≫ 

Muzička apoteka: Vasilija Radojčić i njene besmrtne interpretacije (VIDEO)

Još jedno izdanje Muzičke apoteke, radijskog voditelja Gorana Miloševića

  • 1
Vasilija Radojčić

Printskrin: Youtube/presserbia muzika

Vasilija Radojčić (1936 - 2011) je mera kvaliteta u narodnoj muzici. Jedna je od najpoštovanijih interpretatorki prave narodne pesme, mada nikad  nije bila u vrhu popularnosti. U ovoj skromnoj i krhkoj rođenoj Kragujevčanki krije se retka muzikalnost.

Šumadija je u njenim genima, tako da joj dvojke dođu kao aperitiv. Kao izraziti slluhista i nesuđeni profesor francuskog jezika, briljantno je "skidala" i snimala na pločama svetsku zabavnu muziku - grčke, francuske,  napolitanske, meksikanske pesme. 1958. polozila je audiciju kod legendarnog Ćarevca i postala solista Radio Beograda.

Pevala je i snimala trajne snimke i novokomponovane narodnjake - Šumadiju, sevdah, Kosovo, južnjacke ritmove. Tako je ubedljivo donosila (što bi rekli u Bosni tumačila) vranjansku pesmu kao da je naslednica Borine Koštane.

Od 1961. je u diskografiji i u PGP RTS-u gde je upoznala i svog životnog saputnika Miću Đordjevića, muzičara i jednog od čelnika produkcije. Ostavila je poluvekovni trag u diskografiji, snimila stotine trajnih snimaka, a u kafani nikad zapevala  nije.

Otišla je sa ovog sveta razočarana svojim statusom i tretmanom narodne muzike u svojoj državi. Muzička apoteka vam preporučuje splet od 10 antologijskih pesama, i za merak, i za Vaskrs, i za džumbus i ludilo.

Vasilija bi ušla u legendu i da je snimila samo jednu pesmu - "Mito bekrijo".

Pesmu je otpevala pre 50 godina  na festivalu Sabor. Autor ove pesme Radoslav Graić tvrdi da je Vasilija svojom interpretacijom ovekovečila "Mitu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA