≫ 

Poznate ličnosti Srbije koje su promenile veru: Neki su napustili islam, a neki prešli u isti!

Veliki broj srpskih javnih ličnosti i estradnih zvezda menjao je svoju veru iz raznih razloga i ubeđanja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvek nagađa da su to uradili

  • 48

Menjanje vere posebno na Balkanu nikada se nije gledalo previše balgonaklono, bilo da je to stvar nečijeg ličnog ubeđenja, povratak korenima, trend ili pronalaženje duhovonog mira. Šta je to što utiče na takvu odluku do kraja neće nikada biti jasno, ali to kod običnih ljudi ne izaziva određene komentare niti uzbuđenja, osim kad su u pitanju javne ličnosti koje se bave javnim poslom ili su u pitanju estradne zvezde.

Zašto pravoslavci STOJE U CRKVAMA za razliku od rimokatolika koji sede? (FOTO)

Ovo su poznati koji su promenili veru!

Prelazak na novu religiju u svetu, posebno u SAD i nije neka vest za medije, za razliku od nas gde je prelazak na novu veru nekih od javnih ličnosti ustalasao medijsku scenu.

Veliki broj srpskih javnih ličnosti i estradnih zvezda menjao je svoju veru iz raznih razloga i ubeđenja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvek nagađa da su to uradili.

Foto: Telegraf

Jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pevač Sinan Sakić i njegova supruga Sabina. Oni su sebe pronašli kod indijskog duhovnog vođe Sai Babe od koga su naučili da su slava i bogatstvo samo prolazne stvari, ali i uverili se u brojna čuda.

Sinan je svoj iskorak ka tome napravio 1996. kada je posetio Indiju, nakon što je njegov najmlađi sin Alen zadobio teške opekotine, a kasnije je uvek isticao da za njegovo izlečenje može zahvaliti i boravku u hramu Sai Babe. Sinan je često isticao da je u budizmu pronašao ono što najviše volim i da svakim danom radim na duhovnom uzrastanju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Putem budizma krenuo je i rok pevač Srđan Gojković Gile, pevač "Električnog orgazma". On je otkrio budizam pre pet godina kada je kako kaže osetio " unutrašnji mir". Prema njegovim rečima koje je često isticao u medijima u hrišćanstvu nije pronašao odgovore na pitanja koja su ga mučila, kao i da je prolazeći kroz težak period bio veoma frustiran životom. Prelaskom u budizam prema njegovim rečima u svakodnevnom životu se promenilo mnogo toga i da svoj um uči da ne ide u stranputice i ćorsokake i da ne vidi iskrivljene stvari, nego da ih vidi onakvima kakve one zaista jesu.

YouTube/MELOS MARKETING

Na estradi najspominjanija ličnost koja je čak dva puta navodno menjala veru bio je pokojni folk pevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Foto: Instagram/dunyailich

Najviše bure svakako pri prelasku iz hrišćanstva u islam izazvala je pevačica Dunja Ilić, koja je to učinila 2012. Dunja je tad čvrsto rešila da promeni svoj način života, pobegne od poroka i lažnih prijatelja, i odlučila da promeni veru i mesto stanovanja.

O islamu nije želela mnogo da priča, osim što je rekla da je islam najbolja odluka koju je donela u životu. Mnogi su tvrdili da je to uradila iz ljubavi i kako bi se rešila poroka, dok je ona s druge strane govorila da je u islamu prepoznala lepotu koju nije našla u pravoslavlju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Režiser Emir Kusturica se krštenjem u manastiru Savina, s krštenim imenom Nemanja, vratio pradedovskoj veri.

– Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasleđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom – poverio se svojevremeno francuskom „Figaru“.

Foto: Medija centar Beograd

Poznati srpski ekonomista Mahmud Bušatlija, koji je rođen u Sarajevu promenio je ime sa 68 godina u Stanko Crnojević i vratio se pravoslavlju, veri svojih predaka.

On je kada se poveo razgovor na tu temu rekao da dobrim delom iz profesionalnih razloga ne može da napusti originalno ime pod kojim deluje već 45 godina.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. septembar 2017 | 07:24

    Sve je to dzabe. Moze svako da veruje u šta hoće i da interpretira svoju verziju vere. Vazno je biti dobar čovek. Neki veruju u vanzemaljce. I šta sad? Religije su zatupljivanje naroda. Niko ništa ne zna, a svi su spremni da ubiju za ono u šta ih je neko ubedio da je prava vera.

  • Дадо РС Данило

    16. septembar 2017 | 19:35

    Кустурица је за њих све тата!Интелектуално и морално!Знају то они што требају,зато им толико смета,зато га мрзе.

  • Kure

    16. septembar 2017 | 19:18

    Bog je jedan...ne zaboravite to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA