≫ 

"Dao sam zadnji atom snage, želim da se ljudima vrati osećaj patriotizma!" Laza Ristovski pred veliku premijeru iskreno o ostvarenju "Kralj Petar I" (VIDEO)

- Nekako sam se ispraznio, ali to u isto vreme govori da smo dobro uradili ovaj posao, jer kad čovek ima to osećanje znači da je dao sve od sebe, a to mora da se vidi u tom poslu koji smo napravili - rekao je glumac

  • 3

Premijera filma "Kralj Petar Prvi"  reditelja Petra Ristovskog, producenta i glavnog glumca Lazara Ristovskog biće premijerno prikazan 5. decembra.

  • Glumac Lazar Ristovski podelio je sa nama utiske i očekivanja pred veliku premijeru.

- Ja sam navikao, to je moj posao koji radim već dugo godina, ali ovaj projekat je različit od svega onoga što sam do sada radio, po svom obimu, po velčini, po temi, po tome što je moj sin reditelj, što sam ja producent, što je to projetak koji u Srbiji do sada nije rađen, ali moje zadovoljstvo je veliko. Bavimo se temom koja srpska kinematografija ne može mnogo da se pohvali, na tu temu nema filmova. Osvetljavamo najblistaviji deo srpske istorije, a to je Prvi svetski rat i povlačenje srpske vojske i naroda preko albanskih planina, a to je nešto čime se ni jedan film do sada nije bavio.

Lazar Ristovski, Foto: Milena Đorđević
  • Kakva emocija je potrebna da se iznesu tako jaki istorijski momenti?

- Potrebna je emocija, ne treba tu mnogo priprema, mi smo imali snimanja na autentičnim mestima, na Krfu, gde se srpska vojska stvarno iskrcavala i nažalost snimali smo na mestu gde su srpski vojnici sahranjivani u Plavu grobnicu, u more i kad ste na tim autentičnim pozicijama tamo ne treba vam mnogo da pustite suzu ili da se stvarno na neki način osetite ponosno, uzvišeno i mnogo tužno. Tako da nema razloga za neko veštačko buđenje emocija, one su same po sebi dolazile.

  • U Novom Sadu je nakon 73 godine od najave podignut spomenik Kralju Petru Prvom. Zbog čega na desetine godina čekamo da se neki bitni istorisjki događaji dogode, samim tim i na film o Kralju Petru Prvom? Zbog čega toliko dugo?

- Razlozi su mnogostruki, ja lično mislim, možda neće zvučati lepo to što ću reći, ali to je da srpski narod sebe ne poštuje dovoljno, jer da poštujemo mi bismo taj spomnenik napravili mnogo ranije. Stalno smo se vadili na to: "Za vreme komunizma nije moglo, komunisti nisu dali..." Prošlo je vreme komunizma odavno, pa taj spomenik nije napravljen. Mislim da je uzrok tome nepoštovanje istorije, samim tim i sebe, a onaj ko ne poštuje sebe, ne poštuje ni druge i onda se ne možemo čuditi kada nas ne poštuju drugi.

Foto: Nikola Tomić
  • A kad je film u pitanj?

- Pa to je ista stvar i film je spomenik kulture, a razlog je, i u pakovanju filma i u budžetima. To su filmovi koji su visokobudžetni. teško je skupiti para za takvu vrstu filma, ali eto ja sam imao pomoć države jednim delom, jednim delom sponzora mojih, jedan deo para sam dao lično, tako da je budžet negde oko 2 miliona, što je za srpski film dosta.

  • Bili su komentari da ste novac za realizaciju tog filma dobili jer ste podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako to komentarišete?

- Mislim da je potpuno logično da kada se pravi jedan film na ovakvu temu da država stane iza tog filma. Država je stala jednim delom, drugim delom sam stao ja i rizikovao svoje pare. Mislim da je potpuno logično što su u vreme komunizma pravljeni veliki spektakli Neretva, Sutjeska, kad bi oni mogli da budu snimljeni da nije bilo države? Uostalom, država pomaže i sve druge projekte, ja sam dobio pare na konkursku filmskog centra.

  • Koliko je film značajan za nacionalno osvešćavanje mladih i da li ste razmišljali o tome da se uvede besplatno prikazivanje u školama?

- Film kao najkompleksnija vizuelna umetnost samim tim ima i najveći uticaj na današnju omladinu, jer današnja omladina je vezana za to što se zove "vizuelno" , i od društvenih mreža, platformi, raznih profila, tako da je film uvek bio korišćen i u propagandne svrhe kao jedno najmoćnije sredstvo još za vreme Drugog svetskog rata. Mislim da će omladina iz ovog našeg filma imati mnogo šta da nauči i možda da joj se vrati neka vrsta osećanja patriotskog koja joj sigurno nedostaje. Ali mislim da će ovaj film raditi i na drugim planovima, na tom umetničkom planu i mislim da je moj sin Petar koji pripada toj mlađoj generaciji uspeo da napravi vizuelno vrlo atraktivan film.

  • Kada smo razgovarali sa vašim sinom koji je nedavno bio naš gost pitali smo ga: "Šta kažeš na to što se tata povlači i što mu je ovo poslednja uloga?" On je rekao: "On je to rekao ne znam koliko puta, pa se opet vratio". Nije shvatio to za ozbiljno?

- Pa nisam ja to mnogo puta govorio, ali ovoga puta sam dao zadnje atome snage, i kao producent i kao glumac. Nekako sam se ispraznio, ali to u isto vreme govori da smo dobro uradili ovaj posao, jer kad čovek ima to osećanje znači da je dao sve od sebe, a to mora da se vidi u tom poslu koji smo napravili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fizioterapeut

    5. decembar 2018 | 18:58

    ...kažite mi da se šali...

  • dusan

    5. decembar 2018 | 18:41

    preuvelican lik i delo.mnogo iz njegove istorije nije ni poznato ovom narodu, a trebalo bi biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA