"Priča o nama", lepo otpevana priča i lepo ispričana pesma: Male tajne velikih majstora

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Vrhunac karijere Angela Dimova

"Ovo je priča o nama" iz 1983. godine je vrhunac karijere Angela Dimova, najvećeg dvojkaša među Makedoncima.

Angel je, zbilja, dobio retku priliku da otpeva jednu lepu priču i da ispriča jednu lepu pesmu.

- Tu pesmu je komponovao Novica Urošević, i to baš kad je bio na vrhuncu svojih stvaralačkih moći. Bila je to prva, na moju žalost i moja poslednja i jedina saradnja sa velikim Ujka Noletom. Ko zna gde bi mi kraj bio da smo snimili još neki album. Kad sam ga posledji put video rekao mi je da u posebnoj fioci čuva pesme samo za mene - priča narodnjački klasik Angel Dimov.

- Dobro se sećam svih detalja sa snimanja. Ja došao u studio, a Nole mi dade papir sa napisanom jednom strofom i refrenom. Upitah ga gde su ostale strofe, a on mi reče samo ti kreni. I dok sam vežbao prvu strofu i refren, Ujka Nole je dopisao drugu i treću strofu! Kad je završio pesmu, tražio je da je donesem onako šlagerski, sa recitovanjem pojedinih mesta.

Kada se 1983 . godine pojavio album produkcije Diskos sa vodećom pesmom "Ovo je priča o nama", i publika i kritičari su bili oduševljeni mladim Makedoncem. Ostavljao je utisak zrelog i vanserijskog pevača. Pevao je kao šlageraš sa gitarom, lako i visoko, sa retkom toplinom u glasu koja se nije gubila ni pri najvećim visinama.

"Ovo je priča o nama,

ovo je priča o njoj,

o ženi mog života,

o ljubavi nesrećnoj.

Sve je samo uspomena,

ja sam sada prošlost njena.

Čuvam njena pisma,

naše slike stare,

izbledela slova,

stare spomenare.

Imala je dušu,

znala je da voli,

ja živim život bez života,

kako da prebolim.

Dala mi nadu u život,

hteli smo nekud na jug,

za mene ona beše

i ljubav, žena i drug.

Reče samo kraj je svemu,

morala je da se vtati njemu.

Ponekad sretnem je samo

sa sinom prođe kroz grad,

za njima gledam dugo

i žalim što nisam mlad.

Još je lepa, još se smeši,

hoće mene da uteši."

(Novica Urošević - R. Stokić)

- Gitaru sviruckam još od osnovne škole. Sa drugarima iz mog rodnog mesta skidao sam Bitlse i neke domaće zabavnjake. Kad sam došao u Beograd na kaljenje na Ibarskoj magistrali, pevao sam narodnjake i istovremeno svirao gitaru. Kad god je zafalio gitarista - ja sam bio tu.

- "Ovo je priča o nama" baš mi je dobro legla i uz gitaru. Sećam se, gazdama kafana se to mnogo svidelo, pevao sam i svirao, radio sam dva posla za jednu platu. A bivalo je i da mi ponude jedan posao za dve plate u dva restorana.

Snimao je Angel i pre i posle "Priče o nama", ali je baš sa ovom pesmom zakucao svoje ime u samom vrhu najboljih jugoslovenskih narodnjaka.

- To vreme i uspomenu na to vreme čuva i pesma "Ovo je priča o nama". To vreme i tu uspomenu me može niko da mi uzme. Svaki pevač ima neki svoj vrhunac. I ja sam imao svojih pet munuta, taman toliko koliko traje "Priča o nama".

(Goran Milošević)

Video: Milioner Branko Babić "okitio" Nadeždu bogato: Pevala mu na slavlju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA