Vreme čitanja: oko 3 min.

Milanče Radosavljević, 50 godina od prve singlice: "Već 25 godina odbijam da snimim novu ploču"

J. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

1975. godine Milanče Radosavljević je snimio svoju prvu ploču sa dve pesme maestra Ace Stepića.

  • 2
Milanče Radosavljević - Muzička Apoteka Foto: Promo

"Život nas je rastavio draga

kad smo istoj nadali se sreći,

gledao sam suze sina svoga

kad ni zbogom nije znao reći.

Pozdravi draga sina,

miluj mu kosu u noći,

piši mi da li pita za mene

i da l' će skoro u školu poći.

Sećaću se uvek onog dana

kada nas je sudba rastavila,

morao sam daleko da odem

i ostavim i dragu i sina.

Vratiću se samo da ga vidim,

čekaću ga u sokaku našem,

da ga pitam da li me se seća,

da od bola i od sreće plačem."

(Aca Stepić - Branislav Cvetinović Laki)

1975. godine Milanče Radosavljević je snimio svoju prvu ploču sa dve pesme maestra Ace Stepića.

- Aca Stepić je moj prvi kompozitor. Sa Acom sam otvorio sezonu pesama o sinu i alimentaciji. Doduše, probao sam i pre Ace da snimim ploču i malo je falilo da za sva vremena dignem ruke od diskografije. I tada je bllo mnogo pohlepnih kompozitora i menadžera. Svašta su mi tražili, govorili da prodam kola, traktor, zemlju i uložim u ploču. Jedino mi ženu nisu tražili, valjda sam bio mlad pa nisu smeli - kaže legendarni Milanče.

- Aca Stepić je bio takav gospodin da bi bilo neumesno pominjati neke pare uz njegovo ime. Sećam se, dolazio je da me čuje u jednoj kafani u Železniku u kojoj sam pevao i odjedno svirao harmoniku. Svideo mu se taj moj način pevanja i taj moj promukao glas.

Od 1975. do 1977. godine Milanče je snimio tri singl ploče, šest pesama u saradnji sa Acom Stepićem: "Pozdravi draga sina", "Ti ode zauvek", "Za ljubav sam mladost dao", "Kako je, tako je", "Ako drugog voliš, ne pitaj za mene", "Plakale su plave oči za očima crne boje".

- Kako godine prolaze, sve više se traže te moje prve snimljene pesme. Nema mog nastupa bez pesme "Za ljubav sam mladost dao". Kad je pevam, obično kažem publici: "Dajte i vi mladost za ljubav, pare se potroše."

Skoro sve što je snimio posle prve tri singlice Milanče je samom sebi komponovao. Ipak, i posle pola veka, Milančetovi prvi snimci i "diskografski siročići" zvuče kao trajni radio snimci.

- Prvu pesmu, kao prvu rakiju, teško popijem. Kad postignem radnu temperaturu, sve je lakše. Nije lako ni snimati u studiju ni pevati pred publikom onako baš iz rukava, bez ikakve pripreme.

- Moja prva ploča, prva radost mog muzičkog života. Prvi kompozitor koji mi je pružio ruku bio je gospodin Aca Stepić. Prepoznao je moju muzikalnost i poverovao u moj način pevanja. A kad se pojavio moj diskografski prvenac, moji roditelji su bili srećmiji od mene. Ne znam da li su više ljubili moju prvu ploču ili mene.

Milančetova popularnost je stalno u usponu, Milanče je zvezda koja se teško pali i još teže gasi.

- Moja kafanska polularnost polazi još od dogovora sa vlasnikom. Uvek dolazim makar sat vremena pre nastupa i kod mene je ugovoreno svetinja, sem u dva-tri slučaja kada sam bio mnogo bolestan. Svestan sam da publika računa na mene. Nikad neću zaboraviti taj peh sa početka karijere: jedan moj veoma dobar prijatelj je pokupio celu porodicu, poveo čak i taštu, a ja to veče nisam bio... Više mi se nije pružila prilika da taj prijatelj dođe.

- Ja se svako veče dokazujem pred publikom, narocito na svadbi i u kafani. Možda bih i lošije pevao da sam megazvezda, pa da pevam samo na velikim koncertima. Ja vučem sa sobom svoju publiku, trudim se da svakom ispunim želju pa i onda kad mi ne ide. I nikad isto ne pevam, nekad sam odmorniji, nekad bolje pevam, nekad lošije. Ali publika mi sve prašta, jer svakoga gledam u zenice.

I kad ga izda glas, ljudi ga zovu da im svojim prisustvom uveliča veselje. Kažu, ne moraš ništa da pevaš, dođi samo da te gledamo, da nam praviš društvo. Od toga nema dalje!

- Još mi samo fali da u devetoj deceniji života snimim novu ploču. Već 25 godina odbijam da snimim poslednju ploču, jer poslednja će biti ona nadgrobna.

(Goran Milošević)

Video: Čeda Marković gost Muzičke apoteke: Njemu ne treba ni mikrofon, ni orkestar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA