.

Oliverin "odmor" od velike televizije potrajao je nekoliko decenija. "Zarudela zora na Moravi" bio je Oliverin poslednji TV šou.

- Radeći sve te šou programe na televiziji, mislila sam da sam od neke koristi. Kontaktirala sam i Akademiju nauka, dobila podršku Muzikološkog instituta. Preslušavala sam trake, birala prave izvorne pesme, htela da ih sačuvam od zaborava. Moj trud je shvaćen na pogrešan način, nekome sam očigledno smetala. Dešavalo se da me zovu iz Pariza da pevam za Novu godinu, a iz Beograda ništa.

Tako je estradna diva otišla u "prevremenu penziju" i pored veoma pozitivnih kritika. Pisalo se da je Oliverin album sa Obrenom i TV šou "biser autentičnog narodnog stvaralaštva i prvorazredni spektakla za gledaoce".

- Još od kraja prošlog veka mnogi su se pomirili sa mojim nestankom ili su mislili da ne želim više da se bavim filmom i muzikom, da sam se dobrovoljno povukla i posvetila sebi. A zna se da je teško naći glumca ili pevača koji pristaje da bude penzioner. Jednom glumac uvek glumac, jednom pevač uvek pevač. I baš kad sam mogla najviše da dam, postala sam penzioner na silu.

(Goran Milošević)

Video: "To je vredno divljenja i ljubavi": Zet Nede Ukraden istetovirao njeno ime i ostavio je bez teksta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    7. mart 2024 | 10:31

    Најлепша и најатрактивнија певачица Нико јој се неће примаћи за сто година Једина мана што је била и остала Српкиња

  • Anja

    7. mart 2024 | 09:24

    Olivera je velika srpska pevacica i glumica, ali na zalost velike nepravde su se desile njoj i njenoj porodici.A evo i danas mnogi umetnici ne smeju da isticu svoju nacionalnost i ljubav prema Srbiji jer budu iskritikovani od strane Srbomrzaca.

  • Marija

    10. mart 2024 | 22:39

    Nikada nije bilo ljepse zene,pjevacice,glumice od nase drage Olivere.PRIRODNA I PRELIJEPA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA