Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminuo mačvanski pesnik Milovan Prokić, autor desetina evergrina: "Drino studena, tugo golema"

J. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drina je i valovita i studena, često i krvava i u pesmi opevana. I kao da je sve svoje boli i nemire izlila baš u pesmi mačvanskog pesnika Milovana Prokića (1938 - 2024).

  • 0
Milovan Prokić, kompozitor Foto: Telegraf

"Često šetam pokraj Drine,

gledam reku kako teče,

misli su mi odlutale,

traže neko davno veče.

Drino studena, tugo golema,

kaži mi, kaži ti,

kuda su nestali, kuda su pobegli

najlepši moji sni.

Čini mi se skoro beše,

reka može da svedoči,

da sam ovde mlad i srećan

ja ljubio njene oči."

(Milovan Prokić)

Drina je i valovita i studena, često i krvava i u pesmi opevana. I kao da je sve svoje boli i nemire izlila baš u pesmi mačvanskog pesnika Milovana Prokića (1938 - 2024).

- "Drino studena" je jedna od retkih pesama iz mog opusa u koju sam se zaljubio na prvu i neizlečivo. Kad sam pročitao samo tekst, iskreno, nisam pao na tur. Ali kad mi je Milovan Prokić (autor i melodije i stihova) otpevušio na uvce, naježio sam se - pričao je legendarni Cune u radio izdanju Muzičke apoteke.

Milovan Prokić je dete Mačve. Rođen je 1938. godine u Dublju, tom "mačvanskom Dubaiju". Završio je Učiteljsku i Višu pedagošku školu u Šapcu. Muziku je učio i od svojih ukućana i komšija sa plodnih njiva, a u karijeri društveno-političkog radnika dogurao je i do nastavnika i direktora škole i kulturno-prosvetne zajednice.

- Moja posvećenost pesmi je mnogo više od profesije - to je pasija i misija u službi očuvanja muzičkog blaga Mačve. Ponosan sam na zbirku pesama koju je baš u Mačvi prikupio etnomuzikolog Ljubinko Miljković.

- U Bogatiću sam u to ime osnovao i muzičku školu, nabavio prvi klavir, izveo na put mnoge pevače i nastavnike muzike. I u penzionerskim danima pišem pesme. Puno mi je i srce i fascikle, daće Bog i knjige.

Milovan Prokić je ostavio značajnog traga i na najvećim festivalima narodne muzike ("Ilidža", "Sabor", "Raspevana jesen" Radio Šapca) i u jugoslovenskoj diskografiji. Na festivalu "Beogradski sabor" 1970. godine osvaja prvu nagradu štručnog žirija za muziku i tekst sa pesmom "Kažite mi šta je ljubav" koju je otpevao Aca Matić.

Tokom višedecenijske autorske karijere snimio je oko 300 pesama: "Drino studena, tugo golema" (Cune), "Rastanak" (Jasna Kočijašević), "Oj, jablane viti" (Muharem Serbezovski), "Hej, ljubavi moja stara", "A gde si ti", "Godine su ostale za nama" (Predrag Drezgić), "Kućo stara", "Prva ljubav" (Miško Pavić), "Sviraj druže staru pesmu", "Teče život kao reka" (Janko Glišić), "Oči varljive" (Petar Ilić)...

- Milovan Prokić je moj muzički otac i veliki prijatelj, autor većine mojih novokompomovanih pesama, pisac moje lične karte "Hej, ljubavi moja stara" - pričao je Predrag Drezgić.

Za sve svoje pesme pisao je i tekst i muziku. Osnovna karakteristika Prokićevih pesama je da sve imaju zajedničku nit - bazirane su na izvornom melosu raspevane Mačve.

Milovan Prokić je početkom ovog veka objavio i jedinstveno CD izdanje sa 20 pesama za koje je napisao i tekst i muziku. Preminuo je 6. aprila 2024. godine.

(Goran Milošević)

Video: MUZIČKA APOTEKA: Vera Matović - udarnik i profesionalac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA