"Zbogom, dragi dobri druže..." Brojne kolege na komemoraciji Predragu Ejdusu evocirale uspomene na slavnog glumca (VIDEO) (FOTO)

Ejdus je imao bogatu glumačku karijeru, a njegove uloge pamtiće se dugo

  • 0

Komemoracija glumcu Predragu Ejdusu održana je danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a broje kolege i poštovaoci njegovog rada došle su da upute velikom glumcu poslednje zbogom.

Tika Stanić emotivno o Predragu Ejdusu: Bio je aristokrata, veliki džentlmen, grandiozan glumac i moj stariji brat (VIDEO)

Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra 2018. godine/ Foto: Nikola Tomić

Dok su Predragove kolege evocirale uspomene na legendarnog glumca, na videobimu su se smenjivale njegove najzapaženije uloge, poput Kir Janje koju je na ovoj sceni igrao čak 25 godina.

Komemoracija Predragu Ejdusu, Foto: Nikola Tomić

Seka Sablić, Foto: Nikola Tomić
Dragan Vujić Vujke, Foto: Nikola Tomić
Tamara Krcunović, Foto: Nikola Tomić

Brojne kolege Predraga Ejdusa okupile su se na komemoraciji slavnog glumca, Foto: Nikola Tomić
Petar Benčina, Foto: Nikola Tomić
Glumici na komemoraciji Predraga Ejdusa, Foto: Nikola Tomić

Irfan Mensur, Foto: Nikola Tomić
Dragan Mićanović, Foto: Nikola Tomić

Dejan Savić je zamolio sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast jednom od najvećih glumaca Narodnog pozorišta, a onda ih je podsetio na njegovu bogatu glumačku karijeru:

- Toliko je stvari koliko ne može rečima da se opiše o peci Ejdusu. Toliko je posvećenosti, privrženosti i ljubavi prema svome poslu. Ne može da se napiše i prepričaju naši razgovori zatim ta ogromna energija, ta originalnost... U 27 predstava on u svakoj poseban i svoj. Ne može se opisati ni privrženost i ljubav prema mladim umetnicima koje je učio na daksama koje život znače. Ne može da stane i njegovo šire promišljanje umetnosti i kulture. Puno je tih neizrecivo pametnih opservacija i reči koje mi je uputio i koje ću zauvek pamtiti. Narodno pozorište će naći načina da se ime Pece Ejdusa insitualizuje. Za nas će on uvek ostati u sećanju ali njegovo ime mora da zauvek ostane zapisano u istoriju pozorišne umetnost.

Foto: Nikola Tomić

Mladi glumci su nabrojali više od dvesta uloga koje je glumac odigrao u Narodnom pozorištu.

Stefan Buzurović/ Foto: Nikola Tomić
Ljiljana Blagojević/ Foto: Nikola Tomić
Seka Sablić/ Foto: Nikola Tomić
Goran Marković/ Foto: Nikola Tomić
Knjiga žalosti u Narodnom pozorištu/ Foto: Nikola Tomić

- Voljen i cenjen od kolega, studenata, publike... Bio je nezamenljiv i moj čest partner. Živeo je normalan život, punim plućima. Svojom ličnošću i paletom svojih uloga se uspešno odupirao bolesti koja ga je napadala. Imao je uloge skoro do kraja života, ali ga je smrt uzela. Dragi Peđa, pamtićemo te zauvek. Zbogom moj dragi dobri druže i neka ti je slava - oprostila se od slavnog glumca Ceca Bojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA