≫ 

Muzička apoteka: Sećanje na Stanišu Stošića (VIDEO)

Pred vama je još jedna Muzička apoteka radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 2

- Svaki umetnik, pa i pevač narodne muzike, treba da ostane u granicama svoga zavičaja - izjavio je Staniša u Muzičkoj apoteci. I baš kao što je "rasni" Vranjanac Bora Stanković opisao svoj zavičaj, tako ga je ovaj "rasni tatko za južnu prugu" opevao. Kao retko muzikalan čovek, svirao je violinu, bio solista u horu; prvo položio audiciju za radio pevača pa tek onda ušao u nemirne vode diskografije.

Evo kako zvuči legendarna pesma "Na Uskrs sam se rodila" sa njegovog prvenca iz 1966. Pesma je nazvana "Đurđeno mome".

Za muzičke gurmane, koji bi da pobegnu od masovnog ukusa, izbunario sam pesmu "Ne kiti se plavim cvećem" autora Buce Jovanovića. Buca i Staniša su dva stila, ali zbog uzajmnog poštovanja snimili su makar jednu ploču.

Preporučujem vam još jednu zaboravljenu "dvojčicu" - Srce si mi ranila strelom oka svog, kompozitora Mije Krnjevća i pesnika Pante Radivojevića iz 1970.

I najobičnije rime i svakodnevni tekstovi ne moraju zvučati banalno ako se intonativno otpevaju i savršeno dikcijski donesu. Kao skica za portret, još jedna pesma iz dvojkaškog opusa Staniše Stošića nosi naslov "Dok muzika negde svira", autora Miće Milosavljevića.

Stanišu su pratili i pripremali vrhunski aranžeri i korepetitori. Izdvojio bih Dragana Kneževića koji mu je govorio: "U tvojim grudima duvaju silne bure i okeani i zato te je teško pratiti." Sledi još jedna antologijska - "Zaplela se kosa devojačka", autora Ilije Gavrilovića Džonija.

A sad prelazimo na legendarnu Vranjanku, kompozitora Dragana Tokovića, koju je "Staniške" pevao nebrojano puta, ali svaki put drugačije, i sa još većim žarom. Toliko nas omađija unošenjem u pesmu, da malo ko primeti kada iz punog glasa pređe u falset. U ciklusu onarođenih vranjanskih pesama, stižemo i do "Dimitrijo, sine Mitre". Inače, zna se autor ove pesme, to je Stana Karaminga.

Kada čujete pesme "Stani, stani zoro" i "Zbog tebe mome ubava", pomislićete da su to izvorne pesme iz Vranja Bore Stankovića. Međutim, obe su komponovane u drugoj polovini 20. veka. Prvu je komponovao Radoslav Graić 1973. a drugu Milutin Popović Zahar 1982.

Staniša se preselio u večnost pre 11 godina, očajan zbog tretmana narodne muzike u "rijaliti" Srbiji. Nikad neću zaboraviti njegove reči u mikrofon Muzičke apoteke:"Ja, Srbin, Vranjanac, osećam se kao nacionalna manjina slušajući šta se emituje na beogradskim radio stanicama. Eeej, moj Goranče, došlo vreme da se u Srbiji borimo za očuvanje i zaštitu srpske narodne muzike!?" Za sam kraj, poslušajte jedan narodnjački šlager "Nema više nje" uz maestralnu svirku ansambla Zorana Pejkovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goga

    7. april 2019 | 08:32

    Hvala Telegrafu za ovu rubriku, prelepo izlaganje Goranče

  • Јелена

    7. april 2019 | 07:50

    Диван Станиша Стошић, а водитељ је ванвременски.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA