Vreme čitanja: oko 3 min.

Pet godina od smrti Mire Vasiljević: Kako su "Godine" pobedile "Munju"

J. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 2
Muzička apoteka Mira Vasiljević Foto: Promo

"Poznala sam te kad sneg se topi

i duva vetar mlak,

blizina proleća dušu mi opi

pa žudno udisah zrak.

S nežnošću gledah stopa ti trag,

trag po snegu belom,

i znadoh da ćeš mi biti drag,

drag u životu celom.

Poznala sam te k'o svaki dan,

dan pijan, svež i lep,

činjaše mi se davno već znan,

a ja te poznadoh tek.

Poznala sam te kad kopni led,

dok budi se proleća dan,

kad dan je čas rumen, čaš setan, bled,

sretan i tužan u isti mah."

(Mimi Šistek Đorđević - Desanka Maksimović)

23. marta 2019. godine preminila je Mira Vasiljević, legenda narodne muzike, osnivačica "Đerdana", dama koja je i fizički neodoljivo podsećala na Desanku Maksimović.

- Na turneji "Pruga Beograd - Bar", na završnoj večeri, Desanka Maksimović mi reče: "Idi, sunce moje, otpevaj nam 'Munju' ". Ja krenem, unesem se u pesmu, zažmurim. Kad sam završila, otvorim oči i vidim: publika stoji, a Desanka mi prišla sa buketom sveća - pričala je Mira Vasiljević u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Iz poštovanja prema Desanki snimila sam tri njene pesme: "Predosećanje", "Sreća", "Otići ću u pastire". I Desanka je bila srećna što sam baš ja snimila njene stihove.

Mira Vasiljević (devojačko Kostadinović) rođena je 1934. godine u Ripnju. Imala je deset godina kada je izgubila oca u borbama za oslobođenje Beograda.

I Mira i njen brat Lale (jedan od prvih pevača Buce Jovanovića) nasledili su očevu muzikalnost.

- Moje pravo ime je Miroslava, a tako me zvao samo moj rođeni brat Radoslav Lale Kostadinović, inače izuzetan pevač, zaimovskog stila. Kad je moj stric došao iz zarobljeništva, doneo nam je radio. Sećam se, trčala sam sa njive u kuću sa dušom u nosu da bih čula lepu pesmu.

- Maštala sam da budem radio pevač, da zapevam u toj istoj magičnoj kutiji zajedno sa Vuletom Jevtićem, Zaimom Imamovićem, Nadom Mamulom. Pevala sam ne samo iz ljubavi, nego i da pobegnem od sirotinje i nadničenja. Često mokrih čarapa i kaljavih cipela završila sam osnovnu školu u Ripnju i Srednju muzičku školu "Mokranjac" u Beogradu.

- Kada je majka zbog sirotinje došla da me ispiše iz škole, čuveni profesori Vasilije Mokranjac i Duško Kostić izdejstvovali su mi državnu stipendiju i preporučili na audiciju Radio Beograda. Položila sam audiciju kod Carevca i od 1961. postala solista našeg nacionalnog radija.

Diskografska karijera Mire Vasiljević počela je 1966. U početku je snimala pesme Buce Jovanovića i Ilije Spasojevića ("Bolujem dragi, bolujem", "Život piše uspomene", "Danas mi je dragom rođendan"), duetske pesme sa Lepom Lukić ("Kad su laste odletele"), a onda je snimala uglavnom ono što sama komponuje i napiše ("Sini munjo, udri grome", "Prazan medaljon", "Život nema miljenika").

- "Sini munjo, udri grome" je moj prvi kantautorski uspeh i moj prvi megahit. Deca su išla zamnom i vikala - evo je Munja! To je pesma koja me podigla medijski, vinula među velikane.

- "Munju" sam napisla dok sam prala sudove. Zagrmelo je, počelo da seva, a ja se uplašila za svoga čoveka. U kuhinji sam dovršila i stihove i melodiju, snimila u studiju sa ansamblom Žarka Josipovića Škule. Ni slutila nisam kakav će postati hit, još manje sam slutila vulgarizaciju i komercijalizaciju ovako osećajne pesme. Naslov pesme je iskorišćen u humorističkim emisijama i reklamama. A u stvari to je pesma zabrinute žene za pijanog muža.

Snimila je Mira stotinak komponovanih pesama, snimila je sa svojim "Đerdanom" i desetine izvornih. Snimila je Mira i "Aj, ja sam šećer", prvi izvorni zapis koji je postao hit. Snimila je i "Godine su prolazile", najveći hit "Đerdana".

- Kada skoro niko nije snimao zapise, ja sam napravila hit od "Šećera". Na mom prvom LP-iju iz 1973. godine snimila sam celu stranu sa narodnim zapisima Ljubinka Miljkovića. Danas se itekako populariše etno pevanje, a ja sam to snimala još pre pola veka.

- Godine me ne plaše, uvek ih sa zadovoljstvom kažem, pa se još i pravim važna i sa godinama života i sa godinama umetničkog trajanja. U ovim godinama draži su mi praunuci nego nove pesme. "Godine" su pobedile "Munju", pristupačnije su mlađoj publici, izgleda da je i "Đerdan" pobedio Miru.

(Goran Milošević)

Video: Kako "grmi" Nina Bardić: Potpuno promenila imidž!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdemi

    26. mart 2024 | 08:43

    Nasa legenda hvala za prelepe pesme

  • Aleksandar

    29. mart 2024 | 02:51

    Hvala sto ste se setili Mire Vasiljevic posle pet godine od njene smrti. Bila je izvanredan stolista, kompozitor i verovatno najveci pedagog na estradi. Imala je uspesnu solisticku karijeri kao i kroz njen Djerdan. Vodila je racuna o kvalitetu i pesme koje je izvodila. Njene pesme ce jos dugo da zive. Havala joj sto je bila takva i zivece i dalje u nasim srcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA