Vreme čitanja: oko 3 min.

Sećanje na Jordana Nikolića: Golub kao izabranik njenog srca i maline kao grudi devojačke

N. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

26. aprila 2018. godine preminuo je Jordan Nikolić, nenadmašni tumač kosmetske pesme.

  • 1

"Oj, golube, moj golube, ne padaj mi na maline, maline su još zelene. Kad maline budu zrele, i same će opadati kao suze devojačke."

(narodna)

26. aprila 2018. godine preminuo je Jordan Nikolić, nenadmašni tumač kosmetske pesme. Ovo je sećanje na Jordanov prvi i poslednji nastup u radio izdanju Muzičke apoteke.

- U pesmi "Moj golube" sve je slika i sve je metafora. Golub je izabranik njemog srca, a maline su grudi devojačke, i to onaj najčvršći deo, zabranjena zona.

- Sve u svoje vreme poručivale su prizrenske gospe kao vile ograđene zamkom. E, upravo ta čežnja zamandaljenog erosa proključala je u ovoj pesmi.

Ovaj rođeni Prizrenac plenio je aristokratskim duhom i ukusom. A Prizren je, primeti Nušić, grad nad gradovima i varoš nad varošima. Baš u Prizrenu je car Dušan vladao najvećom Srbijom koja je ikad postojala.

- U tim uskim, krivudavim i kaldrmisanim sokacima trčalo je moje bosonogo detinjstvo i moja prva mladost. Đačke igranke u gimnaziji, učiteljskoj i muzičkoj školi, korzo, prvi ukradeni poljubac kraj Bistrice...

- Korzo je bio institucija. Subotom i nedeljom su čitave porodice uživale u baklavama, tulumbama i ostalim orijentalnim đakonijama. Kad neko od naših drugara zastane na ćošku i zasvira gitaru, sa druge strane se začuju zurle i daire. Bio je to poziv na igru koji su prihvatili i oni sa jednom nogom.

Jordan Nikolić (1933 - 2018) je tipičan radijski pevač, baštinik narodnog blaga sa Kosmeta. Kao diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti bio je solista i muzički urednik Radio Prištine, kasnije i solista Radio Beograda.

- Početkom 60-ih Radio Beograd je organizovao muzičko takmičenje gradova. Ja sam kao rođeni Prizrenac predstavljao Prištinu a, dobro se sećam, Tozovac je predstavljao Kraljevo. Pobedio sam na tom takmičenju i dobio poziv Radio Prištine da snimam trajne snimke i da budem muzički urednik. Formirali smo ansambl narodnih pesama i igara "Šota", koji je tih godina bio jedan od najboljih u Jugoslaviji, a i po svom nacionalnom sastavu bio je Jugoslavija u malom.

Posle 18 godina provedenih u Radio Prištini, Jordan prelazi u Beograd i svoje enciklopedijsko znanje stavlja na raspolaganje nacionalnom radiju i orkestru.

- Još za vreme službovanja u Prištini snimao sam trajne snimke za arhivu Radio Beograda. Moj poslednji snimak za Radio Beograd je pesma "Udade se jagodo", ujedno i moj najpopularniji snimak. To je pesma koja se zasniva na istinitom događaju u Prišini s početka 20. veka. Đorđe Jovanović, kafedžija iz Prištine, imače rodom iz Đakovice (otuda "Đorđe Đakovac"), nestao je 1912. u Balkanskom ratu, a njegova žena Živka je umrla 1935. Saznao sam i to da Đorđeva i Živkina ćerka Vida sa svojim sinom Ilijom živi u Ribnici kod Kraljeva.

- Mmogo sam naučio iz istorije naše muzike. Još u Dušanovoj povelji iz 14. veka pominje se svirač Prede i trubač Dragan iz Prizrena. U Domentijanovim beleškama s kraja 13. veka piše: "Kada je Stevan Prvovenačani za trpezom sedeo, timpanima i guslama je uveseljavao svoje velikaše."

Jordan Nikolić je bio jedan od najobrazovanijih ljudi u svetu narodne muzike. Znao je mnogo pesama, a još više je znao o pesmama i to onim drevnim. Snimio je nekoliko singlova i albuma sa pesmama neprolazne vrednosti: "Oj, golube, moj golube", "Razgranala grana jorgovana", "Razbole se Jagodo", "Pošla mi milka na vodu", "Oj, devojko dušo moja", "Marijo, bela kumrijo", "Kad dunuše sabahzorski vetrovi"...

- Malo je poznato da su Goranci najkasnije islamizovan živalj na Kosmetu. Poslednja Srpkinja iz Gore, baba Božana, umrla je 1851. Iz tog područja je i legendarna pesma "Marijo, bela kumrijo". Inače, reč kumrija znači gugutka.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    25. april 2024 | 15:20

    Kad se za nekoga kaže da je ispravan i divan čovek, to je zasigurno Jordan Nikolić. Kulturan ćovek, obrazovan, nenametljiv, sluša sagovornika, jednostavno mio, gospodin čovek. Kako je samo govorio o svojim korenima, porodici, životu, muzici. Ponosan čovek. Porodica je sigurno, preponosna na njega. Velika je sreća da je ostavio, za sećanje generacijama trajne snimke. Zaslužio je on nagrade od ovog naroda. Imam sreću da posedujem singlove i LP ploče Jordanove. Kad me obuzme neka seta, poželim da čujem po neku pesmu, koju je samo on mogao da iznese, onom svojom dušom. Počivajte i miru i slavi dragi Jordane Nikoliću.🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA