≫ 

Tomu i Novicu zna cela Jugoslavija, ali postoji i treći brat kog vidite prvi put: Ovo je njegova emotivna priča (FOTO)

- Kad se pročulo da mi je rođeni brat, sve je išlo lakše - rekao je Ivan

  • 3

Toma Zdravković, Foto: Youtube/Tomislav - Toma Zdravković

Legendarni pevač Toma Zdravković bio je, ali i ostao najpoznatiji član porodice Zdravković. Tomin brat Novica Zdravković takođe je javnosti poznat kao pevač, ali retko ko zna njihovog brata Ivana Zdravkovića.

Ivan je u devetoj deceniji života, živi u Pančevu, nekada je bio službenik jugoslovenske carne, a odavno je u penziji.

Na Fesbuk stranici "Praštanje uspeha" sa Ivanom Zdravkovićem objavljena je Ivanova ispovest pod nazivom "Moj brat - Toma Zdravković".

Novica Zdravković, Foto: Promo

Pročitajte kompletan intervju:

Kako ste vi odrastali? Poznato je da je Toma rođen u Pečenjevcu, mestu nadomak Leskovca.

- Tačno je to. Porodica Zdravković je iz sela Pečenjevca kod Leskovca. Bili smo siromašna porodica. Bilo nas je petoro dece. Četiri brata i sestra. Posle Drugog svetskog rata baš je bilo teško. On je osnovnu školu završio u rodnom selu. Potom je otišao u Leskovac, gde je upisao, tada se to zvala, Realna gimnazija.

A, kako je sve počelo s muzikom?

- U to vreme, deca, kao što smo mi bili, odlazili smo na Hisar, brdo iznad grada. Postojala je kafana, u sklopu hotela Dubočica, u kojoj su gostovali razni pevači. Tako je jednom stigla i pokojna Silvana Armenulić. Nju je pratio poznati orekstar, u to vreme, a šef je bio čuveni Šerbo iz Sarajeva. Tamo smo visili i u tim odlascima nalazili smo jedinu razonodu. Zapravo, mi smo sedeli na klupama, pored te kafane. Toma je imao 15-16 godina i stvarno ne znam odakle to njemu,ali, stalno je nešto pevušio, a pesmu koju čuje, još ako mu se dopadne, bez problema je učio napamet i znao tačno da je otpeva.

Njega su taj Šerbo, šef orkestra, i Silvana čuli kako peva. Zar ne? Da li je tačno, da su Tomu kao dečaka, njegovi drugari iz Pečenjevca i Leskovca zvali Kuca?

- Jeste. Tačno je to.

Da li je bio dobar brat? Konkretno, prema vama?

-Mi smo jedno vreme živeli zajedno u Beogradu. Bilo je to dobro vreme, ali, i tada nije bilo lako da se čovek zaposli. Ja sam dobio posao na železnici, kao carinik, samo zahvaljujući Tomi. Kad se pročulo da mi je rođeni brat, sve je išlo lakše.

Rekli ste mi ranije, ima jedan detalj koji je posebno obeležio vaš život?

-Jednom prilikom, predsednik našeg sindikata mi kaže: Ivane, dovedi Tomu da nam peva tokom naše svečanosti i bićeš dobro nagrađen. Kažem to Tomi i naravno, dođe on, peva. Sutra, kažu meni u preduzeću-Ivane, izvoli ključeve od stana. Tako je to bilo.

VIDEO: Bjela snima film o Tomi Zdravkoviću?

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    3. januar 2019 | 17:03

    Toma je rodjen u Aleksincu. Ne znam više kako i zašto, ali je tu rodjen. Inače su iz Pecenjevca.

  • Plavi safir

    5. januar 2019 | 20:33

    Ma ne ....u Vranju...a moguce i Pirotu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA