• 1

Kako je Vesna Zmijanac nakon izdavanja albuma "Svatovi" kolege prevarila za milione

Vesna Zmijanac je, kao vlasnica produkcije "Niki" objavila čuveni album "Svatovi", ali su se nakon toga pojavili problemi sa neisplaćivanjem autorskih prava saradnicima

  • 1

Privatna izdavačka kuća "Niki" u vlasništvu folk zvezde Vesne Zmijanac osnovana je početkom devedesetih godina i postojala je svega nekoliko meseci. Pod njenim okriljem objavljen je Vesnin album "Svatovi", što je bilo dovoljno za brojne malverzacije i tužbe pristigle od oštećenih saradnika, a magazin Sabor objavio je tekst o ovoj mahinaciji Zmijančeve:

U četvrtom kvartalu 1990. godine prijavljen je tiraž ploče "Svatovi" od 293.000, da bi već u prvom kvartalu naredne rekla: "Nemamo ništa da prijavimo." To je svojevrstan apsurd i govori da tu nisu čista posla. Sama Vesna se ne uzrujava previše zbog ovoga.

- Prijavljeno je ranije oko 300.000, a nedavno još 65.000. To je bilans prodaje moje ploče "Svatovi". Uostalom, nije ni bitno koliko sam prodala, već da oni koji sarađuju sa mnom uvek budu najbolje plaćeni - rekla je ona.

Vesna Zmijanac, Foto: Nikola Tomić

Međutim, njeni dojučerašnji saradnici Dragan Aleksandrić, Dragan Laban i Tomica Miljić ne nasedaju na slatkorečivost pevačice, pa su odlučili da namire račune preko suda.

- Taj Dragan Aleksandrić se samo prošetao kroz studio, a zaradio je od mene 300 starih milijardi - izjavila je Vesna.

Dragan Aleksandrić bez mnogo uvijanja govori o ovom sporu i o svojim zahtevima.

- Vesna mi na ime autorskog honorara duguje novac za još 65.000 i na ime izvođačkog honorara za celokupan tiraž. Dogovorili smo se da to budu dva procenta. Na ploči sam imao tri aranžmana, tri kompozicije i dosvirao sam šest harmonika. Tačno je da sam u studiju boravio samo jedan dan, ali nije ni bilo potrebno da dolazim više.

Vesna Zmijanac, Foto: Nikola Tomić

Najogorčeniji je, kako se da zaključiti, Dragan Laban.

- Bio sam inicijator tužbe. Sve numere na Vesninoj ploči sam ja odsvirao - kazao je.

- Vesna misli da sve zna najbolje, zato su joj svi muzičari okrenuli leđa, pa na svakoj ploči radi s drugima. Ne znam šta će raditi kada joj svi zatvore vrata - rekao je aranžer.

Nije poznato kako se ovaj sudski proces okončao, ali je izvesno da je Vesna posao sa izdavaštvom prepustila stručnijima od sebe. Posle gašenja kuće "Niki" vratila se u PGP i više nije imala priliku da saradnicima uskraćuje pošteno zarađeni novac od autorskih prava.

VIDEO: U kandžama alkohola: Oni su se borili sa porokom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    Nedaj Boze nikome alkohol i duvan a tek droga. Zao mi je ljudi koji su u kandzama poroka. Ja sam pusila kao tinejdzerka i kada sam dosla u Beigrad i vidjela kakve mogucnosti zarade pruza veliki grad a najveca rana je pusac, moj otac, odbacila sam duvan. Ljudi, odbacite alkohol i duvan.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima