Vreme čitanja: oko 3 min.

80. rođendan Stojana Stevanovića: Sećanje na slavni duet, spoj Paraćinca i Kosmajke devojke

N. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi stihovi su izleteli iz bolne duše legendarnog tekstopisca Ruždije Krupe, istinskog pesnika i profesora književnosti

  • 0

"Do tebe će stići glasi da ja čudan život živim, oprosti mi dok te čekam ako nešto draga skrivim. Sećanje na tebe meni snagu daje, ja svoj život živim pa kakav je da je. Živim samo za naš susret, svet me zato ogovara, o životu mome draga svet pogrešnu sliku stvara. Moram snagu opet steći jer je gubim nemilice, rodiću se ja ponovo kad ugledam tvoje lice."

(Radoje Mitrović Barajevac - Ruždija Krupa)

Ovi stihovi su izleteli iz bolne duše legendarnog tekstopisca Ruždije Krupe, istinskog pesnika i profesora književnosti. Stihove je u pesmu pretočio Radoje Barajevac a pevački proslavio Duet Stojan i Slobodanka Stevanović.

- Pevali smo u "Takovskom grmu" u Gornjem Milanovcu. U jednom trenutku prilazi konobarica i kaže da me jedan gospodin čeka za stolom. Kad se predstavio kao Ruždija Krupa, bilo mi milo, ali me uhvatila trema. Rekao mi je tada da je napisao pesmu u spomen svoje pokojne ćerke, tražeći utehu svom osakaćenom životu - priča Stojan Stevanović za Muzičku apoteku.

- Barajevac je na ove stihove komponovao jednu poletnu dvojčicu koja postade naš najveći hit i nezaobilazna pesma na narodnim veseljima. Pevali smo je milion puta, uvleličali i najbogatija veselja, a naježim se kad pomislim kome je posvećena.

Stojan Stevanović je rođen 12. aprila.1944. godine u Busilovcu kod Paraćina. Propevao je još kao dete u svom zavičaju, upijajući svaku pesmu od Nestora Gabrića i Safeta Isovića. Na takmičenju za "Prvi glas Pomoravlja" 1969. godine u Paraćinu osvaja prvo mesto sa autorskom pesmom "Siroče sam ja bez majke".

- Imao sam sreću da me na samom takmičenju zapazi Radojka Živković. Oduševila se i pesmom i mojim pevanjem i recitalom koji sam ubacio u pesmu.

- Pozvala me u Beograd i posle nekoliko dana uvežbavanja snimio sam moju prvu singlicu. Ponosim se tom pesmom koja zvuči kao trajni radio snimak.

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović nastao je pre pola veka i pretvorio se u bračno-estradni spoj Paraćinca i Kosmajke devojke. Stojan je i kompozitor i pevač, a Slobodanka je bila prava lepotica bogatog kafanskog iskustva.

- Do mene je stigao glas o jednoj lepotici kod Aranđelovca koja ubija kako peva. Otišao sam i doveo je u kafanu u Vreocima. Bogami, imao sam i koga da čujem i u koga da se zaljubim. Počeli smo i sa duetskim pesmama, svidelo mi se to pevanje drugog glasa. A onda, u hotelu "Kablar" u Lučanima, jedan gost nas prizemi: "Alo, bre, je l' zmate vi neku posebnu pesmu ili pevate samo u duetu?.

- Pevali smo mi i odvojeno, i pre i posle braka. I danas se prepričava scena iz restorana "Volan" kod Topole: Slobodanka peva onako vitka i visoka, a ljudi igraju i kleče pred njom.

Stojan je i pre dueta sa Slobodankom imao tri snimljene singlice, bio je pevačko otkriće Radojke Živković sa pesmom "Siroče sam ja bez majke". Diskografska karijera Dueta Stevanović trajala je od 1975. do 1994. Snimili su desetak singlica i šest albuma sa desetinama pesama za sva vremena: "Sećanje na tebe meni snagu daje", "Rukavice bele", "Verenička maramica", "Posle svađe sve je lepše", "Oj, devojko mala", "Mala moja moj nevene", "Volesmo se jedno leto", "Hoću da te pamtim takvu", "Danas je venčanje naše", "Napiši pismo vojniku svom", "Gde ja stadoh ti produži", "Maramica marama", "Dragančiću jarančiću", "Sve ljubavi srca moga"...

- Kad je Buca Jovanović čuo našu prvu pesmu "Plave oči", uzdahnuo je i prokomentarisao: "Gde ih nađe Barajevac! Baš fino pevaju sa lepom i komercijalnom bojom glasa za jedan duet" - seća se Stojan diskografskih početaka.

Tako je narodna muzika dobila autentičan, po mnogima najlepši duet, specijaliste za sentiše. Stole i Sloba su zasenjivali i mladence.

- Da bi pevali u mešovitom duetu, poželjno je da žena peva nisko a muškarac visoko. Slobodanki su pripale donje a meni gornje lage. Naravno, imali smo i slične trilere i osećaj za pesmu.

Pola veka umetničkog rada obeleželi su u Muzičkoja apoteci, u svom prvom i jedinom pojavljivanju u medijima. Slobodanka je preminula 23. septembra 2018. Pola veka Dueta Stevanović obeležio je stih Pante Radivojevića: "Svađamo se, mirimo se, a najviše volimo se."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA