≫ 

Muzička apoteka: Starogradski biseri - prvi deo (VIDEO)

Još jedno izdanje Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 3

Cunami turbo-folka i rijaliti neukusa počistio je iz etra, diskografije i kafana starogradske pesme i romanse. U doba kad smo živeli sporije i u svakom smislu gospodskije, ova vrsta muzike bila je obavezan repertoar i u poslednjoj birtiji.

Starogradske pesme pevali su u kafanama i snimali na pločama brojne grupe i ansambli: Skadarlija, Narakord, Lole, Palilulci (čačanski!), Valjevci, Bački medaljoni, Dukat, Vožd, Svilen konac, Stari zvuci (šabački)... A tek pojedinci: Zvonko Bogdan, Cune Gojković, Mile Bogdanović, Dušan i Žarko Dancuo, Rade Vučković, Živan Milić, Slavko Perović, Nikola Vučetin Bata, Ivana Pandurović, Dubravka Nešović...

Radio Studio B je, sve do početka 21. veka, emitovao i birane narodnjake, naročito pesme beogradske kaldrme. Danas, od 30 beogradskih radio stanica (nekoliko se čuje u celoj Srbiji), NIJEDNA ne emituje pravu narodnu muziku, osim starog djeda Radio Beograda koji to čini na kašičicu. I ne samo to, sve češće se starogradski zvuci tretiraju, čak i od strane muzičara stare garde, kao "lipsana vrsta muzike".

Kažu, sve je to smarajuće i uspavljujuće za modernog čoveka.

Muzička apoteka nikad nije povlađivala masovnom ukusu. Otmenost je privilegija aristokratskog ukusa i duha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    31. maj 2020 | 18:03

    Mira Vasiljevic je fenomenalno pevla starogradske pesme. Pocujete samo, Ti bi hteo pesmom da ti kazem, Cija je ono zvezda, Tisina nema vlada svud, Oprosti mi mila mati. Imam jednu zelju...Za svaku pohvalu.

  • 001

    20. april 2019 | 08:27

    То су песме које се и даље слушају,а не ове идиотске..

  • Dusan

    20. april 2019 | 13:41

    Moja najomiljenija "TRI METERA SOMOTA"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA