Vreme čitanja: oko 4 min.

Preminuo hitmejker Time Petrov: Sećanje na Bucinog gitaristu i muzičkog oca Maje Marijane

N. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Time Petrov je vinuo u zvezdanu orbitu Maju Marijanu sa makar dva-tri hita na svakom albumu

  • 0

"On je bio tako lep,

još u meni živi san

da ga volim beskrajno

makar samo jedan dan.

A nije, nije znao on

za tu tajnu srca mog,

nije mog'o ni da sanja

moja nežna osećanja.

Dok sam noću plakala

vrtelo se sve u krug,

ništa nije znao on,

bio mi je dobar drug.

Tajne mi je pričao,

ljubav ga je mučila,

a ja sam ga volela,

a ja sam ga ljubila."

(Time Petrov - Mila Janković)

Kada se Jugoslavaija u krvi raspadala i kada se narodna muzika ubrzala "200 na sat", Time Petrov je vinuo u zvezdanu orbitu Maju Marijanu sa makar dva-tri hita na svakom albumu.

- Time Petrov je moj drugi otac, prvi kompozitor i prvi menadžer. Tek sad vidim zašto mi je jednom prilikom rekao: "Često ćeš me spominjati." Omogućio mi je da sa 19 godina snimim prvi album i da zapevam na kultnom "Poselu na Kalemegdanu". Komponovao mi je sve pesme na tri moja prva albuma - pričala je Maja Marijana.

- Time je prepoznao i negovao moju pevačku drskost. Naučio me je da poštujem starije kolege i da nikad ne poletim, koliko god se vinula i zvezde. Ostala sam na zemlji i posle megahita "Bio mi je dobar drug". Sećam se, radnici PGP-a su prekidali godišnji odmor zbog doštampavanja mog drugog albuma.

Evtim Time Petrov je rođen 1948. godine u Strumici. Rano je počeo da svira gitaru i skida sve što je lepo - od Radio Luksemburga do Radio Šapca. A onda je naramio svoju "skršenu gitaru" i krenuo za Beograd. Posle vatrenog krštenja sa Angelom Dimovim u kafanama oko Lipovice i Ibarske magistrale Time je postao gitarista u ansamblu Budimira Buce Jovanovića.

- Time je bio pravi dasa. Onako visok, lep, sa dugom kosom i brkovima, zaista je bio markantan. Jedino mu gitara nije vredela pet para. Od prvih svirki sa Bucom nabavio je novu gitaru, a od početka 70-ih svirao je gitaru u Bucinom ansamblu, i na tezgama i u studiju. Buca je imao problema da ga obuzda, često je vikao: "Stišaj malo tu gitaru, da se čuje i moja harmonika" - priča gospodin Miloš Jovanović, sin slavnog Buce.

- Stanovao je u našoj kući nekoliko meseci, hvatao pesme u letu, krao zanat. Buca ga je voleo zato što je bio pravi "mešanac sa Balkana". Pitao se Buca kako jedan rođeni Makedonac sa toliko bugarskih i grčkih gena može da ima takav osećaj i za šumadijske pesme.

U Bucinom ansamblu je stasavao, sa Bucinim učenicima (Zoranom Vlajićem, Zoranom Miloševićem i Bucinim sinom Milošem) je otišao i na nezaboravno letovanje.

- Iskoristili smo jedan Bucin mesečni angažman u Bečićima. Smestili smo se u neku skromnu sobicu u brdima oko Bečića, jeli samo hleb i paštetu da bi imali za večernje izlaske.

- U isto vreme u Bečićima su letovale i naše komšije iz Žarkova, među njima i viša medicinska sestra Dragana u koju se Time zaljubio na prvu. Nama trojici bilo milo - živela sloboda, Time se zauzeo oko Dragane a imao je zadatak da nas nadgleda. Planula je ljubav, Time se oženio komšinicom Draganom iz Trgovačke ulice, Buca im bio kum na venčanju.

I pored stotina hitova i pevača sa kojima je sarađivao, Time nije bio omiljen među kolegama. Stvarao je daleko od očiju javnosti, ne pamti se da je dao neki intervju.

- Time je bio pravi dobrica oštog jezika - što na um, to na drum. Kolege su mu zavidele - skoro da ne ume da govori srpski, a komponuje velike hitove. Nosio je instrumente, montirao ozvučenja, kuvao kafu za svog majstor Bucu - ističe Miloš Jovanović.

- U znak zahvalnosti poklonio je Buci Bobija, jedno malo štene vučjaka koje je doneo sa makedonske granice. Taj Bobi je živeo dvadesetak godina, nadživeo je Bucu i podivljao od tuge za Bucom.

Impresivan je spisak Timetovih hitova i pesama sa snagom evergrina: "Laku noć ljubavi", "Zbogom sine, zbogom rode", "Razboleh se, bol bolujem" (Šaban), "Bio mi je dobar drug", "Ja nisam devojka lutalica", "Anđeli ljubavi", "Jutros se mene ne sećaš", "Otvori karte", "Lagaću, a plakaću" (Maja Marijana), "Ne pružaj mi ruku na rastanku", "Dolazim ti majko", "Na koga si tako lepa", "Što mi slomi srce", "Za oči tvoje ljubavi moja" (Angel Dimov), "Nit me voliš, nit me drugoj daješ (Zorica Brunclik), "Ona nije kao druge", "Ko ti sada mrsi kosu" (Ljuba Lukić), "Piši sine, piši majci" (Safet Cimirotić), "Ljubavi nema više" (Gedža), "Kaži joj druže moj" (Zoran Kalezić), "Beli zora, a ja kući moram" (Salem Sihirlić, Marinko Rokvić), "Da nam sutra bude srećno" (Savo), "Najlepše su godine negde na sredini" (Smederevac), "Plači srce kad si bez sreće" (Đorđe Masalović), "Kakva žena", "Volim te zauvek", Hej, ljubavi, šta mi radiš" (Milanče), "Jeste bolelo, al' se i volelo" (Bikinjac), "Zašto plačeš" (Duet Selimova-Želčeski)...

- Time Petrov je moj ubedljivo najplodniji kompozitor. Komponovao mi je nekoliko albuma i desetak ubitačnih hitova. Nije se eksponirao u javnosti, a bio je i Šabanov i Bucin miljenik i saradnik. Žao mi je što se rano povukao, a ostavio je toliko večitih pesama. I danas se naježim kad pogledam naše zajedničke fotografije - kaže Anglel Dimov.

Time Petrov je preminuo 1. marta 2024. u sedamdeset šestoj godini, samo dvadesetak dana posle smrti supruge Dragane.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA