Željko Joksimović u opuštenom razgovoru za Telegraf: "Dva sveta" su novogodišnji paketići za odrasle, razmišljam da delimo i poklone (VIDEO)

Joksimović priprema i dečiju verziju novogodišnjih koncerata za decu pod istim nazivom "Dva sveta"

  • 0

Kantautora Željka Joksimovića, u susret sada već tradicionalnim novogodišnjim koncertima koje ima širom regiona pod nazivom "Dva sveta", posetili smo u njegovom studiju u Beogradu.

Joksimović je u stilu pravog domaćina ugostio našu ekipu i tom prilikom otkrio nam je detalje serije novih koncerata. Željko otkriva ko je među prvima saznao da sprema projekat "Dva sveta" koji izvodi već treću sezonu, te o kakvim poklonima za svoje goste na koncertu razmišlja, ali i da li bi sa svojom decom zapevao na sceni.

Željka Joksimovića smo posetili u njegovom studiju, Foto: Milena Đordević
  • Kada smo pre nekih tri godine prvi put pričali o koncertu "Dva sveta", rekao si mi da bi želeo da ti to postne tradicija. Kako si uspeo da održiš kontinuitet i da li je teško u Srbiji napraviti nešto što valja i traje godinama?

- Ja sam nekako planirao, čak sam tada bio sa Čolom u avionu i rekao sam mu da spremam tu prvu sezonu, kaže on meni "to svaki izvođač treba sebi da priušti jednom u karijeri".  Ja sam onda razmišljao "jednom u karijeri"...pa dobro, neka bude jednom u karijeri. Prosto, publika je bila ta koja je rekla "ovo nam se baš dopada", ili smo mi to izveli na specifičan način, ili je baš ta muzička eklektika bila to nešto što je zakačilo publiku da voli taj projekat. Da smo toliko stvari promenili u nekom pozitivnom smislu u nešto nije moglo da bude u nekom revijskom džez i sving aranžmanu, da je to postalo nešto zanimljivo i nešto novo. Tako da, evo, već treća sezona se sprema, radimo svakodnevno. Menjali smo taj repertoar koji obrađujemo, a da nisu moje kompozicije, njega smo kompletno promenili. Ove godine smo ubacili veliki deo tog dela programa kompozicije Zorana Simjanovića koji je dosta, odnosno čak i najviše od svih domaćih autora bio zastupljen kod nas, a i u staroj bivšoj Jugoslaviji, kao kompozitor filmske muzike. Kao čovek koji je svirao u siluetama, kao čovek koji je napravio - ni sami niste svesni koliko toga plodonosnog, dobrog, što će ostati, i ka tom tragu i mi kao autori, i kao izvođači dan danas idemo. Tako da je to lepa stvar koju smo spojili sa ovom sezonom "Dva sveta".

Željkov koncert "Dva sveta" Foto: ATA Images
  • Maločas si rekao da ti je Čola rekao da svaki izvođač treba da pripremi tako nešto. Koga bi ti uključio u projekat "Dva sveta" da možeš, od svojih kolega? Kako bi napravio neki kolažni novogodišnji program u svom stilu?

- Pa, šta znam... Ne znam. Nisam razmišljao o tome. Baš si me sada zatekao! Ja, nekako, čini mi se, kada pripremam to da pevam, nekako kao da mi je neko rekao kako ću. Jer, te pesme se pevaju drugačije. Drugačiji su ukrasi. I baš sada razgovaram sa mojim muzičarima, kažem da to svakako mora da zvuči kao sedamdesete... U tom slučaju "Dva sveta" rane sedamdesete, kada se stilski drugačije pevalo. I onda kao da mi je neko objasnio, ili sam ja u stvari odrastao uz tu muziku pa mi je to onako familijarno sa mojim razmišljanjem i sa mojom interpretacijom. Tako da na kraju, kada se sve to spoji, bude simpatično.

Željko Joksimović/ Foto: Milena Đordević
  • U jednom TV šou programu, kada si bio član žirija pomenuo si jednom kandidatu da malo čudno muškaraci reaguju na muškarce koji zaigraju na koncertu. Ti si na Tašmajdanu zaigrao, pa da li ćeš i ovaj put igrati na sceni?

- Zaigrao sam kolce! (smeh) Kolo znam da igram, ovo ostalo ne znam. Nikad nisam, znam taj foks kad se pleše, to sam naučio još u osmom razredu. Ali ovo nešto koreografski, nekako... Otkud znam, nisam ni probao. Možda nešto malo, kad se ljuljaš uz sving, onda te sving nosi. Meni baš kad je bila prva sezona, kažu "pa ti se baš dobro krećeš". Ja se ne krećem ljudi, nisam svestan - ako te nosi sving, nosi te.

Željko Joksimović, Foto: Milena Đordević
  • S obzirom da sada imaš porodicu, devojčice su porasle, Kosta je već veliki... Da li razmišljaš da napraviš neku varijantu "Dva sveta" novogodišnjih, ali dečijih pesama? S obzirom da tako nešto godinama već nemamo ni na jednoj našoj televiziji kada su takve prilike u pitanju?

- Odlično ti je pitanje. Ja sam i za ovu godinu pripremio "Dva sveta" za decu. Samo što nismo stigli da to realizujemo. Taj projekat je spreman. I kao da ti je neko rekao ili si možda malo vidovit, dečače. Baš ti hvala na tom pitanju. Nekako ta "Dva sveta" u decembru dođu kao novogodišnji paketić. A ovo ti je "Dva sveta" za odrasle, to su ti paketići za odrasle. Jedino što ne delimo paketiće, a mogu da razmislim i o tome da se na tim novogodišnjim koncertima dele paketići za odrasle. E, sad, šta bi to moglo da bude, očekujem predloge od vas.

Željko Joksimović/ Foto: Milena Đordević
  • Pa jedna tvoja koleginica sa kojom imaš duet je delila čokolade za odrasle na promociji albuma, znači da i ti možeš da napraviš neki zanimljiv spoj?

- Eto, razmislićemo o tome. Ja sam otvoren za predloge.

  • Hajde da se vratimo na "Dva sveta za decu". Da li bi nekog od svoje dece koja pokazuju muzički talenat uključio u projekat i pustio na scenu da zajedno sa tobom otpeva neku dečiju pesmu?
Željko ne krije da bi voleo da na sceni zapeva sa naslednicima, Foto: Nikola Tomić

- Apsolutno. Ukoliko oni to žele. Ja sam tu da ni na šta ne teram. Nego da budem taj koji podstiče na nešto. Dam ideju, pokušam da te podstaknem, ne mora to da bude muzika, nego ono za šta si predodređen, za šta imaš talenta, za šta imaš dara. Ono u čemu se ti dobro osećaš. E, ja to mogu samo da stimulišem. Da stimulišem, da pratim kako se sve to razvija.

  • Na predhodnim koncertima na neki način Jovana je glumila sa tobom, da li će i ovoga puta to uraditi?

- Ne smem da ti kažem!

Željko Joksimović, Foto: Milena Đordević
  • Zašto?

- Tajna.

  • Pa šta nije tajna? Dobro, onda, ko je gost na koncertu?

- Ja obično ne najavljujem goste, ali Sandra Raduljko koja radi sa mnom u mom timu, ona je rekla "moramo da kažemo sve pesme i sve goste". Ja sam joj rekao da ja nikada nisam koristio svoje goste da bih privlačio ljude na moje koncerte. I jedan od gostiju biće Ismeta Dervoz i otpevaćemo pesmu "Pesmo moja" i to ste videli već u reklami koja se vrti... Ismeta Dervoz će na moju veliku radost izvesti kompoziciju sa mnom "Zemljo moja"...

  • I za kraj našeg razgovora, s obzirom da su ti se na koncertu na Tašu pojavili drugari iz gimnazije, koga bi ovoga puta voleo da vidiš u prvom redu, a da se dugo godina nisi video sa tim nekim?
Joksimovićevi drugari iz Gimnazije su uvek u prvom redu, Foto: Marko Jovanović

- Moram da razmislim. Ali sve drage ljude. Moji gimnazijalci su na skoro svim mojim većim koncertima. To je jedna ekipa ljudi koja daje veliku snagu. Mi smo na Vajberu, imamo jednu ogromnu grupu, i čini mi se da smo više aktivni sada nego pre dvadeset, dvadeset pet godina. I jako mi je drago što to postoji. Pa, eto, koga bih voleo da vidim u prvom redu? Svakog meni dragog.

Kako je izgledao razovor sa Željkom pogledajte u videu na početku teksta!

(Marko Pantić, m.pantic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA