Vreme čitanja: oko 3 min.

Sećanje na Raleta Ćajića: Poeta, kompozitor i pevač sa viškom emocija

J. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ratko Rale Ćajić preminuo je 4. novembra 2008. godine

  • 1
Muzička apoteka Ratko Rale Ćajić Foto: Promo

"Uskoro će jesen, ponovo će kiše,

još me peku suze na tvom licu,

još za tobom, draga, ovo srce diše,

zašto ode ti, moja ljubavi.

Plakala si s kišama septembra,

plava ženo ljubav si mi bila,

osta buket belih hrizantema,

trag od jeseni, tužne ljubavi.

Život si mi bila, život sam ti dao,

uvelo je cveće naših snova,

svu ljubav na svetu za te ja sam krao,

zašo ode ti, moja ljubavi.

Sećanje na tebe i na tužnu jesen,

vraćaju mi vetrovi i tuga,

kroz zamagljen prozor gledam druge srećne, kao nekad mi, moja ljubavi."

(Rale Ćajić)

"Plakala si s kišama septembra" je tipičan primer pesme koja nije hit, a uvek je potencijalna sentiš bomba, pesma sa snagom evergrina. I samo je pitanje dana kada će vaskrsnuti u originalnom izvođenju Raleta Ćajića i Mire Beširević iz 1982. godine ili u nekoj novoj obradi. Uostalom, takve su skoro sve pesme koje je komponovao, pisao ili pevao Rale Ćajić (1944 - 2008).

- Rale je otpevao i snimio moj najveći narodnjački hit "Nisi znala da te volim". Bilo je to 1975. godine kada sam povezao dva zabavnjaka (Miru Beširević i Raleta Ćajića) u jedan neponovljiv duet i narodnjak sa šlagerskim prizvukom. A pre toga su Mira i Rale snimali moje zabavnjake u solo varijanti - kaže Boris Bizetić.

Rale Ćajić je rođeni Šumadinac, iz Slavkovice kod Ljiga. Zasvirao je gitaru, u mladosti pevao i svirao zabavnjake. Sedamdesetih je počeo da piše i komponuje, a sve što je snimio na pločama ima jednu zajedničku nit - urbano i emotivno.

I baš kad je Boris Bizetić pisao i komponovao nezaboravne šlagere, Rale Ćajić je postao njegov udarni narodnjak. Snimio je Rale desetak singlova, solo i u duetu sa Mirom Beširević: "Nisi znala da te volim", "Sine, sine", "Ostale su u očima suze", "Ne laži me", "Ne dam srcu da ga pesma boli", "Sam sam opet u tuđni", "Za mene si cveće brala", "Ti me malo zaboravi"...

Snimio je Rale i ciklus solunskih i rodoljubivih pesama, snimio je i najveseliju pesmu ranjenog solunca:

"Oj, doktore, glava me bole!

Pipni dole, pipini gore,

pa da vidiš šta me bole,

moj doktore!

Moj doktore, srce me bole!

Od ljubavi nema leka,

ne pomaže apoteka,

moj doktore!"

Rale Ćajić je emotivac i šlageraš, i kad peva zabavnjake i kad peva narodnjake. To je pevač od viška emocija, markantnog i sugestivnog glasa. Raletove pesme i kad ne znate reči možete da zviždućete i "lalaišete".

Sa svojom suprugom Marijom Ćajić izgradio je ubitačan autorsko-duetski tandem. 1986. godine snimili su večiti hit "Nije lako druže moj", pobedničku pesmu Ilidžanslog festivala, najurbaniju posvetu gastarbajterskoj nostalgiji za kaljavim sokakom. Osamdesetih godina prošlog veka komponovali su desetime večitih hitova za najveće zvezde narodne muzike: "Ti ne ličiš ni na jednu", "Plačite sa mnom jesenje kiše" (Ljuba Aličić), "Učini bar jedan pogrešan korak", "Putuj, putuj srećo moja" (Halid Muslimović), "Dođi što pre" (Vesna Zmijanac), "Proklet da je ovaj źivot" (Bilja Jevtić), "Lepe oči zelene" (Aca Ilić), "Zagrli me i oprosti" (Goca Stojićević)...

- "Zagrli me i oprosti" je prva od mojih pesama iz 20. veka koja je vaskrsla u 21. veku. Beskrajno sam zahvalna Raletu Ćajiću i na stihovima i na melodiji. U stvari, ja sam poručila tu pesmu od Raleta. Slušajući jednu staru pesmu na albanskom, zavolela sam taj sedmoosminski ritam i poželela da snimim nešto slično. Raletu nije trebalo mnogo: preda mnom je u trenutku inspiracije ispevao pesmu - kaže legendarna Goca Stojićević.

Ratko Rale Ćajić preminuo je 4. novembra 2008.

(Goran Milošević)

Video: MUZIČKA APOTEKA: Goca Stojićević, od devojčurka do legende

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran s

    30. april 2024 | 01:06

    Neponovljivo. Cesto slusam njihove pesme: Eminu,Pogledaj me, Nije lako druze moj it'd. LEPA STARA MUZIKA I VREMENA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA