Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je prvi snimio pesmu "Da volim drugu ne mogu": Male tajne velikih majstora narodne muzike

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je 1983. godine snimio album sa vodećom pesmom "Da volim drugu ne mogu", Marinko Rokvić je izbio u top pet najpopularnijih pevača narodne muzike

  • 0
Muzička apoteka Ko je prvi snimio pesmu Da volim drugu ne mogu Foto: Promo

"Život mi nanese boli, draga mi drugoga voli, kako ću da živim bez nje, moj živote nauči me. Da volim drugu ne mogu, da ljubim drugu sada, za sina da nađem majku ne mogu nikada. U čet'ri zida sam ja, sina u školu spremam, srca nam zajedno plaču, ali majke, majke nema. Starost je došla na vrata, mladost je odnela snove, za sina svadbu spremam, dođi majko u svatove."

(Žarko Pavlović Valjevac)

Kada je 1983. godine snimio album sa vodećom pesmom "Da volim drugu ne mogu", Marinko Rokvić je izbio u top pet najpopularnijih pevača narodne muzike.

Tu pesmu je iste godine snimio i Bora Spužić Kvaka pod naslovom "Za sina da nađem majku", ali, pošteno rečeno, velikom srcelomcu je bila samo jedna u nizu tugovanki o alimentaciji. Pesma se posrećila Marinku, a lako je mogla i Novici Negovanoviću.

- Zapravo, ja sam prvi snimio pesmu "Da volim drugu ne mogu", ali je nikada nisam objavio na ploči. Te godine sam pripremao album, moj kolega Žarko Pavlović Valjevac mi je ponudio nekoliko pesama i uslovio: ako ne snimim sve pesme za ceo album, onda nema ni "Da volim drugu ne mogu" - pričao je Novica Negovanović u Muzičkoj apoteci.

- Pošteno rečeno, nisu mi se sviđale ostale Žaretove pesme, tako da od posla nije bilo ništa.  Osim toga, ni meni ni Kvaki ta pesma nije mnogo značila, a Marinka je podigla. I tako, u roku od samo nekoliko meseci, te 1983. godine, jednu istu pesmu snimila su tri velikana narodne muzike - Novica, Marinko i Kvaka.

- Mislim da je Kvaka lepše otkukako, ali, pošteno rečeno, Marinko je tu pesmu lepše otpevao.  Prosto, legla mu pesma, a i ja sam se trudio da ispadnem džentlmen prema mlađem kolegi Marinku. Ako ništa drugo, makar sam odsvirao sa svojim ansamblom tu pesmu na Kvakinoj ploči - pričao je legendarni Novica. Male tajne velikih majstora narodne muzike otkrio nam je gospodin Aca Radojičić, legendarni tonski snimatelj, pravi narodnjački insajder i svedok porođaja budućih hitova.

- Imao sam veliku čast da sa svim tim velikanima provodim i sate i dane u studiju i da snimim taj večiti hit "Da volim drugu ne mogu". Kada smo preslušavali pesmu, Žarku se mnogo dopalo kako je to Novica otpevao i kako je Dragan Knežević aranžirao. A onda je usledio "kurcšlus". Žarko je uslovio Novicu da snimi još nekoliko njegovih pesama, a Novica se uvredi i reče: "Briši sve!"

- Dok su se Žare i Nole prepirali, ja sam sačuvao snimak na drugom mestu, preslušao još jednom i odlučio da ga sačuvam za svoju dušu. I još čuvam taj originalni snimak pesme "Da volim drugu ne mogu" u izvođenju Novice Negovanovića - kaže Aca Radojičić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA